Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Vatra

Vatrena virovitička rock and roll trantika

  Dražen Bunjevac           23.04.2023.         3484 pogleda
Vatrena virovitička rock and roll trantika

Početak svoje ovogodišnje turneje domaći dečki iz grupe ''Vatra'' zbog loših su vremenskih prijetnji započeli s odgodom od dva dana u petak 21. travnja u svome rodnom gradu i glasovitom ''Horn pubu'' otvorivši tako i seriju koncerata koje uspješno organizira kulturno umjetnička udruga ViKA. Da je odluka bila dobra dokazala je vrhunska svirka i oduševljena domaća publika koja je svoje poznate sugrađane brojnošću i radošću dostojno popratila obzirom na zadane gabarite prostora.

Kada su od samog početka raspoloženi muzičari i pohoditelji onda tu ne može ništa da fali. Pred podijom mlađarija koja plješće i skače a iza u dubini stariji koji su pjevali i čagali kao na kakvoj domaćoj trantiki pa kad se njima još pribroje poznata virovitička javna lica, od pjesnika i pisaca, bivših i sadašnjih profesora i nastavnika do doktora, glumaca, glazbenika i sportaša u rasponu od sedamnaest do sedamdeset godina zajedno s ostalim gostima, ljubiteljima svemoćnog frontmena Ivana Dečaka i njegove družine, iz okruženja pa i mnogo dalje jer smo upoznali neke fanove iz Njemačke i Australije što samo dokazuje kojima je i koliko grupa omiljena i važna u ova neizvjesna vremena koja živimo s još uvijek žilavom boljeticom, sveopćom krizom i bjesomučnim ratom.

Sama je svirka bilo furiozna u nastupu i nabrijana poznatim, hitoidnim pjesmama bržih ritmova u kojima se grlo ni energija nije štedjela uz tek nekoliko osebujnih pjevačevih komentara, posveta i zahvala ključnim ljudima, obožavateljima i svojim odanim Virovitičanima koji su uživali svih ovih godina u njihovoj izvedbi spominjući svoje početke kada se mjuzu slušalo u prijelomnim za medij vremenima jeftinih kazeta i long play ploča u velikom opadanju zbog brzo nadirućih legalnih i nelegalnih prženih CD formata. Kroz bendovskih zamalo četvrt stoljeća situacija se s ozbiljnom i studioznim slušanjem glazbe vratila na početak pa je tako zadnji album grupe ''Javi se kad stigneš'' u izdanju ''Dallas recordsa'' objavljen samo na vinilu (promoviran na koncertu zajedno s biografijjom benda) zbog čega sam ožalošćeno onomad prosvjedovao jer sam na prastarom ''Technicsu'' morao kupiti novu iglu da bi djelo dostojno preslušao i svakodnevno konzumirao. Ali neka, jubilarni je deseti uradak i ploča vrijedna svakog truda i troška jer ima sijaset odličnih pjesama koje su svim slušateljima dobrano poznate preko objavljenih singlova a njena A strana je čista ludara. Inače, cijelo glazbeno putovanje krasi prepoznatljivi zvučni fluid i upečatljivi tekstovi koji svojom promišljenošću i jedinstvenošću dokazuju Dečakov autorski standard i kvalitet koliko god se on trudio biti ''nesvrstan''. U prilog tome ide ovogodišnja nominacija za porinov ''Rock album godine!''

Negdje oko polovine koncerta i momenta kada je grupa sviračku izvedbu smanjila da bi emocionalno do nebeskih visina narasla prepuštajući svoje misli, srce, taktove i glasove svom velikom prijatelju i glazbeniku Massimu Saviću otpjevavši zajedno s publikom vanvremensku skladbu ''Sjaj u tami'' na svoj način.

Potom se događaj iznenađujuće nastavio uz svadbasovu ''Treblebass'' uspješnicu produživši u veselom i rasplesanom ritmu tako da se pjevač najednom našao među publikom podijelivši joj osmijehe i dodire uz veliko odobravanje. Nakon još nekoliko pjesama ''Vatra'' se naoko ugasila ali brzo potpomognuta vjetrovitim uzdasima svojih obožavateljica koje su svojim pozivima i krikovima posvuda raspuhale dovoljno izdisaja i kisika posred žara tako da se ''Vatra'', unatoč pjevačevu već umornom i oznojenom tijelu, ponovo rasplamsala zaplesavši ''Tango'' sa svima te uz još dvije skladbe koje su bile sudbonosne u tim početnim trenucima i prijelomnim godinama njihove uspješne karijere završivši dvosatni nastup.

Za kraj treba istaći da je ozvučenje bilo taman u skladu s prostorom, uhu ugodno i zaokruženo a podvorba brza i uslužna…

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Vatra