Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Poljoprivreda

Uspješna provedba izvanredne mjere pomoći malim mljekarama uslijed epidemije bolesti COVID-19

        28.06.2020.         412 pogleda
Uspješna provedba izvanredne mjere pomoći malim mljekarama uslijed epidemije bolesti COVID-19

Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine, između ostalih, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Ministarstvo poljoprivrede je odmah krenulo u provedbu mjere, a sa danom 5. lipnja ove godine dogovorena su sva predviđena financijska sredstva. Mjera se provodila povlačenjem sa tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka. Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna.

„Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, doslovno "preko noći" našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu jer su se zalihe gomilale. Ministarstvo poljoprivrede svojom reakcijom i provedbom privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanima epidemijom koronavirusa olakšalo nam je reorganizaciju proizvodnje i prilagodbu novonastaloj situaciji“, ističe Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika d.o.o.

Božidar Kuzmić, član uprave mljekare Euro-Milk d.o.o., ocjenjuje donošenje i provedbu mjere učinkovitim: „Nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge prehrane i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti COVID-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjile su se za 50%, a kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača mlijeka, kao i otpuštanje dijela zaposlenih radnika u malim mljekarama. Niti jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima te je, s obzirom na  rok trajanja svježih mliječnih proizvoda, izbjegnuta katastrofa u mliječnom sektoru u dijelu koji otkupljuju male mljekare. Projekt je uspješno priveden kraju, krajnji korisnici su zadovoljni doniranim kvalitetnih hrvatskim mliječnim proizvodima, a proizvođači mlijeka i zaposlenici u mljekarama su zadovoljni obavljenim poslom.“

Podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda je još uvijek u tijeku, a do danas je podijeljeno 159.735 kg  proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

 Među sudionicima koji su zadovoljni provedbom Odluke je i Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi: „Neizmjerno smo zahvalni Ministarstvu poljoprivrede što se uključilo u pružanje humanitarne pomoći obiteljima u socijalnoj potrebi, čime su dali veliki doprinos poboljšanju kvalitete života naših korisnika. Napominjemo da Humanitarna udruga Rijeka ljubavi brine za 1100 obitelji, preko 3500 članova, 600 djece, 80 starih, bolesnih i nepokretnih i 60 branitelja. Teška materijalna depresija koja se uvukla u kućanstva uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 izazvala je paniku, strah i očaj kod obitelji u socijalnoj potrebi. Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo problem s kojima se susreću mali mljekari zbog novonastale pandemije i pružili su pomoć da domaći mliječni proizvodi pronađu put do obitelji u socijalnoj potrebi. Izuzetna suradnja uz pomoć IT sustava ubrzala je rad i pružena je svekolika pomoć, kako malim mljekarima, tako i obiteljima u socijalnoj potrebi, ublažujući im bol i patnju jer su osjetili da nisu zaboravljeni i da su voljeni kroz sve vrijeme krize izazvane od COVID-19.“

Učinci provedbe ove mjere su višestruki, a uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hrane osobama u potrebi.

Fra Vladimir Vidović iz Caritasa Župe Svetog Antuna Padovanskog, jednog od posrednika u doniranju hrane, ističe: „Izrazito sam zadovoljan ovom mjerom. Pišem u ime svih korisnika Pučke kuhinje na Svetom Duhu kojima smo mliječne proizvode dijelili. Korisnici su oduševljeni pogotovo što je roba vrhunske kvalitete i produljenog roka trajanja. Svaka čast na ideji i realizaciji. Na ovaj način pomoglo se i mljekarima, ali i čovjeku u potrebi.“

„Organizacija distribucije mliječnih proizvoda domaćih proizvođača usmjerenih prema najpotrebitijima u našem društvu ukazuje na ključni faktor komplementarne suradnje, umreženosti, u djelotvornoj izgradnji tog istog društva, kojeg smo svi mi dionici. A izgradnja služi boljitku svakog člana, osobito onoga do kojeg pomoć teško dopire. Zahvaljujemo na ovim iskoracima suradnje usmjerenih i prema našim domaćim proizvođačima (izuzetnu kvalitetu čijih proizvoda prepoznajemo) i prema nama koji skrbimo za najpotrebitije“, naglašava važnost suradnje i umreženosti dionika sestra Veronika Mila Popić iz Udruge Depaul Hrvatska.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.