Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Petar Preradović - 200. godišnjica rođenja

Večeras u Virovitici zanimljivo predavanje „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović“

  Marina Mađarević           20.11.2018.         2448 pogleda
Večeras u Virovitici zanimljivo predavanje „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović“

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici nakon uspješnih će književnih tema ovoga mjeseca ukazati na povezanost melodije i teksta te na važnost glazbe – kako za hrvatsku kulturu i identitet, tako i za internacionalnu povezanost.

U utorak, 20. studenoga 2018. godine s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica stručnim predavanjem „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone“ obilježit će se 200. godišnjica rođenja Petra Preradovića (1818. – 1872.), jednoga od najpoznatijih hrvatskih romantičarskih pjesnika i predanoga sudionika hrvatskoga narodnoga preporoda rođenoga u Grabrovnici pored Pitomače. Predavanje je nastalo u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i Austrijskoga kulturnoga foruma u Zagrebu, a u sklopu projekta „Kalliope Austrija – Žene u društvu, kulturi i znanosti“.

Okvir predavanja čine dvije austrijske himne: prva je himna Habsburške monarhije„Gott erhalte Franz den Kaiser“ koju je, uz melodiju istovjetnu napjevu Gradišćanskih Hrvata, 1797. skladao Joseph Haydn. Druga himna je ona Republike Austrije, „Land der Berge, Land am Strome“, čiji je tekst napisala Preradovićeva unuka Paula von Preradović.

O navedenoj temi govorit će muzikologinja i viša leksikografkinja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža Marijana Pintar koja dugi niz godina u svojim uredničkim i autorskim knjigama (Hrvatski biografski leksikon (2000.), Josip Vrhovski: skladatelj, dirigent, pedagog (1997.) i Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu 1969–2009 (2009.)), znanstvenim, stručnim i glazbeno-publicističkim radovima te svojim iscrpnim predavanjima u školama i na fakultetima njeguje značenje glazbene i plesne umjetnosti u cjelokupnoj hrvatskoj kulturi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Petar Preradović - 200. godišnjica rođenjaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.