Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2021

Ususret kandidatima: Jedan bez dvojice - Ivica Kirin i Vladimir Besek

  Iva Anzulović           14.05.2021.         1778 pogleda
Ususret kandidatima: Jedan bez dvojice - Ivica Kirin i Vladimir Besek

Iako komunikacija nije izostala niti sa jednim od kandidata za gradonačelnika u naslovu, niti sa Ivicom Kirinom niti sa Vladimirom Besekom nisam se, ipak, uspjela naći zbog njihovih obveza. Razumljivo. Time je izostao, na žalost, za potrebe ove forme intervjua, onaj osobni kontakt sa Vladimirom Besekom. Ivicu Kirina, naime, poznajem. Upravo iz obveze kako bi sve kandidate za gradonačelnika predstavili javnosti i na ovom portalu, donosimo analizu njihovih izjava sa sučeljavanja na Gradskom radiju Virovitica gdje ih je ugostio Mladen Kocijan. Ipak, osobni osvrt na Ivicu Kirina nemoguće je zaobići s obzirom na činjenicu kako smo se upoznali 2015.godine.

MLADOST I BORBENOST PROTIV UTEGA PROŠLOSTI

Nije novost kako političari uoči izbora otvaraju svoja vrata prema novinarima, kako asfaltiraju ceste, dodjeljuju pogodnosti umirovljenicima, braniteljima, svekolikom pučanstvu. To je praksa. Ipak, Ivica Kirin gradonačelnik je Virovitice punih osamnaest godina i nakon svih afera kroz koje je prošao, "kozmetički zahvati" naprosto ne pomažu. Kao najmlađi gradonačelnik u povijesti Hrvatske tada, javnost ga pamti upravo po nesmotrenim i brzopletim izjavama te nizu afera u kojima se našao i kao Ministar unutarnjih poslova i kao gradonačelnik. Nestanak 17 milijuna i promptna javna optužba svog najbližeg suradnika kako je isključivim krivcem, vječno će ga pratiti neovisno o svemu što se oko tog slučaja tek treba otkriti. Rješenje USKOK-a koje je objavio javnosti 21.travnja na konferenciji za medije, naime, nije imalo odjeka kojem se možda nadao. Razlog tome leži u činjenici kako je gradski vijećnik Siniša Prpić za to rješenje znao u siječnju ove godine, kako je izjavio, a majka pokojnog pročelnika Jadranka Palm nam je potvrdila kako je zvala USKOK u studenom prošle godine te joj je rečeno kako su oni svoj posao završili. Dakle, teško se oteti dojmu kako je tim rješenjem Ivica Kirin pokušao utjecati na javno mnijenje jer ta afera, baš poput one "veprovi" i Fimi medie pratiti će ga zauvijek.

Sa druge strane, Vladimir Besek kojem se taj isti Ivica Kirin tijekom sučeljavanja obraćao kao "mladom koji treba raditi djecu" potpuno je novo lice u smislu nedostatka ikakvih "repova". Bar koliko smo uspjeli i stigli istražiti.

No, okrenimo se gradu Virovitici i činjenici kako je Ivica Kirin uvijek dobivao više glasova i od samog HDZ-a kojeg je član. Važno je spomenuti kako je izlaznost birača bila ispod 50%. I tako osamnaest godina. Njegov uspjeh na izborima lako je shvatiti svakome tko je ikada razgovarao sa njim, svakome tko je proveo bar jednom neko vrijeme u njegovom društvu; ima tu neku nenametljivu simpatičnost. Zaboravlja, doduše, što bi se dogovorio sa vama ali ostavlja, na prvu, utisak kako je pristupačan, dohvatljiv, prisutan. Tako se i sam predstavio tijekom sučeljavanja. Bez oštre retorike, iako je znao i vikati na aktualnom satu gradskog vijeća, jedan je od rijetkih političara koji je, unatoč svim aferama koje su ga pratile, išao dalje. Gorčina koja je nastala zbog njegovog ponašanja i izjava o smrti svog najbližeg suradnika također ide dalje, usporedo s njim, već dvije godine i ne može je se otresti.

 DEMAGOGIJA PROTIV STATISTIKE

Radišnost, upornost i vizija su karakterne osobine koje je Kirin istaknuo kao svoje prednosti kao i dostupnost građanima. Kroz iskustvo možemo utvrditi kako tome nije tako. Besek je, pak, istaknuo pravednost i borbenost no tijekom sučeljavanja jasno se vidjela potpuna opozicija Beseka Kirinu upravo u sadržaju; dok Kirin demagoški "pliva" kroz teme, Besek barata egzaktnim podacima kratko i sročeno iznoseći rješenje. Na primjer: dok Kirin objašnjava kako zbog nestanka milijuna iz gradske blagajne svakoga dana stižu ovjereni izvodi iz banke pa "onda može to pogledati njih dvoje, troje, desetoro i to je skupo ali samo tako mogu biti mirni i sigurni jer je bankarski sustav nadzora katastrofalan", Besek se na uvođenje kontrole financija osvrnuo sa dvije rečenice ustvrdivši ono što su rekli i Dražen Kurečić i Siniša Prpić - transparento i vidljivo trošenje javnog novca danas je moguće uz aplikaciju na mobitelu. Ne, Kirin voli gomilati papire.

Na spomen korupcije i kriminala, na podsjetnik Beseka o najavljenim poduzetnicima koji su odustali i otišli iz ovog grada jer su shvatili kako gradska vlast želi imati udjela u njihovom radu, Kirin nema odgovora. Ne - on odmah okreće smjer razgovora na način da postavlja pitanje o stečaju, o postupku nad strankom Hrvatske stranke pravne države koji je objašnjen nekoliko puta, kreće sa bespredmetnim optužbama koje su potpuno besmislene jer je tema razgovora, u tom trenutku, bila korupcija u gradu koja tjera iz grada svakog poduzetnika. Sročen, energičan i britak u svom izlaganju, Besek je imao, naravno, punu podršku Kurečića i Prpića u iznošenju egzaktnih činjenica koje isključivo Ivica Kirin nije priznavao, shvaćao, prihvaćao.

 GRADSKA UPRAVA SA SABLASNOM OSTAVŠTINOM

Nimalo drugačije od Prpića i Kurečića, Besek je kao prioritet vođenja gradom, rekli smo, naveo transparentost financija. Ista je to transparentnost od koje je Kirin zazirao skrivajući se iza GDPR zakona o zaštiti osobnih podataka. Aktivno korištenje instituta Zbora građana je alat koji je najbolji i najdirektniji oblik demokracije i Besek je najavio kako ga namjerava koristiti često. S obzirom na situacije poput pokušaja rušenja Malog parka koji je doslovno obranjen sppontanim prosvjedom od dvjestotinjak građana, poštivanje instituta Zbora građana uistinu ulijeva osjećaj sigurnosti. Uz prirez na dohodak kojeg bi sa deset spustio na nula posto, Besek je zaokružio glavne tri smjernice svog viđenja vođenja grada.

S obzirom kako nije stigao doći na platformu sučeljavanja kandidata u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, a u sklopu kampanje "Lokalni mediji građanima, ne šerifima" upitali smo ga sms porukama kako vidi suradnju sa novinarima i hoće li Gradska uprava biti otvorena za komunikaciju. "Apsolutno. Odnos prema medijima mora biti potpuno transparentan i interaktivan, po principu "konkretno pitanje, konkretan odgovor.", odgovorio nam je Besek. Financiranje lokalnih medija vidi na način da ono "treba biti riješeno razmjernom metodom; ako se iz proračuna izdvajaju određena sredstva za rad medija, ona trebaju, po određenim smislenim kriterijima, biti dodijeljena svakom mediju razmjerno ispunjenim uvjetima za dodjelu sredstava, bez pogodovanja. Inače, svaki medij treba biti privatan, ne u službi stranačke "mašinerije" te nepristran i neovisan. Također, nužno je da mediji prate svaku političku aktivnost svake stranke proporcionalno esenciji te aktivnosti."

Kada smo ga, za kraj, upitali kako bi u jednoj rečenici sročio osvrt na ostavštinu vladavine HDZ-a i upravljanja gradom Ivice Kirina te njegove Gradske uprave, Besek nam je javio;

"Uh, u jednoj rečenici teško, međutim pokušati ću. O radu bivšeg gradonačelnika g. Kirina govore ekonomsko-demografski parametri koji su na najnižim razinama u odnosu na cijelu Hrvatsku, mladi odlaze a oni koji ostaju su financijski dezorijentirani, oni koji su zaposleni žive u strahu od sutrašnjeg dana, jer možda već sutra više neće raditi o čemu svjedoče brojke jer oko 25% svih zaposlenih u gradu i okolici rade na određeno radno vrijeme."

DOJAM CIJELE KAMPANJE

Dojam cijele predizborne kampanje, možemo ovime zaključiti, potpuno je jednoglasan - Ivica Kirin na predstojećim izborima u nedjelju ima protiv sebe zapušteni grad bez šećerane i sa posrnulim Tvinom te pun iznevjerenih, prevarenih stanovnika koji su u sva tri kandidata pronašli svoju legitimnu mogućnost direktno utjecati na promjene. Mogućnost koja se pruža samo jednom svake četiri godine, ove je godine, upravo zahvaljujući svim protukandidatima Ivice Kirina, mogućnost istinskog zaokreta na bolje. Odmah. Virovitica je to, upravo zbog brojnih vrijednih i marljivih i strpljivih stanovnika koji u njoj žive, itekako zaslužila.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2021