Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virkas

Večeras na Virkasu: Balkon Teatra Exit

  Josip Strija           24.02.2013.         1074 pogleda
Večeras na Virkasu: Balkon Teatra Exit

Kazališni aparat može bez svega - kostima, pozornice, radnje, glazbe, teksta, ali ne može bez glumca. Upravo je on u središtu svake kazališne predstave. Balon Teatra Exit je predstava koja nam to i pokazuje. Moć glumačke transformacije na koju smo već naučili u exitovskim predstavama dolazi svojih vrhunaca u ovoj predstavi o identitetu glumca, njegovim traženjem odgovora na pitanje zašto on uopće igra svoju igru.

Glumca u svađi sa suprugom prekida susjed s neobičnom molbom. Otkako im je umro sin, njegova je žena psihički bolesna, a nekoć je jako voljela gledati glumca, pa on dolazi sa zamolbom. Ideja je sljedeća - susjed glumac bi trebao svratiti i pokušati razvedriti njegovu suprugu. Glumac to uspijeva i pred susjedom igra dijelove svojih nekadašnjih uloga koji se polako pretvaraju u priču njegova osobnoga života, agroteskom prepričani dijelovi, oni lakši i oni teži, povezuju nas asocijativnim putem s trenutnim stanjem naše države.

Pričanje priče kojom postajemo bolji ili ostajemo živi nije novina. Priče se pričaju oduvijek, a njihova snaga i značenje nisu minorni. U predstavi Balon djeluju na dva plana iako iz različitih realnosti. Prvi je plan djelovanja na depresiju, na nas sve, pasivne promatrače koji se snalazimo u svijetu kako možemo, u odnosu na predstavu - na depresivnu majku, susjedu kojoj je svijet mrtav od smrti njezina djeteta. Drugi plan je djelovanje onih koji nešto pokušavaju - susjed glumac - pa sami otkrivaju kako egoizam i istrošeni monolozi više ne vrijede ništa. Crni humor i virtuoznost glumaca publiku će odvraćati od balona, pitanja što je, čemu služi, zašto je uopće tu... Da bismo na kraju ipak saznali istinu. Dah je ono što je važno za glumca, za lik na sceni te naravno, važno za život.

Predstava je nastala po tekstu Mate Matišića i u režiji Mislava Brečića, a uz dramaturšku suradnju TajaneGašparović. Na temelju dobre priče i izvrsnih glumaca, publika će vrlo lako odrediti glavnu temu predstave - ono mračno i ono „iza" lijepoga i ušminkanoga lica svijeta u kojemu žive. U predstavi glume Krešimir Mikić, Vilim Matula, Ksenija Marinković / Branka Trlin, te Ana Maras / Judita Franković.

Predstavu Balon pogledajte u Kazalištu Virovitica u nedjelju 24. veljače 2013. godine u 19,30 sati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas