Predrag Štromar novi predsjednik HNS-a
Nino Raspudić: Bit ću kandidat Mosta
Bernardić: Plenković štiti Sanaderova štićenika
Plenković: Škoro nije čovjek koji je spreman vući Hrvatsku naprijed
DZS: Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
U prvom tromjesečju hrvatski BDP možda porastao, no slijedi duboka recesija
Crna Gora prva "korona free" država u Europi

  Poljoprivreda

Važnost aktivne uloge nacionalnih parlamenata u raspravama o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020.

  hs           24.11.2018.         2596 pogleda
Važnost aktivne uloge nacionalnih parlamenata u raspravama o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020.

U završnom dijelu Međuparlamentarne konferencije „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ u petak se u Hrvatskome saboru govorilo o važnosti daljnje rasprave između nacionalnih parlamenata o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine. Od svih sudionika rasprave moglo se čuti kako je ovakva razmjena iskustava i stavova među parlamentima država članica u oblikovanju  prijedloga za novi oblik ZPP-a ra razdoblje 2021.-2017. od iznimne važnosti.

Martin Preineder, predsjednik Odbora za poljoprivredu i šumarstvo austrijske Nacionalne skupštine i predsjedatelj u ovoj raspravi, rekao je kako se moto EU-a „Ujedinjeni u različitosti“ može primijeniti i na poljoprivredu što je, po njegovim riječima, ova konferencija jasno i pokazala. – Naša je zadaća da u toj raznolikosti nađemo zajednička stajališta i rješenja s različitim mogućnostima implementacije, istaknuo je Preineder. U nastavku je govorio o specifičnostima austrijske poljoprivrede te naglasio kako ta država čak 23 posto poljoprivredne proizvodnje bazira na biološkoj, što je najveći postotak u EU-u, ali i u svijetu. Kao važna pitanja i izazove za budućnost europske poljoprivrede istaknuo je klimatske promjene, zaštitu okoliša te odlazak mladih iz ruralnih područja.

 – Moramo potaknuti mlade da uđu u politiku, a za to trebamo održati ovu razinu izravnih plaćanja, investirati u infrastrukturu te naći uravnotežena rješenja za klimatske promjene i očuvanje okoliša, rekao je u uvodnom izlaganju Pat Deering, predsjednik Zajedničkog Odbora za poljoprivredu, hranu i pomorstvo irskog Parlamenta. Kao najvažnije segmente buduće Zajedničke poljoprivredne politike istaknuo je izravna plaćanja, mjere za okoliš, upravljanje rizicima te generacijsku obnovu i zaštitu ruralnih krajeva.

Alexandre Freschi, član Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Francuske govorio je o održivoj poljoprivredi, ali i gospodarskoj, socijalnoj i okolišnoj održivosti te boljoj i pravednijoj raspodjeli pomoći poljoprivrednicima. – ZPP mora biti učinkovitiji i u administrativnom smislu jednostavniji sustav u koji će građani i poljoprivrednici imati povjerenja, rekao je Freschi. U nastavku je posebno istaknuo kako se moraju definirati oblici poljoprivredne proizvodnje koji će se snažnije podupirati, posebno u kontekstu osiguravanja zdravlja, života i boljeg odnosa prema okolišu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić smatra kako su izvrsnost proizvoda i stavljanje naglaska na kvalitetu ključ budućnosti poljoprivredne proizvodnje. – Samo s izvrsnim proizvodima možemo biti konkurentni i ZPP treba inzistirati na tome jer ćemo time poljoprivredi dati dodatnu motivaciju, zaradu, a potrošači će biti zadovoljniji i zdraviji, zaključio je Jakovčić. 

S tom ocjenom složio se i Czesław Siekierski, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, koji je u zaključnom izlaganju istaknuo kako je različitost naša snaga. – Različiti smo po povijesti, tradiciji, običajima, ali nas vežu jedinstvene vrijednosti, rekao je Siekierski. Dodao je i kako treba osmisliti adekvatne instrumente podrške koja će biti namijenjena svima, ali kako same potpore nisu dovoljne, već se više treba napraviti na povećanju poljoprivrednog dohotka kao i poboljšanju životnog standarda poljoprivrednika.

– Građanima treba ukazati na specifičnost poljoprivredne politike i razviti društveni dijalog, a suradnja među nacionalnim parlamentima mora se nastaviti, zaključio je Siekierski. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, domaćin i inicijator ove dvodnevne Međuparlamentarne konferencije Tomislav Panenić u završnom je govoru još jednom istaknuo važnost aktivne uloge nacionalnih parlamenata u donošenju ključnih odluka, ali i aktivne uloge poljoprivrednih proizvođača koji sve više prate i svjetske trendove u poljoprivredi.

– Ova konferencija je jedinstvena prilika na kojoj smo iskazali svoja stajališta i iznijeli ih pred najviše europske dužnosnike zadužene za poljoprivredu, rekao je Panenić. Naglasio je kako svi u Europskoj uniji žele sigurnu i održivu poljoprivredne proizvodnju te rekao kako ZPP mora biti učinkovit mehanizam za nestabilnosti na tržištu i pružiti adekvatne odgovore za jačanje otpornosti poljoprivrede na klimatske promjene. – Izravna plaćanja u poljoprivredi ključna su za daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje, a razvoj poljoprivredne proizvodnje ključ je ruralnog razvoja, zaključio je Panenić.

Ovime je završena dvodnevna međunarodna konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici nacionalnih parlamenata dvadesetak država članica EU-a, Europske komisije, Europskog parlamenta, najveće interesne skupine europskih proizvođača hrane Copa-Cogeca, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Savjetodavne službe za poljoprivredu i šumarstvo, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog udruženja mladih poljoprivrednika te udruženja „Najbolje iz Međimurja“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.