Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Reportaža

Vatrogasna vježba Turnašica 2011

  Barica Mihoković/Pitomača.net           29.09.2011.         2973 pogleda
Vatrogasna vježba Turnašica 2011

DVD Turnašica ni ove godine nije propustilo tradicionalnu vatrogasnu taktičko - pokaznu vježbu na blagdan Male Gospe s početkom u 18 satu, a nazvali su je "Vježba Turnašica 2011.

Proštenje je. Oko crkve Presvetog trojstva i Vatrogasnog doma okupilo se mnoštvo svijeta. Tu su brojni mještani i njihovi gosti i neizostavno vatrogasci. Vruće je. Temperatura je iznad 30 stupnjeva. Puše i lagani povjetarac. Vatrogasna ophodnja uočila je dim na zapuštenom zemljištu u blizini crnogorične šume. Hitno u 17.40 sati mobitelom obavještavaju zapovjednika. Kako su na terenu kombijem pokušavaju se probiti do zadimljenog mjesta. Četiri vatrogasca sa naprtnjačama s vodom i metlaricama probijaju se na požarište. U 17,50 javljaju zapovjedniku da su na požarištu i traže pojačanje u ljudstvu i opremi. U 17,52. uzbunjuje se DVD Turnašica sirenom. U 17.57 zapovjednik upućuje navalno vozilo TAM sa 6 vatrogasaca na locirano požarište. U 18 sati u vatrogasni dom dolazi još 8 operativaca, koji su u pripremi. U 18,12 vatrogasci s navalnim vozilom stižu nedaleko od požarišta, opremaju se naprtnjačama i metlaricama i žure u pravcu uočenog dima. U 18,15 ponovno se javljaju vatrogasci s požarišta i traže pojačanje, jer je požar zahvatio pola hektara površine u pravcu šume udaljene 250 metara. U 18.16 zapovjednik upućuje na požarište navalno vozilo Štajer sa 3 vatrogasca, koji razvlače crijevo visokog pritiska i mlazom vode gase požarište. Istovremeno zapovjednik obavještava zapovjednika VZO o požaru sa zahtjevom da stavi u pripravnost susjedna DVD-a. U 18,25 na požarištu nalazi se 13 vatrogasaca i oni udruženim snagama uspijevaju lokalizirati i potom u 18,35 ugasiti požar. Prelaze ponovno na rubne dijelove i temeljito gase opožarenu površinu. Zapovjednik DVD Turnašica prosljeđuje o učinjenom informaciju zapovjedniku VZO. U 18,45 vatrogasci se vraćaju u Dom kombijem i navalnim vozilom Štajer. Troje vatrogasaca ostaje dežurati na požarištu. U 19 sati uslijedila je posprema i nadopuna opreme. U 19,05 zapovjednik Turnašice prima dojavu o požaru lako zapaljive tekućine. Izdaje zapovijed i ovaj put pjenom iz vatrogasnog vozila Štajer, preko monitora i mlazom pjene iz drugog vozila požar koji je bio u susjedstvu, u početnoj fazi, brzo je ugašen, a rezervoar goriva ohlađen pjenom. Nakon pospreme vozila i opreme svi učesnici bili su na analizi vježbe, koju su uz domaćine promatrali zapovjednik VZŽ Virovitičko-podravske Stjepan Venus i tajnik VZO Pitomača Neven Milanović.

 U vježbi aktivno sudjelovala su 23 operativaca DVD Turnašica, 4 vatrogasca na osiguranju na cesti i 6 operativaca u pripremi za slučaj da interventni vatrogasci zatraže pomoć. U vježbi koristili su navalno vozilo TAM, navalno vozilo Štajer, kombi vozilo Fiat Ducato, 7 komada naprtnjača, 5 metlarica, vodu i pjenu. Za komunikaciju i veze koristili su telefone i mobitele. Učesnici su kvalitetno odradili zamišljenu vatrogasno-taktičku pokaznu vježbu, smotru raspoložive opreme, sredstava za gašenje i uvježbanost operativnih vatrogasaca. Još jednom potvrdili su brz odaziv i spremnost na intervencije rekao je Stjepan Venus. Ujedno je informirao vatrogasce o obukama za specijalnosti, koji će uslijediti do kraja ove i početkom iduće godine. Organizatorima, gostima i svim učesnicima vježba na kraju su se zahvalili Alojz Lach predsjednik DVD i Josip Nemet zapovjednik DVD Turnašica, koji je izradio elaborat vježbe.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ReportažaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.