Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Uzaludni mandat

  Boris Pavelić/Novi list           19.01.2014.         1399 pogleda
Uzaludni mandat

P odatak da je hrvatska industrijska proizvodnja u studenome prošle godine rasla najviše u EU ne potiče ohrabrenje, nego samo potvrđuje gorki osjećaj neuspjeha.

Europski statistički ured Eurostat objavio je, naime, da je hrvatska industrijska proizvodnja u studenome 2013. porasla tri posto u odnosu na listopad, kada je također rasla 1,2 posto.

Prema tome izračunu, Hrvatska je u skupini zemalja s najvećim rastom u studenome, poput Irske - 11,7 posto, i Švedske, s 6,4 posto. 

   Ali riječ je o običnoj statističkoj varci. U odnosu na iste mjesece 2012., naime, ovdašnja je industrijska proizvodnja u studenome prošle godine - pala za 0,8 posto! U listopadu, pak, za dodatnih 3,4 posto!

Dakle, navodni porast zapravo je - dodatni pad. Pritom, Eurostat u izračun nije uvrstio građevinarstvo, pa je jasno kako bi podaci s tom industrijskom granom, koja je u Hrvatskoj gotovo propala, izgledali mnogo lošije. Ali, nažalost, realnije. 

  A li pretpostavimo čak da i nije tako: neka je industrijska proizvodnja u posljednjem kvartalu prošle godine uistinu porasla oko četiri posto. Koliko bi zemlji, uz takav rast, trebalo da vrati standard iz 2008., godine uoči krize?

Stručnjaci su nas o tome već nekoliko puta obavijestili: prema nekim predviđanjima, bio bi nužan realan rast od najmanje pet posto godišnje da bi se Hrvatska do 2020. vratila standardu od prije pet ili šest godina. 

   I tu je poanta sadašnjeg trenutka: vrijeme je za zaključak kako je mandat ove vlade naprosto uzaludan. Točno na polovini mandata, u godini predsjedničkih izbora koja prethodi godini parlamentarnih, nema više vremena za velike i hrabre zahvate.

Ali o njima, što je najtužnije, više nema ni ideja. Gdje su danas svi oni gromoglasni planovi s početka mandata o milijardama kuna kojima će javna poduzeća pokrenuti ciklus rasta? Gdje su samouvjerene najave o omogućavanju ozbiljnih inozemnih i domaćih privatnih ulaganja? Sve se to rastočilo u ovdašnjemu mrtvom moru administriranja, birokratiziranja i političke neodlučnosti. 

   A od ove se vlade očekivalo samo to: pokrenuti gospodarstvo. Početkom 2012., kada su preuzeli vlast, politički su problemi bili riješeni: znao se datum ulaska u EU, pretpristupni je sporazum bio potpisan, referendum je prošao relativno glatko, postali smo napokon europska demokracija.

Dvije godine kasnije, gospodarski neuspjeh kumuje civilizacijskoj regresiji: gospodarstvo nastavlja propadati, ali nitko više ne govori o tome, nego počinju ozbiljni, zlukugi napadi na manjine i ljudska prava. 

  V lada Zorana Milanovića, dakle, golemo je razočaranje. Umjesto da dokaže kako postoji drukčija, uspješnija Hrvatska, učvrstila je dojam kako nesposobnost hara i lijevim centrom, ništa manje nego desnim.

Danas je jasno da neće biti ništa od gospodarskog oporavka do kraja mandata ove vlade - a, vrlo vjerojatno, ni predstojeće. Te spoznaje kompromitiraju parlamentarnu demokraciju te ohrabruju bijes i nestrpljenje. Slijede tmurni mjeseci s nekoliko izbora uzastopce: nemojmo se čuditi zaredaju li politički šokovi, jedan neugodniji od drugog.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo