Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Aktualnosti

Vatrogasci, hvala vam!

  vn           02.02.2021.         695 pogleda
Vatrogasci, hvala vam!

Nakon 34 dana angažiranja dodatnih vatrogasnih snaga iz svih županija RH na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio razoran potres, a zbog smanjene potrebe za intervencijama, vatrogasce iz drugih županija povukli smo u matične vatrogasne postrojbe. Rad u vatrogasnim operativnim zonama su postupno preuzeli vatrogasci sa svog područja djelovanja, ali su ostale vatrogasne snage i dalje u pripravnosti kako bi se angažirale na potresom pogođeno područje u slučaju potrebe, a angažman će svakodnevno biti reguliran zahtjevima o potrebama i nadležnim zapovijedima.

Već sada možemo reći da je pomoć i interventno djelovanje vatrogasaca na područjima pogođenim potresom jedna od najvećih u povijesti Republike Hrvatske. Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji kumulativno je sudjelovalo 10732 vatrogasaca s 2854 vatrogasna vozila, a odrađeno je ukupno 11890 vatrogasnih intervencija.

         Od prvog trenutka svi smo pokazali veliko zajedništvo. Prvi na teren su izašli vatrogasci Sisačko-moslavačke županije. Na njima je bio dodatan pritisak jer su u potresu bile ugrožene i njihove obitelji i kuće, ali su krenuli pomagati svojim sugrađanima odlučno i hrabro. Nakon tragičnog potresa od 29. prosinca brzo smo organizirali dodatne snage i imali preko 800 vatrogasaca na terenu. U dislokacijama su sudjelovale sve vatrogasne zajednice županija i Grada Zagreba.  

Ne smijemo zaboraviti da su uz područje Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba, vatrogasci intervenirali i na području Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Koprivničko križevačke županije, gdje su vatrogasci radili također na uklanjanju posljedica potresa.

Dok je dio vatrogasaca obavljao operativne zadatke u Sisačko-moslavačkoj županiji u vatrogasnim organizacijama na području cijele RH prikupljala se humanitarna pomoć za građane stradale na potresom pogođenom području. Vatrogasci su vozili i distribuirali potrepštine u suradnji s Crvenim križem i lokalnom samoupravom te kao i nebrojeno puta do sada pokazali veliko hrvatsko vatrogasno srce.

Ubrzo su pomoć ponudili i kolege iz susjednih zemalja i gotovo cijele Europe te pokazali da sve vatrogasce spaja isti cilj – pomaganje svima koji se nađu u nevolji.

Opet je do izražaja došla odlična suradnja s državnim tijelima, županom i gradonačelnicima i načelnicima općina, njihovim zamjenicima i načelnicima stožera, te drugim ustanovama i udrugama koje se brinu za sigurnost građana. Zahvaljujem svim pripadnicima Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Hitne medicinske pomoći, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, civilne zaštite, građanima, ali i svim privatnim tvrtkama, volonterima, navijačkim skupinama s kojima smo zajednički radili na uklanjaju posljedica ove katastrofe. Hvala na velikoj podršci Predsjedniku Vlade RH i Predsjedniku RH, kao i svim ministrima u Vladi RH i državnim tajnicima.

Također zahvaljujem i medijima, koji su javnosti prikazali pozitivnu sliku o radu vatrogasaca i njihovoj spremnosti da pomognu u svim situacijama.

Drage vatrogaskinje i vatrogasci, zapovednice i zapovjednici, vatrogasni dužnosnici, još jednom zahvaljujem na vašem angažmanu. Budite uvijek ponosni hrvatski vatrogasac velikog srca i ponosni na ono što svakodnevno činite za građane Republike Hrvatske.

Glavni vatrogasni zapovjednik

                Slavko Tucaković

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti