Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Kultura

Večeras "Večer folklora" - 50 godina umjetničkog rada obitelji Brabec

        16.11.2012.         5083 pogleda
Večeras "Večer folklora" - 50 godina umjetničkog rada obitelji Brabec

Bračni par Vera i Vlado Brabec ove godine obilježavaju rijedak jubilej - 50. godina bračnog i umjetničkog rada.  Zlatni pir proslavili su u krugu obitelji, a umjetnički će proslaviti ovog petka, 16. studenog u dvoranu Kazališta Virovitica  sa svojom drugom familijom - sviračima, pjevčim i plesačima. Brabecovi, su, zar to treba naglašavati, uz svoj učiteljski rad cijeli život posvetili folkloru (ali i brojnim drugim društvenim aktivnostima).

Počelo je u Pakracu gdje su pohađali Učiteljsku školu, nastavili u Bosanskoj Dubici gdje su dobili prvo radno mjesto, a nastavljeno u Pčeliću, Suhopolju i Virovitici. Vlado je svirao harmoniku,  Vera plesal ili bila koreograf u Prosvjetinim pododborima Pčelić i Virovitica, kulturno-umjetničkim društvima Matija Gubec, Rapid, PIK Virovitica i Virovitica. Gdje god su bili osnivali su nova ili iz pepela podizali i obavljali rad ugaslih kudova,  a društva s kojima su nastupali bila su zapažena na mnogim smotrama. Izdvojit ćemo tek veliki uspjeh postigli su na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu zbog kojega su u Pčelić kasnije doputovali etnolozi iz Australije, Njemačke i Amerike te na Đakovčkim vezovima. Samo zahvaljujući njihovom entuzijazmu sačuvana je tradicija pjesme, plesa i narodnih nošnji u virovitičkom kraju. Veću priču o umjetničkom životu Brabecovih donijet ćemo naknadno.

Lokalna zajednica u Virovitici, na žalost, ne prepoznaje rad folklornih zanesenjaka i za očuvanje tradicije izdvaja tek mrvice, ali to je neka druga priča kojom nećemo kvariti jubilej. Godišnjice vrijedne spomena sjetilo se Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije. Okupili su prijatelje obitelji Brabec s kojima su sve te godine svirali i plesali, pjevali i veselili se širom kugle zemaljske. Zajedno s KUD-om Virovitica čiji su Vlado i Vera sada članovi pripremaju cjelovečernji program. Vježbalo se više od mjesec dana u tajnosti, Brabecovi su tek krajem prošlog tjedna saznali kakvo im iznenađenje i poklon pripremaju.

Organizatori ovim putem pozivaju sve ljubitelje folklora, pjesme, plesa i narodnih običaja te prijatelje, bivše učenike, poznanike i štovatelje Vere i Vlade Brabec. Bit će to prilika da im aplauzom zahvalimo za sve ono što učinili da se tradicija otrgne od zaborava.  

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere s proba.

Članak Luke Štekovića iz 1986. godine objavljen u Virovitičkom listu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

miško
15.11.2012. 21:33
Bravo Brabecovi!
Bravo Vašim kolegama i prijateljima na ovoj inicijativi.
Hvala Vam na svemu što ste činili u činite za očuvanje naše tradicije, folklora, pjesme i plesa. Gradski čelnici u Virovitici to nikada nisu znali cijeniti. Ni oni prije, ni ovi sada. Njima je teško ovako vrijednim ljudima kazati samo jednu riječ - hvala. Jer u njihovom svijetu hvala nije mjerilo vrijednosti.
Folklorasica
14.11.2012. 12:27
50 GODINA,POLA STOLJECA. BRAVO, BRABECI.Lijepo se prisjetiti svih proba, nastupa, druzenja...Veri i Vladi VELIKO hvala, davali su neumorno i bezuvjetno s puno ljubavi i zara, ne zaboravimo odricanje i zrtvovanje.Hvala i organizatorima. Vidimo se u publici
crna ruka
14.11.2012. 8:12
Pa jel nisu istjerali već jednom ovu Kneževićku.
MMMM
13.11.2012. 22:03
Da Vas je bar više...
Mikeš09
13.11.2012. 21:16
Ja sam za Kozjake...
Templarius
13.11.2012. 16:34
bi li se novinari virovitckog sad zamislili, koja je obitelj uglednija... Fijala ili Brabec? ja za one Fijale nista nikad nisam cuo... za Brabecove jos kako... ugled im je neupitan... hvala vam za sve
mikeš
13.11.2012. 13:51
Čestitam,ovo je zaista hvale vrijedan događaj,biti ću u publici.


Još iz kategorije Kultura