Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Novinarstvo i mediji

Večeras u Horn pubu gostuje legendarni istraživački novinar i književnik Drago Hedl

  Goran Gazdek           22.09.2022.         3166 pogleda
Večeras  u Horn pubu gostuje legendarni istraživački novinar i književnik Drago Hedl

Večeras (četvrtak, 22. rujna 2022. u 20 sati) u Horn pubu, na 4. književnoj ViKI gostuje legendarni istraživački novinar i reporter te scenarist, književni kritičar i napose književnik, Drago Hedl koji će u razgovoru s moderatoricom Mirjanom Kotromanović predstaviti svoje književno stvaralaštvo: kriminalističku trilogiju „Ispovjedna tajna“, „Izborna šutnja“ i „Kijevska piletina“ i najnovija: „77 tužnih humoreski za ugodno poslije podne“. Prema krimi romanima snimljena je serija Šutnja u režiji Dalibora Matanića o kojoj će također biti riječi na ovom susretu, a bit će prikazani i trajleri.

Hedl je rođen u Osijeku 24. siječnja 1950. godine. Književne kritike i eseje objavljuje od 1969., a profesionalni novinar postaje 1980. u Glasu Slavonije. Od 1986. do 1991. kada je oružanom akcijom HDZ pod zapovjedništvom Branimira Glavaša istjeran iz redakcije, bio je glavni urednik tog dnevnog lista. Od 1991. do 1994. bio je osječki dopisnik i ratni reporter splitske Slobodne Dalmacije. Nakon toga se pridružio londonskome IWPR (Institutu za ratno i mirnodopsko izvještavanje) za koji je nekoliko godina vodio programe poučavanja mladih novinara s Balkana. Istodobno je i kasnije pisao za splitski Feral Tribune, i riječki Novi list. Bio je dugogodišnji suradnik američkoga Radija ‘’Slobodna Europa’’. Njegove članke su objavljivali mnogi istaknuti dnevnici i tjednici, među njima londonski The Guardian, The Times i züriški Die Wochenzeitung. Od 2008. do umirovljenja radio je u Jutarnjem listu kao šef osječkog dopisništva i glavni istraživački novinar, a sada surađuje s portalom Telegram. Autor je više filmskih scenarija, među kojima je i „Vukovar – posljednji rez“, u režiji Janka Baljka u srpsko-hrvatskoj koprodukciji iz 2006. godine.

<<< Recenzija romana Vrijeme seksa u doba nevinosti

<<< O romanima Donjodravska obala i Izborna šutnja

Osim gore spomenuti autor je sljedećih knjiga: „Smijeh na kiši“, „Osječka slikovnica“, „Naši obračuni s Krležom“. „Žifci u šripcu“, „Ratne reportaže“, „Glavaš: kronika jedne destrukcije“ (nagrada Jutarnjeg lista za najbolje publicističko djelo u 2010. godini), „Skriveno lice: biografija trećeg hrvatskog predsjednika“, „Donjogradska obala“ (nagrada Kočićevo pero 2014.) i „Vrijeme seksa u doba nevinosti“.

Za svoj novinarski rad na istraživačkim temama dobio je više hrvatskih i međunarodnih novinarskih nagrada – američku Kinght International Press Fellowships Award“ (2006.), nagradu Hrvatskog helsinškog odbora „Joško Kulišić“ za širenje medijskih sloboda (2006.), nagradu Srednjoeuropske inicijative za istraživačko novinarstvo (2008.), austrijsku nagradu „Erhard Busek“ za izniman doprinos međuetničkoj komunikaciji i pomirenju (2011.), srpsku nagradu „Jug Grizelj“ (2012.) i nagradu „Otokar Keršovani“ Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo (2015.). Odlikovan je Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje demokracije te otkrivanje istine (2011.).

>>> Jedan od najboljih novinara privlačnim pripovjedačkim stilom opisuje zadnjih dvadeset godina u životu Branimira Glavaša

Ne računajući kada je ovdje dokazi zbog svog novianrskog rada, Drago Hedl nije prvi put u Virovitici. U organizaciji našeg portala i Češke besede ugostuli smo ga dva puta: u veljači 2015. kada su predstavljenje knjige "Glavaš - kronika jedne destrukcije", "Donjodravska obala" i "Izborna šutnja" i u svibnju 2015. kada je predstavljena knjiga Borisa Pavelića "Feral tribune - smijeh slobode".

 >>> U četvrtak u Virovitici gostuje novinar i književnik Drago Hedl

 <<< Hedl na tribini u Virovitici: U Hrvatskoj je granica između kriminala i politike ponekad gotovo neprimjetna

<<< Smijeh slobode u Virovitici: Feral Tribune najhrabrije i najkvalitetnije što smo u novinarstvu imali

<<< Zameo ih nepar

U okviru Roklicerovi umjetničkih večeri, u ožujku 2019. trebao je predstaviti knjigu u Cugu, ali zbog bolesti autora gostovanje je otkazano.

<<< Drago Hedl i Vrijeme seksa u doba nevinosti dolaze u Cug na Roklicerove večeri

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji