Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Roklicerove večeri

Večeras, 23. studenoga u Virovitici: Pjesničkom riječju: Stop nasilju nad ženama

  vn           23.11.2019.         2272 pogleda
Večeras, 23. studenoga u Virovitici: Pjesničkom riječju: Stop nasilju nad ženama

Virovitica se po treći puta pridružuje međunarodnoj manifestaciji "Pjesničkom riječju: Stop nasilju nad ženama" koja će se ove godine u 46 gradova Hrvatske, BiH, Srbije, Italije, Njemačke, Austrije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore održati 25. studenoga ili ovog vikenda. Projekt je pokrenut 2012. u Hrvatskoj, a onda se postupno širio na druge zemlje. Osnovala ga je pjesnikinja Lidija Puđak ponukana mnogim događajima koji  se iz godine u godinu događaju, ženi, djevojčici, majci, obitelji.

 „Apeliramo kroz pjesničku riječ i vrištimo na ovaj jednostavan, ali moglo bi se reći začuđujuće jak odjek protiv svih vrsta nasilja. Šireći i objavljujući poetsku riječ usmjerenu protiv nasilja nad ženama te medijskim promoviranjem do nas dopiru mnoge ruke koje žele izaći iz mraka, a to nam i jeste cilj. Pomoći. Ohrabriti. Ponukati na izlaz iz tunela. Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje osobnih, građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena, a dobro znamo da nasilje rađa nasilje, te smo svjesni da djeca koja odrastaju u takvom okruženju i sami u većini slučajeva postaju nasilnici“, kaže Lidija.

 Kao inicijatorica ovog projekta Lidija je od Svjetske unije pjesnika dobila priznanje kao ikona za zaštitu žene u književnom svijetu te postala jedan od 30 koordinatora istih programa. Svake godine pristižu novi pjesnici kao i nove pjesme. Sada je preko šest stotina pjesnika dalo obol ovom projektu.

 „Uspjeli smo objediniti mnoge gradove širom regije te ispreplićemo poezijom ruke u zajedništvo jer se nasilje nad ženama i djevojčicama ne može ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini.

Cilj nam je za desetu godišnjicu sve organizatore pozvati kod nas u Zagreb te po mogućnosti dogovoriti izradu zbirke istoga naslova, u svakoj državi posebno, čiji bi prihod išao za pomoć autonomnim ženskim kućama širom regije. Šireći i objavljujući poetsku riječ usmjerenu protiv nasilja nad ženama te medijskim promoviranjem do nas dopiru mnoge ruke koje žele izaći iz mraka, a to nam i jeste cilj. Pomoći. Ohrabriti. Ponukati na izlaz iz tunela“, kaže Lidija.

U Virovitici će pjesnička večer održati u subotu, 23.11. 2019 u 21 sat u Caffe baru Cug u Virovitici, Stjepana Radića 104. Ulaz je slobodan.

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri