Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Virkas

Večeras Opšta bolnica Narodnog pozorišta Tuzla

        09.02.2014.         1604 pogleda
Večeras Opšta bolnica Narodnog pozorišta Tuzla

Na programu Virkasa večer je na rasporedu predstava Hrista Bojčeva Opšta bolnica Narodnog pozorišta Tuzla u režiji Nermina Omića.

Dramski tekst po kojem je rađen komad prožet je duhovitošću i crnim humorom, ali i poetičnošću.  U "Opštoj bolnici" ne zna set ko od čega zapravo boluje. Ko su pacijenti s "dijagnozama", a tko liječnicii. Ne zna se ni tko je tu na kraju "bolestan", a tko "zdrav".  No, za njegove je antiheroje bitno da uvijek imaju nadu da će pobijediti život. Stoga i njihov autor zaključuje: „Iluzija je nešto najveće što čovjek posjeduje i ona ga okrepljuje da izdrži život do kraja".

Adnan Omerović, Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Edis Žilić, Alisa Brkić, Remira Osmanović, Elvira Aljukić i Ademir Hogić sjajnom glumačkom interpretacijom publici su poslali poruku : "U jedinstvenom trenutku zamišljamo da bolji život postoji, međutim, kad shvatimo da ga nema ostaje nam jedino da ga prepričavamo".

"Prezadovoljan sam onim što smo napravili i prezentirali publici. Trema koju smo imali postala je konstruktivna i pretvorena je u zbir energija glumaca na sceni. Osmijeh na licu tokom cijelog izvođenja predstave bio mi je, prije svega, jer sam vidio da je ispoštovano sve što smo se dogovorili", kazao je medijima nakon premijere u rujnu prošle godine  redatelj i prvak drame Narodnog pozorišta Tuzla Nermin Omić.

Predstava je doživjela veliki uspjeh kod publike gdje god je do sada izvođena uz nerijetke ovacije.

Bugarski dramatičar Hristo Bojčev jedan je od najnagrađivanijih i najizvođenijih autora iz zemalja bivšeg Balkana. Njegov dramski tekst "Opća bolnica" metafora je svijeta ostavljenog na marginama svjetskih interesnih zona, poput većine današnjih bivših komunističkih zemalja, koje svoj spas jedino vide u integraciji s Europom, uključenjima u NATO savez - ukratko, dugoočekivanom dolasku Zapada u kojem će napokon sve biti ljepše, a život puno lagodniji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas