Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zabava

UTORAK - St. Patrick's Day u BooM-u

  I.Ž.           16.03.2015.         1544 pogleda
UTORAK - St. Patrick's Day u BooM-u

Utorak navečer, caffe Boom. Proslavite Patrikovo. Odmorite se od početka tjedna i pripremite za nadolazeći vikend uz dobro probranu irsku i rock glazbu iz kužine Dj. Feđe. Uprava kombinata BooM zajedno s partnerom Zagrebačkom pivovarom za vas je pripremila ludi provod uz potoke piva, bogate hostese i lijepe nagrade, poručuju Boomovci.  Za one najoriginalnije koji dođu odjeveni u zeleno pripremili su posebne nagrade. Dan Svetog Patrika tradicionalno se slavi 17. ožujka, a ovaj neobični blagdan koji promiče irsku glazbu, gastronomiju i kulturu slavi se u čitavom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Tako je prva proslava počela u američkom gradu Bostonu 1737. godine, a Dublin mu je posvetio i četverodnevni festival koji upravo traje.

Evo i nekoliko zanimljivosti o Sv. Patriku

Sveti Patrik se nakon bijega iz zatočeništva vratio u Irsku i propovijedao kršćanstvo. Prema legendama narodu je Sveto Trojstvo objasnio pomoću djeteline, kojoj su Irci kasnije dodali četvrti list za sreću. Sveti Patrik umro je 17. ožujka 461. godine, a djetelina je postala simbol svetkovine. 

Povodom proslave svetog Patrika rijeke u Chicagu boje se u zeleno, a najveća parada na svijetu je u New Yorku. Diljem Sjedinjenih Američkih Država živi više od 34 milijuna ljudi irskog podrijetla. 

Iako se zelena boja povezuje sa svetkovinom, ruho svetog Patrika bilo je plavo. Zelena boja povezuje se sa srećom, a kao simbol Irske počela se koristiti u 19. stoljeću. 

Sveti Patrik je osim Irske, Nigerije i inženjera, zaštitnik svih onih koji se boje zmija zato što je prema legendama potjerao zmije i ostale otrovne životinje iz Irske.  

Na Dan svetog Patrika muškarci na kragnama nose djetelinu, žene u kosi nose zelene vrpce, a djeca narančaste, bijele ili zelene bedževe. 

Irski su zakoni sve do 70-ih godina zabranjivali rad pubovima zato što je proslava svetog Patrika imala religiozno značenje. 

Jedan od simbola Irske je i vilenjak. Prema legendi on je bio postolar koji je novac od izrađenih cipela stavljao u lonac i potom ga sakrio na kraju duge. Ako ga ikad ulovite, vilenjak vam treba ispuniti tri želje. Tako na Dan svetog Patrika, Irci sakrivaju novac za djecu, koja ga onda traže i nadaju se da će osim toga pronaći i vilenjaka.

Brojni pubovi diljem SAD-a poslužuju zeleno pivo. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zabava