Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Zdravlje

Ustrajnih 15 godina pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji

  vn           04.01.2022.         1729 pogleda
Ustrajnih 15 godina pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji

Netom objavljeno trinaesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča zapomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” zaokružilo je punih 15 godina kontinuirane pomoćimladimauosmišljavanjuslobodnogvremenauVirovitičko-podravskoj županiji.

Ova inicijativa, u Republici Hrvatskoj jedinstvena, koja je 2007. godine pokrenuta u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, s godinama se razvila u samostalnu preventivnu aktivnost. Osmišljena tako da se temelji na rezultatima istraživanja, toliko je dobro artikulirala potrebe mladih u našoj županiji da je već godinama uvrštena u preventivne projekte i programe koje financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Ideja za ovakav oblik pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena pokrenuta je 2007. godine u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, a potom se sljedeće godine nastavila razvijati i u Virovitici pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitici“. Nakon toga se svake godine zaredom pod nazivom "Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji" provod i na cjelokupnom području Virovitičko-podravske županije jer obuhvaća sve gradove i općine u županiji.

Ishodište je ove ideje ustvari istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje je tijekom deset godina, počevši od 2004. godine, provedeno među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i među studentima tadašnje Visoke škole u Virovitici. I samo je istraživanje jedno od malobrojnih takvoga tipa; vrlo pažljivo metodološki pripremljeno i provedeno u našoj županiji, a statistički obrađeno u Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu. Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih, jer u suprotnom slobodno vrijeme može biti vrlo rizičan činitelj njihova rasta i razvoja, te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i članovi Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije pokrenuli ideju izrade vodiča koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije.

Ovo je dakle jedinstveni vodič za mlade u Republici Hrvatskoj, stručno i znanstveno utemeljen, i kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje, pa i u inozemstvu. Specifičnost i dodana vrijednost ovoj aktivnosti sigurno je i činjenica da u realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča aktivno sudjeluju učenici i voditelji školskih preventivnih programa u školama, članovi savjeta mladih te raznih udruga u Virovitičko-podravskoj županiji, a javnim je pozivima u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u našoj županiji.

Vodič je dostupan svima i besplatno na web stranici izdavača, a to je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. U tiskanom se obliku svaki broj ciljano podijeli učenicima sedmoga razreda u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji i studentima prve godine Veleučilišta u Virovitici. Dodana vrijednost ovoj temi je i slikovnica za najmlađe pod nazivom „Moje slobodno vrijeme“ koje je također izdavač Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i koja temi slobodnog vremena djece i mladih pristupa na način primjeren najmlađima. Na ovaj je način „pokriven“ cjeloviti razvojni put djece i mladih.

Kontinuitetu i ustrajnosti u provedbi ove preventivne aktivnosti za mlade doprinosi i činjenica da su autori vodiča psiholog Siniša Brlas, pedagoginja Vesna Šerepac i epidemiolog Miroslav Venus od početka uhodani tim domaćih stručnjaka za prevenciju rizičnih ponašanja mladih.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje