Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Zdravlje

Uspješna suradnja zdravstva, školstva, policije i civilnog sektora u prevenciji pijenja alkohola mladih

  hzjz           02.02.2023.         1510 pogleda
Uspješna suradnja zdravstva, školstva, policije i civilnog sektora u prevenciji pijenja alkohola mladih

Provedba preventivnog programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ koji se od 2021. do 2023. godine provodi među mladima u Virovitičko-podravskoj županiji uključuje složenu, ali vrlo uspješnu suradnju više resora odnosno sektora. Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji je nositelj programa u mrežu suradnje uključio je i službenike Policijske uprave Virovitičko-podravske, voditelje školskih preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama naše županije te stručnjake udruženja klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine.

Cilj programa je postići sinergijsko preventivno djelovanje svih dionika u mreži ove suradnje kako bi se osnažili samozaštitni kapaciteti mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja osvješćivanjem rizika od pijenja alkoholnih pića. Ovim pristupom osnažuje se i međusektorska i interdisciplinarna suradnja dionika, što je zalog učinkovite provedbe prevencije.

Temelj ove suradnje je „Protokol međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji“ iz 2007. i 2017. godine, jedinstven u našoj zemlji, a nastao upravo u Virovitičko-podravskoj županiji. Kako bi se osiguralo da preventivne aktivnosti zaista i budu učinkovite, Zavod za javno zdravstvo razvio je i složene mehanizme stručne podrške i praćenja (superviziju i evaluaciju) koji doprinose ujednačenosti standarda kvalitete u provedbi.

Ovako dizajniran program zato u visokoj mjeri udovoljava očekivanjima dionika koji u suradnji provode edukaciju mladih, a vanjska evaluacija neovisnog evaluatora pokazala je da dodatno doprinosi već ionako velikom ugledu Zavoda za javno zdravstvo u stručnoj i znanstvenoj zajednici, ali i među građanima.

Program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ osmišljen je u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, financiran je od strane Ministarstva zdravstva i usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje