Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virkas

Večeras premijera Mačke na vrućem limenom krovu

  Josip Strija           08.02.2013.         2908 pogleda
Večeras premijera Mačke na vrućem limenom krovu

Prostor subverzivne američke drame, drame luzera koji se pokušavaju opravdati pred svijetom ili pred samim sobom, obilježen je djelima koja danas ulaze u kanon američke drame, ali i drame cjelokupnog engleskog govornog područja. Borba za istinu od koje ustvari bježe ili dobro koje im nije toliko privlačno, ali za koje znaju da bi mu se trebali pokoriti, glavne su okosnice drama kojima caruju likovi neprilagođeni društvu, obitelji ili sami sebi. Virovitički ovogodišnji VIRKAS otvara svoja vrata američkom dramom koja prati ritam struje subverzivnosti, možemo se usuditi pa reći - gotovo, kao jedna od njezinih najjačih predstavnica.

Mačka na vrućem limenom krovu jedna je od, ako ne i najbolja drama tematski i prostorno usmjerene američkom Jugu, nagrađivana vrlo prestižnim nagradama - Pulitzerovom, Donaldsonovom te Nagradom dramskih kritičara, gotovo centralna drama Williamsova stvaralaštva, jednako je uspješna na kazališnim daskama kao i na filmskom platnu. Objavljena je 1955., a nakon uspješnih kazališnih izvedbi,još više popularna postaje nakon ekranizacije 1958. godine u režiji Richarda Brooksa, a s Elizabeth Taylor i Paulom Newmanom u glavnim ulogama.

Okupljanje obitelji na proslavi rođendana Velikog Tate Pollita, bogatog plantažera američkoga Juga, trgovca pamukom oboljelog od raka, prikriven je obiteljski obračun za nasljedstvo. Oslikavanje obiteljskih vrijednosti kroz laž, hipokriziji, zavist, gramzivost povezuje dramatičarev odnos prema društvenim i obiteljskim zamkama s onim glavnoga lika, Bricka. Uokvirena tom temom, glavna linija drame funkcionira kao prenaglašavanje luzerskihosobina koje se isprepliću između dvoje glavnih likova. Mlađi sin Brick, nekadašnji sportaš, sada teški alkoholičar i Mačka, njegova supruga Margaret, preispituju svoje propale ljubavne, seksualne i uopće životne definicije. Svijet oko njih se počeo rušiti nakon samoubojstva Brickova prijatelja Skippera koji je neuspješnim zavođenjem Margaret nastojao opravdati svoj i Brickov odnos kao čisto prijateljski. Pod stigmom homoseksulanosti, Brick nastoji ne podleći pritisku kojim na njega djeluje njegova supruga kako bi njegov svijet ostao skriven, bez obzira na ustrajnu borbu protiv lažnih i licemjernih modela ponašanja.

Brojne je biografske elemente Williams unio u dramu, povukavši tako paralelu sa svojim životom i životima likova, ali također progovorivši o univerzalnom, gotovo svakodnevnom životu svih ostalih. Biografski se elementi drame tako stapaju s onim općim, ljudskim - teme pohlepe, društvenih normi, laži, površnosti, propadanja, seksualnosti, želja i neuspjeha, represije, smrti...

Nihilizam i obračun sa doživljavanjem smrti i smrtnosti te odnos prema neistini i lažnom življenju kao osobnom izboru probijanja kroz život predstavljaju dvije točke u kojima se drama centrirala. Posebnost originalne američke verzije njezina je fonetska vrijednost kojom će glumci glasovima i intonacijskim elementima približiti gledatelja američkom Jugu, njegovim moralnim i društvenim vrijednostima ističući tako svijet stvarnosti koji nadilazi svijet u kojemu žive likovi drame.

Virovitička će publika Mačku na vrućem limenom krovu moći vidjeti u redateljskoj verziji Same M. Streleca te izvedbi Blanke Bart, Vlaste Golub, Igora Goluba, Antuna Vrbenskog i Draška Zidara te glavnim ulogama Margaret i Bricka, Ane Majhenić i Mladena Kovačića, premijerno, 8. veljače u 19,30 sati.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas