Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

Ustavom obvezati premijere RH da budu ‘trgovački putnici’

  Miodrag Šajatović/Lider           18.07.2013.         1809 pogleda
Ustavom obvezati premijere RH da budu ‘trgovački putnici’

‘Jedan od najboljih načina za pokretanje novog ciklusa gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta u našoj zemlji jest dovođenje stranih ulagača - u vezi s tim ja činim što god mogu. Od 2010. bio sam na trgovinskim misijama diljem svijeta trudeći se dovesti strana poduzeća u našu zemlju. Pio sam čaj u Pekingu, Ankari i Kuala Lumpuru. Prošli vikend bio sam u Kazahstanu, gdje nisam propustio popiti devino mlijeko.
Kod kuće moja su vrata uvijek otvorena ljudima poput Li Ka-shinga, predsjednika Hutchisona Whampoe, i Ratana Tate, predsjednika Grupe Tata, te sultana Ahmeda al-Džabera, izvršnog direktora Masdara, multinacionalke koja je nakon naših sastanaka uložila više milijarda funta u našu zemlju. Moja je poruka uvijek ista kamo god idem i s kim god razgovaram: ako želite uložiti u stabilnu demokraciju gdje vladaju zakoni i gdje se poštuje pravo vlasništva, gdje su porezi niski i gdje se ulagači dočekuju s crvenim tepihom, dođite k nama! Možete to nazvati prodajom - neću se ispričavati zbog toga.'

Premijeri se klanjaju ulagačima Ako sam nekoga uspio zavarati pa je pomislio da je riječ o članku koji je napisao aktualni hrvatski premijer Zoran Milanović, ispričavam se! Autor je britanski premijer David Cameron.
Njega nije sram priznati da je ‘običan prodavač'. Da ide okolo po svijetu pomoći britanskim tvrtkama da na stranim tržištima potpišu ugovore za isporuku robe. Ili da troši dane i dane ugošćujući globalne lovatore ne bi li ih nagovorio da svoje milijarde investiraju u Veliku Britaniju. Pri čemu nije riječ o ulaganju u nekakve vrijednosne papire ili derivative na Londonskoj burzi, nego o opipljivim ulaganjima koja će u industrijskim, uništenim dijelovima Engleske ili drugim dijelovima Ujedinjenoga Kraljevstva otvoriti radna mjesta za vojsku mladih i politički opasnih nezaposlenih ljudi.
Sličnim poslom, priznaje to s vremena na vrijeme, bavi se američki predsjednik Barack Obama. Njegova je donedavna ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton na odlasku s funkcije precizno pobrojila pedesetak službenih putovanja na kojima je lobirala za točno određene i javno nabrojene američke korporacije.
Ako bi u Hrvatskoj svi trebali slijediti primjere najbolje svjetske prakse, onda bi i hrvatski premijer kao svoj prioritet trebao postaviti izravno komuniciranje s potencijalnim ulagačima. A bar tjedan dana na mjesec morao bi biti ‘trgovački putnik' hrvatskim izvoznicima.
Naravno da to nije lak posao. Treba mnogo putovati, trošiti sate i sate na često ekscentrične ulagače koji su svjesni svoje važnosti, pa traže da im se klanjaju i premijeri. Ali ako to može David Cameron, morao bi i Zoran Milanović.

Smiješne ustavne odredbe Premda, nije tu riječ samo o Milanoviću, koji, barem tako pokazuje dosadašnja praksa, baš nema sklonosti prema tome da bude prvi trgovački putnik ili agent za mamljenje ulagača. Riječ je o svim budućim hrvatskim premijerima.
Ako se već mijenja Ustav, bilo bi vrlo korisno da se dopuni i novim obvezama predsjednika Vlade. Nevjerojatno je da u Ustavu nema premijerskih obveza. Nisu pobrojene ni u Zakonu o Vladi. Samo Ustav sadržava smiješnu i dvosmislenu formulaciju prema kojoj se vlada ‘brine za gospodarski razvoj zemlje'. Baš me zanima kako bi se mogla podnijeti ustavna tužba protiv vlade i premijera jer se ‘ne brinu' za gospodarski razvoj zemlje.
Dakle, u Ustav treba zapisati da je prioritetni zadatak predsjednika Vlade da osobno bude lobist i vođa hrvatskih tvrtki na stranim tržištima i da mu mandat može biti prekinut ako se ustanovi da se ne zauzima dovoljno za dovođenje stranih ulagača. Stručnjaci za ustavno pravo nek to upakiraju u pravne formulacije, ali to je to.
Naravno da je mamljenje ulagača rizičan posao. Mogu naići mnogi bleferi (poput onih koji bi bez novca gradili Zračnu luku Zagreb). E, ali na premijeru je da stvori ‘obavještajni' sustav koji će filtrirati prevarante od prvoligaških ulagača. Budu li ulagače u Hrvatsku privlačili ministri ili šefovi državnih agencija, a u Veliku Britaniju premijer Cameron, rezultat će, pretpostavljam, biti itekako očekivan. Liga prvaka bit će na Otoku, a ostapi benderi šetat će se Hrvatskom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo