Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Reportaža

Vatrogasna vježba Turnašica 2011

  Barica Mihoković/Pitomača.net           29.09.2011.         3292 pogleda
Vatrogasna vježba Turnašica 2011

DVD Turnašica ni ove godine nije propustilo tradicionalnu vatrogasnu taktičko - pokaznu vježbu na blagdan Male Gospe s početkom u 18 satu, a nazvali su je "Vježba Turnašica 2011.

Proštenje je. Oko crkve Presvetog trojstva i Vatrogasnog doma okupilo se mnoštvo svijeta. Tu su brojni mještani i njihovi gosti i neizostavno vatrogasci. Vruće je. Temperatura je iznad 30 stupnjeva. Puše i lagani povjetarac. Vatrogasna ophodnja uočila je dim na zapuštenom zemljištu u blizini crnogorične šume. Hitno u 17.40 sati mobitelom obavještavaju zapovjednika. Kako su na terenu kombijem pokušavaju se probiti do zadimljenog mjesta. Četiri vatrogasca sa naprtnjačama s vodom i metlaricama probijaju se na požarište. U 17,50 javljaju zapovjedniku da su na požarištu i traže pojačanje u ljudstvu i opremi. U 17,52. uzbunjuje se DVD Turnašica sirenom. U 17.57 zapovjednik upućuje navalno vozilo TAM sa 6 vatrogasaca na locirano požarište. U 18 sati u vatrogasni dom dolazi još 8 operativaca, koji su u pripremi. U 18,12 vatrogasci s navalnim vozilom stižu nedaleko od požarišta, opremaju se naprtnjačama i metlaricama i žure u pravcu uočenog dima. U 18,15 ponovno se javljaju vatrogasci s požarišta i traže pojačanje, jer je požar zahvatio pola hektara površine u pravcu šume udaljene 250 metara. U 18.16 zapovjednik upućuje na požarište navalno vozilo Štajer sa 3 vatrogasca, koji razvlače crijevo visokog pritiska i mlazom vode gase požarište. Istovremeno zapovjednik obavještava zapovjednika VZO o požaru sa zahtjevom da stavi u pripravnost susjedna DVD-a. U 18,25 na požarištu nalazi se 13 vatrogasaca i oni udruženim snagama uspijevaju lokalizirati i potom u 18,35 ugasiti požar. Prelaze ponovno na rubne dijelove i temeljito gase opožarenu površinu. Zapovjednik DVD Turnašica prosljeđuje o učinjenom informaciju zapovjedniku VZO. U 18,45 vatrogasci se vraćaju u Dom kombijem i navalnim vozilom Štajer. Troje vatrogasaca ostaje dežurati na požarištu. U 19 sati uslijedila je posprema i nadopuna opreme. U 19,05 zapovjednik Turnašice prima dojavu o požaru lako zapaljive tekućine. Izdaje zapovijed i ovaj put pjenom iz vatrogasnog vozila Štajer, preko monitora i mlazom pjene iz drugog vozila požar koji je bio u susjedstvu, u početnoj fazi, brzo je ugašen, a rezervoar goriva ohlađen pjenom. Nakon pospreme vozila i opreme svi učesnici bili su na analizi vježbe, koju su uz domaćine promatrali zapovjednik VZŽ Virovitičko-podravske Stjepan Venus i tajnik VZO Pitomača Neven Milanović.

 U vježbi aktivno sudjelovala su 23 operativaca DVD Turnašica, 4 vatrogasca na osiguranju na cesti i 6 operativaca u pripremi za slučaj da interventni vatrogasci zatraže pomoć. U vježbi koristili su navalno vozilo TAM, navalno vozilo Štajer, kombi vozilo Fiat Ducato, 7 komada naprtnjača, 5 metlarica, vodu i pjenu. Za komunikaciju i veze koristili su telefone i mobitele. Učesnici su kvalitetno odradili zamišljenu vatrogasno-taktičku pokaznu vježbu, smotru raspoložive opreme, sredstava za gašenje i uvježbanost operativnih vatrogasaca. Još jednom potvrdili su brz odaziv i spremnost na intervencije rekao je Stjepan Venus. Ujedno je informirao vatrogasce o obukama za specijalnosti, koji će uslijediti do kraja ove i početkom iduće godine. Organizatorima, gostima i svim učesnicima vježba na kraju su se zahvalili Alojz Lach predsjednik DVD i Josip Nemet zapovjednik DVD Turnašica, koji je izradio elaborat vježbe.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Reportaža