Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dani Milka Kelemena

Večeras na Danima Milka Kelemena: Vokalni ansambl Brevis iz Osijeka

  vn           13.10.2019.         2254 pogleda
Večeras na Danima Milka Kelemena: Vokalni ansambl Brevis iz Osijeka

Koncertom Ansambla Cantus u četvrtak 10. listopada otvoren je 25. međunarodni festivala „Dani Milka Kelemena“. Dan kasnije u Zavičajnom muzeju Slatina održano stručno predavanje Marcela Bačića na temu Likovnost u partiturama Milka Kelemena, a navečer u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena nastupli su Ivar Roban Križić trio. U istom prostoru sinoć je nastupio gudački kvarteta Vortex strings.

Večeras je na rasporedu koncert Vokalnog ansambla Brevis (župna crkva bl. Ivana Merza, 19 sati). Riječ je ženskom pjevačkom zboru, dugogodišnjem umjetničkom projektu dirigentice dr. Antoanete Radočaj -Jerković i klavirskog suradnika Davora Dedića.

Zbor je već godinama jedan od najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade, umjetnički projekti i suradnje te koncertna gostovanja po cijelom svijetu.

Umjetnički identitet zbora sastoji se od izuzetno visoke razine vokalnih mogućnosti pjevačica, prepoznatljivog zborskog zvuka, originalnosti i proaktivnosti u odabiru i interpretaciji zborskog repertoara te od jedinstvenog scenskog šarma kojim ansambl na posebno dojmljiv način zaokružuje umjetnički dojam svake izvedbe.

Tako osmišljeno umjetničko djelovanje, intenzivno i duboko utječe na doživljaj i povezanost ansambla s publikom, stoga ne čudi što je zbor uspio osvojiti srca širokog kruga poklonika i podupiratelja u stvarnosti i na društvenim mrežama koji se broje u tisućama. O popularnosti zbora svjedoči i činjenica da se u medijima i javnosti spontano pojavio „nadimak od milja“ za članice Vokalnog ansambla Brevis koje su tako u duhu osječkog žargona postale popularne kao Brevisice.

Sve Brevisice su pjevačice s dugogodišnjim pjevačkim – solističkim i zborskim iskustvom, od kojih su mnoge i profesionalne glazbenice.

Od osnutka, 1996. godine do danas, ansambl se profilirao kao esencijalni dionik kulturnog života grada Osijeka i Hrvatske, predvodnik u području razvoja i obogaćenja hrvatske i svjetske zborske umjetnosti te osobito kao čuvar umjetničkih vrednota i hrvatske zborske tradicije. Repertoar zbora je stilski vrlo raznolik, sastoji se od skladbi u rasponu od renesansnih do suvremenih skladatelja, a karakterizira ga vokalna i interpretativna autentičnost te programska težnja za integracijom repertoara u širi umjetnički koncept.

Svojim najvećim uspjesima Vokalni ansambl Brevis smatra nezaboravne koncertne nastupe u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama kojima je Osijek i Hrvatsku proslavio u svijetu. To su: Carnegie Hall u New Yorku (2013), Grand Philharmonic Hall (2016) u Sankt Peterburgu i Sydney Opera House u Sydneyu (2017).

Više o zboru i voditeljici, veučilišnoj je profesorici, dirigentici, glazbenoj pedagoginji i pjevačici dr. sc Antoanete Radočaj –Jerković, koja se svojim umjetničkim djelovanjem, etablirala se kao jedna od najprominentnijih dirigentica na hrvatskoj zborskoj sceni, možete pročitati na službenoj web stranici Festivala Dani Milka Kelemena.

Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena u 25 godina trajanja, postao je jedan od najznačajnijih umjetničkih događanja u Hrvatskoj. Pokrenuo ga je Milko Kelemen, skladatelj, profesor, i pokretač zagrebačkog Muzičkog biennala. Rođen je u Slatini, a glazbeno se obrazovao, živio i radio u mnogim svjetskim metropolama. Bio je dopisni člana HAZU-a i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Umro je u Stuttgartu 8. ožujka 2018. godine.

Program 25. Međunardong glazbenog festivala Dani Milka Kelemena 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dani Milka Kelemena