Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2020

Ustavni stručnjaci: DIP neustavno i nesrazmjerno ograničava pravo na glasovanje

  Hina           30.06.2020.         1146 pogleda
Ustavni stručnjaci: DIP neustavno i nesrazmjerno ograničava pravo na glasovanje

Dvoje ustavnih stručnjaka upozorilo je u utorak da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

Profesorica ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu Sanja Barić je u izjavi Hini nazvala ustavno-pravno neprihvatljivom odluku kojom se uskraćuje pravo na glasovanje osobama zaraženima od koronaviursa ili za koje se posumnja da su zaraženi.

DIP je odlučilo da osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati kod kuće na izborima 5. srpnja, za razliku od birača koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a koji su također rizični.

Barić je objasnila da je u tom slučaju riječ o sukobu između temeljnog ljudskog prava koje se zove biračko pravo i vrijednosti zaštite javnog zdravlja u kojem se koristi načelo razmjernosti.

U konkretnom slučaju to znači da se ljudsko pravo može ograničiti zbog zaštite javnog zdravlja ali na način da bude razmjeran i da ne bude uništena njegova srž, što u prijevodu znači u najblažoj mogućoj mjeri a da je ta mjera još uvijek razmjerno izvediva.

Ne smijemo uništiti srž ljudskog prava

"Ograničimo ljudsko pravo, ali ne smijemo uništiti njegovu srž, ako spriječite nekog da glasa to je uništavanje srži, onda tog prava nemaš“, rekla je Barić.

"Ako se radi o zaraznoj bolesti tipa ebola gdje moraš doći u svemirskom odjelu onda to nije razmjerno, ali ova vrsta bolesti omogućuje pronalaženje razumnih mjera prilagodbe da se ipak omogući konzumacija biračkog prava.

Smatra da je moguće pronaći razumnu mjeru između prava na glasovanje i vrijednosti javnog zdravlja uz maske i dezinfekcijska sredstva te da se zaraženima omogući glasovanje, slično načinu predviđenom za osobe u samoizolaciji.

"Zaraza nije razlog da se nekome uskrati izlazak na birališta čak i ako se sumnja da je zarežen, ako postoji sumnja da je zarežen njegova situacija je jednaka kao i osobe u samoizolaciji“, rekla je Barić.

Smerdel: Uputa je protustavna

Ustavni stručnjak Branko Smerdel rekao je za Indeks.hr da je takav uputa protuustavna i „potpuna idiotarija", dodajući da se biračko pravo ne može nekome oduzeti samo zato što je bolestan.

Smatra da DIP nije svojim odlukama samo oduzeo pravo glasa zaraženima, nego je i značajno otežao glasanje onima koji su natjerani u izolaciju jer se do 2. srpnja moraju javiti lokalnom biračkom odboru koje će im poslati dvije osobe iz biračkog odbore da bi mogli glasati ispred svoje kuće ili stana.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa rekao je u ponedjeljak da je specifikum ovih izbora da, pored osoba koje inače ne mogu doći do biračkih mjesta, imamo i osobe u samoizolaciji.

"Ta mogućnost nije apsolutna i na ni jednim izborima se to nije omogućilo apsolutno svima koji su se javili nego onoliko koliko se moglo s obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu”, rekao je Sessa. Prema tome čak i ako se prijavite da ste u izolaciji i da želite glasati, Državno izborno povjerenstvo vam ne garantira da ćete to i moći napraviti.

Smerdel smatra da bi izbori mogli biti proglašeni neregularnima.

"Nema tu, možda, ako uspiju, budu li imali dovoljno ljudi. Svakome se mora omogućiti glasanje. U suprotnome izbori bi mogli biti proglašeni neregularnima i ponavljati se na nekim glasačkim mjestima", komentirao je Smerdel.

Gong je u utorak upozorio da je zaraženima od koronaviursa uskraćeno biračko pravo time što je im je Državno izborno povjerenstvo (DIP) zabranilo mogućnost glasanja od kuće, dok je to istovremeno omogućilo osobama u samoizolaciji koje su također rizične.

Gong ističe da se tu radi o uskraćivanju temeljnog političkog i ustavnog prava.

"Ova nedosljednost uz pitanje nužnosti otvara i pitanje sposobnosti mjere da ostvari svoj primarni cilj zaštite života i zdravlja. Naime, zarazu bi teoretski mogli proširiti i oni u samoizolaciji pa se postavlja pitanje jesu li se u ovom slučaju bezrazložno ograničila prava zaraženima", naglasili su u priopćenju.

Reakcija DIP-a: U javnosti se iskrivljuju naše preporuke

DIP je reagirajući na istupe GONG-a i Branka Smerdela naveo da oni u javnosti iskrivljuju preporuke Državnog izbornog povjerenstva glede glasanja osoba koje su zaražene.

"Točno je da nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakom tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava“, priopćio je DIP.

Naveli su pritom da su razmatrajući navedenu situaciju, uzeli u obzir i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i odredbe Kaznenog zakona vezano za nedjela protiv zdravlja ljudi.

"Nadamo se da osobe kojima je dijagnosticirana zarazna bolest dijele stav DIP-a i da neće zbog toga dovoditi u pitanje zdravlje drugih osoba što je također pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske“, naveo je DIP.

Zaključili su da priopćenja na koja sada reagiraju sigurno ne doprinose izgradnji mirne i uravnotežene atmosfere na dan izbora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2020