Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ljubo Ruben Weiss

Večeras, 24. sijećnja, promocija knjige Posljednji izvještaj posljednjih Židova Virovitice Ljube Weissa

  vn           24.01.2020.         2020 pogleda
Večeras, 24. sijećnja, promocija knjige Posljednji izvještaj posljednjih Židova Virovitice Ljube Weissa

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta večeras će (petak, 24. siječnja u 18 sati, Restoran MFM) biti promovirana knjiga Posljednji izvještaj posljednjih Židova Virovitice. O knjizi, njenom autoru Ljubi Weissu i Židovima u Virovitičko-podravskoj županiji govorit će Vladimir Rošić, Ljubin poslovni suradnik i prijatelj iz Beča čijim je angažmanom ova knjiga objavljena, Zlatko Toth iz Slatine koji će dio knjige pročitati i na hebrejskom, u ime nakladnika koji će kazati nekoliko biografskih podataka i Ljubinom djelovanju u Virovitici posljednjih nekoliko godina u Virovitici te nekoliko Ljubinih prijatelja, kolega i suradnika.

Knjiga je napisana još 2012. godine i skoro bi bila izgubljena da Ljubin brat Željko slučajno nije našao papirnatu verziju. Digitalni rukopis nije pronađen, ali je knjiga ipak pripremljena tisak.

Knjiga je pisani trag o osobama židovskog porijekla u Virovitici i okolici, njihovim sudbinama i Holokaustu, gdje su mnogi završili. U knjizi je i popis više od 200 osoba. Danas su mnoge biografije tih ljudi nepoznate. Ljubo je uspio prikupi podatke o 20 do 30 osoba, onih koji su mu bili bliski.

O doseljavanju Židova u Viroviticu Ljubo među ostalim piše:

„Prvi pisani podaci o virovitičkim Židovima spominju dvije židovske obitelji koje 1790. godine doseljavaju u Viroviticu, a sljedećih šest obitelji nastanjuje se u Virovitici narednih šest godina. Doseljavanju Židova u virovitički kraj prethodio je Patent o toleranciji cara Josipa II. iz 1781. godine kojim je Židovima dopušteno naseljavanje u Hrvatskoj (…). Niti jedan Židov u Virovitici krajem 18. stoljeća nje vlasnik kuće, nego stanju kod grofa Pejačevića, veleposlanika i vlasnika dvorca, a jedan dio stanuje kod virovitičkih poljodjelaca. Zanimljivo je da prvi doseljeni Židovi žive u blizini crkve Svetog Roka, Jednu kuću prilagodili su svojim vjerskim potrebama i služila im je kao sinagoga u kojoj su održavali svoje vjerske obrede subotom i za blagdane.“.

Knjiga, vrijedan doprinos građi virovitičke povijesti, prodavat će se po promotivno cijeni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ljubo Ruben Weiss