Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Izbori 2021

iiUsusret kandidatima - jedan na jedan sa Sinišom Prpićem: Iza Ivice Kirina slabo što je ostalo za rušiti

  Iva Anzulović           13.05.2021.         1538 pogleda
iiUsusret kandidatima - jedan na jedan sa Sinišom Prpićem: Iza Ivice Kirina slabo što je ostalo za rušiti

Rođenog Virovitičana Sinišu Prpića upoznala sam uoči sjednice Gradskog vijeća krajem 2018.godine. Bila je to prva sjednica kojoj sam nazočila i nisam poznavala nikoga. Sjedio je sa desne strane dvorane, tek stol ispred mene i nešto smo duhovito prokomentirali prije samog početka sjednice i aktualnog sata. Sjećam se prvog dojma kojeg je na mene ostavio - pristupačan, srdačan, ljubazan gospodin. Objasnio mi je kako tamo na lijevoj strani dvorane sjede vijećnici stranke na vlasti, HDZ, dok su na ovoj desnoj strani zastupnici oporbe. Dala sam mu svoju posjetnicu i zamolila da se nađemo jednom prilikom kako bi me, kao novu stanovnicu ovog grada uputio u pozadinu političkih zbivanja, prvenstveno u povijest svega što ne valja.

ZA PROMJENU, POŠTENO

Onda se dogodio 3.lipanj 2019. godine i od tada smo se češće i viđali i čuli. Bio je, naime, jedini gradski vijećnik koji bi nazvao nas novinare i skrenuo nam pozornost na neke događaje koje ne bismo sami mogli nikada otkriti a koji su rasvjetljavali odnos Siniše Palma i Ivice Kirina. Kao argumentiran kritičar načina upravljanja gradom te kao dobar poznavatelj kronologije odluka gradskog vijeća, zahvalan je sugovornik svakom novinaru. Povod ovog razgovora sa njim je, naravno, njegova kandidatura za gradonačelnika, četvrta, kako kaže. Kao mladić je igrao za NK Borac upravo pod rednim brojem četiri a i na ovim izborima se nalazi na listi pod tim rednim brojem. Na posljednjim su izborima zabilježili 17% glasova u koaliciji sa MOST-om. Slogan ove kampanje mu je "Za promjenu, pošteno" što potpuno odražava njegovu osobnost. Pragmatičan, iznimno inteligentan, obrazovan i pametan, odiše smirenošću kojom zrače realizirani, zadovoljni ljudi. Najsretniji je, ipak, u šumama blage Bilogore. "Kada moji dečki i ja obavimo sav posao, kad sjednemo i onako stavimo noge na panj dok vrtimo te svoje ražnjiće - to je neprocjenjivo", kaže.

Kao Zagrepčanka, detektirala sam u njemu tragove tog grada što se ispostavilo točnim. Naime, osam godina koje je u Zagrebu proveo zbog studija, u njega su se neizbrisivo splele; Dubrava, Azra, NK Dinamo, Maksimirski stadion, legendarni kafići i društveni život Zagreba dijelom su njegovih najdražih mladenačkih uspomena. Zadnju godinu fakulteta obilježio mu je početak rata koji ga je natjerao da se prijavi u tadašnju Narodnu zaštitu gdje mu je dan zadatak osiguravanja hangara punih oružja u Dubravi, uskoro naoružanja Zbora narodne garde.

ISTINA JE FUNDAMENT ZA PRAVDU

Po završetku fakulteta odlazi u Voćin, na Papuk i nakon terena se zapošljava u Hrvatskim šumama gdje radi do danas. Godine 2002. učlanjuje se u Hrvatsku seljačku stranku gdje kao njen član uspijeva realizirati asfaltiranje ceste do prvog Ribnjaka te nakon godinu dana odlazi "nezaodovoljan onime što politika sa sobom nosi a to je bila mržnja, sujeta i vlast", pojašnjava. Okidač za društvenim angažmanom događa mu se 2005.godine kada je četvrtina Virovitičana opljačkana putem ŠKZ Virovitica. Angažiran aktivistički, potiče građane na prosvjede ulicama Virovitice a potom i Zagreba. O tom periodu kaže "kako je nakon samo par dana bilo jasno kako su institucije pravne države zakazale, posebno Ministarsto financija i njegov odjel za nadzor".

Dvije godine kasnije, svjestan kako samo ulični prosvjedi ne donose rezultata i da na cijeli slučaj pljačke Virovitičana itekako ima veze visoka politika, osniva sa istomišljenicima Hrvatsku stranku pravne države. Tužili su državu, konkretno Ministarstvo financija 2008.godine da bi tek trinaest godina kasnije taj predmet došao do Vrhovnog suda.

Upoznat sa nefunkcionalnošću institucija i njihovom korumpiranošću, angažiran je već petnaest godina i ne misli stati. U svojim odgovorima, nerijetko je sarkastičan i ciničan što ga čini vrlo zanimljivim sugovornikom dok za sve što radi, za sav svoj angažman, ističe, motivaciju vidi u istini. "Istina je fundament za pravdu, ona je temelj pravde."


*Ovogodišnji su lokalni izbori specifični zbog tragičnog događaja iz 2019.godine i nestanka milijuna. Po Vašem mišljenju, koliko je taj događaj doprinio mogućnosti da dođe do smjene vlasti u pvom gradu?
-
Ako nestanak 17 milijuna kuna i do dana današnjega nedovoljno razjašnjena tragična smrt Siniše Palma, jer nije bilo obdukcije, mnoge 'poderane' ulice, neasfaltirani nogostupi, posrnuli Tvin, nestanak šećerane, smanjeni broj stanovnika, osobito mladih zbog odlaska u bijeli svijet - onda ne znam što to još treba 16.og izvući ljude na biračko mjesto.
* Za razliku od aktualnog gradonačelnika Ivice Kirina koji ne vidi da je išta loše u Virovitici, koji je rekao kako "nema logike da se mnogo stanova gradi ako nema ljudi", kako Vi vidite razvoj ovog grada?
-
Prvo i najvažnije je vratiti povjerenje građana, prvenstveno mladih ljudi, da se ne nastavi odlazak iz Virovitice, odnosno, Hrvatske. Da bi se to dogodilo, važno je vratiti povjerenje u institucije, konkretno u gradsku upravu koja upravlja sa proračunima koji se kreću u relacijama od 150 do 200 milijuna. U tom kontekstu, važno je, koliko god to bilo izlizano, inzistirati na transparentnom trošenju te ogromne količine novca, te transparentnom javnom nabavom.
* Zamjetno je inzistiranje Ivice Kirina na gradnji i najavi velikih novih gradilišta. Stječe se dojam kako Kirin ne razumije da grad ne čine zgrade već ljudi koji u njemu žive. Zašto poduzetnici zaobilaze ovaj grad i koliko istine ima u pričama da se u Virovitici nikakav posao ne može pokrenuti ukoliko se nekim ljudima ne plati reket?
-
Gospođo Anzulović, mislim da ste prestrogi u svojim procjenama jer se prosječni građanin Virovitice ne može sjetiti koji bi to član HDZ-a, načelnik općine, gradonačelnik ili ministar iz redova HDZ-a dospio u tako nešto što bi se zvalo pogodovanje ili sukob interesa a potpuno su im strani izrazi lopovluk, krađa, korupcija i slično. (smijeh) Sanader je ipak ostavio traga u političkom ćudoređu, što god to značilo, te stranke HDZ, i onda ne bi oni to.... (smijeh)
* Dakle, ozbiljnog razvoja grada nema dokle god ova umrežena ekipa ne ode s vlasti. Koliko broje vladavinu? Osamnaest godina?
-
Jednu punoljetnost.
* Kako su to uspjeli?
-
Što bi pjesnik rekao; "kupujem i prodajem, oduzimam i dodajem. Bez duše sam nitko, bez duše sam ništa." Većinu toga su postigli novcem a njihovi rezultati, s obzirom na količinu utrošenog novca, su mizerni.
* Želite reći kako HDZ kupuje glasače?
- Neupitno.
Plaća ih radnim mjestima?
-
Naravno, između ostalog i radnim mjestima ali i prijetnjama na samim radnim mjestima, kao i budućim zapošljavanjima.

NE POSTOJE DOBRA I LOŠA VREMENA - POSTOJE DOBRI I LOŠI LJUDI

* Imate li program, rješenje kako bi se poduzetnici u ovom gradu neometano razvijali, njihovi poslovi rasli a posljedicom toga zapošljavali ljudi?
-
Moraju postojati vrlo jasna pravila igre, od početka do kraja. Ne može igralište na početku utakmice biti 50 sa sto a na kraju utakmice završiti u 25 puta 46 u korist gradske vlasti. Ne mogu jedni igrati u kopačkama a drugi bosi. Poduzetnicima se ne uzima "pinka". Taj novac treba završiti u džepovima radnika. Samo zadovoljan radnik je dobar radnik. Tu leži hrpa novca i tu leži odgovor za nova radna mjesta.
* To znači kako se ne bi ubirali prirezi?
-
Ne, prirez ima svoju svrhu, međutim ja vrlo jasno govorim da novac građana Virovitice ne smije završavati u privatnim džepovima zato što su u većini slučajeva to strogo namjenski novci.
* Upravo to što ste sad rekli, podsjetilo me na zaduživanje od 40 milijuna na izvanrednoj sjednici krajem 2019.godine kada je Ivica Kirin upravo komunalnu naknadu 14 poduzeća stavio kao jamstvo ostvarenja tog kredita. Kako je to moguće izvesti?
- To samo govori u kojoj bezizlaznoj situaciji se našao grad Virovitica nakon tragične pogibije pročelnika za financije Siniše Palma i konstatacije da u gradskoj blagajni nedostaje 17 milijuna kuna.
* Bojite li se bar malo što bi Vas moglo zateći po dolasku u gradsku upravu, u ured gradonačelnika i u prvim danima mandata kada bi istražili stanje gradskog proračuna? Gradski ste vijećnik već 12 godina, upućeni ste itekako dobro u povijest gospodarenja sredstava iz proračuna i zanima me da li imate predodžbu što vas sve može zateći nakon odlaska Ivice Kirina?
-
Ne bojim se jer se ne bih bavio ovime da se bojim ali oprezan jesam, to sigurno. Tek nakon svrgavanja Ivice Kirina i HDZ-a sa vlasti i potpunog provjetravanja gradske uprave u smislu dobivanja svih spoznaja o stanju gradskog proračuna, moći ću donositi zaključke i povlačiti nužne poteze. Siguran sam da će se dolaskom nove vlasti neka usta odvezati i da će stvari krenuti u pravcu da se puno više toga sazna nego što se danas zna.
* Što će Vam ostati u sjećanju na 18 godina vladavine HDZ-a u Virovitici?
- Samo dvije riječi - gorak okus.

* Da li ćete održavati redovne konferencije za medije?
- Sa novinarima sam imao uvijek korektne odnose, i to mislim svakako nastaviti. Transparentnost čelnog čovjeka grada je nužna i ona je dobra kako za njega, tako i za gradsku upravu ali prvenstveno za građane ovoga grada..
* Jedinstveni ste u svojoj komunikaciji sa novinarima što sama potvrđujem jer ste upravo u mjesecima nakon 3.lipnja 2019.godine dostavili mnoge informacije koje mi novinari nikada ne bi sami mogli niti istražiti niti saznati. Upravo taj primjer, to Vaše ponašanje je pokazalo kako se sinergijom i otvorenom komunikacijom između vlasti i novinara postižu rezultati u vidu informacija za javnost.
-
Sa novinarima je nužno biti kao i sa ženama, u dobrim odnosima. Mnogi mlađac to ne razumije ali to mu je tako. Kada ste s novinarima i sa ženama, barem na nula-nula, jako je dobro. Ako vam se i dogodi da koji put nekoga i izgubite kroz vrijeme, bitno je da i dalje ostanete u kakvim takvim odnosima. Tako kanim i dalje.
* Dakle, ukoliko Vi postanete gradonačelnik, od prvog dana mandata možemo očekivati mnogo posla, mnogo informacija, mnogo istraženih podataka i činjenica o stanju gradskog proračuna. Radujete li se mogućnosti da svoju, kako kažete, rodnu grudu, ovaj grad, učinite slobodnim, boljim mjestom za život gdje će ljudi doseljavati a manje iseljavati?
- Ono što znam do sada u životu jest činjenica da bez suradnika ne možeš ništa. I sada već naslućujem na koje to ljude u gradskoj upravi mogu računati, a svakako se neću libiti korisna savjeta stručnih ljudi ovoga grada koji nisu zaposleni u gradskoj upravi a kojima je ovaj grad na srcu.
* Dakle, sve je izvedivo bez mnogo filozofiranja.
- Nema dobrih i loših vremena, ima samo dobrih i loših ljudi. Sve se može ukoliko se hoće.
* Hoćete li i Vi rušiti stabla?
- Iza Ivice Kirina slabo što je ostalo za rušiti. To je jedno, a drugo - izuzetno sam zadovoljan što sam u tvrtki u kojoj radim sa svojim radnicima i suradnicima uspješno pomladio gotovo 1000 hektara šume na virovitičkoj Bilogori. Uzgajivač sam šume do nožnog prsta.
* Za nedjelju i izlazak građana na birališta imate neki poziv? Poruku?
- Ovo je tek prvo poluvrijeme, vidimo se u drugom krugu, nema predaje i za promjenu ćemo pošteno.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2021