Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Obrtništvo

Uspješni stolar Milan Samardžija razmišlja da otpusti četvrtinu radnika zbog krize

  Marija Lovrenc/Večernji list           23.02.2010.         5593 pogleda
Uspješni stolar Milan Samardžija razmišlja da otpusti četvrtinu radnika zbog krize

Milan Samardžija, vlasnik obrta za drvenu, plastičnu i aluminijsku stolariju, uspješni stolar iz Terezinog Polja nedaleko od Virovitice čiji proizvodi završavaju u svim novim virovitičkim zgradama, kafićima, ali i lokalima diljem Hrvatske, izgubio je prošle godine gotovo 30 posto kupaca, a još uvijek ne može u potpunosti namiriti čak 1,7 milijun kuna koje mu za lanjske proizvode i usluge duguju klijenti.

Njegova poslovna priča slična je desecima drugih obrtnika u ovom zanimanju koje trese financijska kriza, a koji strahuju da će ove godine, ako proljeće ne donese novce kupce, biti prisiljeni radnicima davati otkaze i zatvoriti pogone. - Možemo proći krizu već time da radimo do dvadeset posto manje negoli lani, unatoč tome što strojevi rade na pola kapaciteta. No i to su optimistične brojke. Posla nema dovoljno i već sam najavio šestorici radnika da ih više neću moći plaćati  - priznaje Milan Samardžija koji u svom pogonu u Terezinom Polju ima 22 kvalificirana zaposlenika, od čega tri člana obitelji. Za lanjsku proizvodnju i ugradnju vrata, prozora, namještaja, te opremanje lokala račune mora sređivati i sudskim putem ili vansudskom nagodbom jer je dio njegovih klijenata proglasio stečaj. Mjesečno ga, kaže, samo krediti, nabava materijala i troškovi proizvodnje stoje i do 350.000 kuna. Kad se tome pribroji oko 150.000 kuna za plaće i doprinose za zaposlene, Milan Samardžija ističe kako je svaki mjesec sve teži za podmiriti. - U posljednje dvije godine snizili smo cijene i do 15 posto, no jasno nam je da ljudi nemaju novca i da su im sada drugi prioriteti i da se svakom novom kupcu moramo radovati - zaključuje Milan.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
23.2.2010. 22:40
Dobro je izdržao ali sada oprez , ako se može sa vlastitim kapitalom treba biti oprezan, Znam jednu takvu tvrtku koja svuje dugove utjeruje 13 godina i ništa od naplate duga!!!!!!!!!!!1


Još iz kategorije Obrtništvo