Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  HGK-Županijska komora Virovitica

Uspješna prezentacija hrvatskih tvrtki na sajmu i Prištini

  Goran Gazdek           17.05.2010.         5074 pogleda
Uspješna prezentacija hrvatskih tvrtki na sajmu i Prištini

U Prištini je od 5. do 9. svibnja održan 9. Međunarodni sjam graditeljstva, tehnike, drvne, metalurške industrije i obnovljivih izvora energije na kojemu je, među 509 izlagača iz Kosova, Turske, Makedonije, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije sudjelovalo 22 izlagača iz Hrvatske. Oni su u Prištini nastupili u organizaciji  Sektora za trgovinu i Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore te Županijskih komora Bjelovar i Virovitica i suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva. Izlagači, među kojima su virovitički TVIN i orahovački Pan parket, po prvi puta su se organizirano predstavili kosovskom tržištu.  
Svim izlagačima je na raspolaganju bilo 2500 četvornih metara prostora u sportskim dvorana trgovačko-poslovnog centra u središtu glavnog grada Kosova. Na svečanosti otvorenja sajma bilo je izaslanstvo HGK  Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komoer Pula, Milan Vanđura, tajnik Županijske komore Virovitica, Damir Sirotić, tajnik Županijske komore Pula, Josip Miličić, pomoćnik direktora Sektora za industriju HGK u Zagrebu, Jaromir Pohajda, viši stručni suradnik Županijske komore Bjelovar, te predstavnici izlagača.

Veliki interes za Pan parkete...

Na sajmu je iskazan izuzetno velik interes za hrvatske proizvode, čiji su predstavnici izlagača dogovorili niz sljedećih poslovnih razgovora za realizaciju konkretnih poslovnih odnosa i mogućosti buduće suradnje. Najveći interes među posjetiteljima iskazan je za parket Pan parketa.  „Tržište Kosova je dosta zanimljivo jer se tamo puno gradi i ulaže dosta stranog kapitala.  Odlučili smo se predstaviti na sajmu jer smo već imali više upita pa smo došli provjeriti kakve su navike potrošača i kakve vrste roba podnih obloga traže", kaže direktor Pan Parketa Danijel Smiljanić i naglasio kako su nastupi na novim sajmovima velika šansa za nova tržišta jer zbog svjetske ekonomske krize izvoz stagnira, a na domaćem tržištu zbog nelikvidnosti ima puno problema.  "Novih ulaganja nećemo imati, plan je preživjeti i dovršiti započete i investicije", rekao je Smiljanić.

... kompenzatore Đuro Đaković,

Tvrtka „Đuro Đaković kompenzatori" izložila je kompenzatore od inoks čelika. „Prvi puta izlažemo na Kosovu. Prije nekoliko godina za termoelektranu Kosovo su isporučili kompenzatore od dva do pet metara. Na sajmu smo imali kontakte s njihovim predstavnicima da razmotrimo mogućnost daljnje suradnje budući su bili jako zadovoljni. Bilo je i kontakata s gospodarstvenicima iz Albanije, Makedonije, Bugarske i Srbije. Ne znamo još kakvi će efekti biti, ali nam je bitno da su naši kosovski partneri doznali da smo preživjeli krizu i ostali živi. Raduje nas što se u zadnja dva-tri mjeseca tržište počelo buditi", rekao je Željko Markovac i dodao kako je tvrtka, unatoč evidentnim problemima problema preživjela krizu ne otpustivši ni jednog radnika.

... Senko peći...

Na hrvatskom izložbenom prostoru izloženo je i nekoliko Senko proizvoda - štednjaka na kruta goriva, a u prospektnim materijalima predstavljen je i ostali program tvrtke Senko iz Čakovca koja s trgovinom i pogonom u Virovitici zapošljava 30 radnika.  „Izloženi modeli su ove godine certificirani po strogim normama koje su uvjet da bi izvozili na europsko tržište. Krizno razdoblje smo iskoristili u nova znanstvena i tehnološka rješenja na našim proizvodima čime nam se povećavaju mogućnosti za proizvodnju još kvalitetnijih štednjaka i peći. Iako smo 24 godine u tom programu i oduvijek smo bilo broj jedan u kvaliteti i funkcionalnosti štednjaka u Hrvatskoj ne želimo stati s razvojem i stalnim dokazivanjem. Namjera nam je proširiti tržište i pronaći nove partnere pa smo zato došli u Prištinu. Proizvođača ima puno, gužva je na tržištu, ali imamo velikih šansi i mislimo da smo konkurentni", izjavio nam je direktor tvrtke Saša Senčar.

... prometnu signalizaciju..

Veliki interes posjetitelji sajma pokazali su za proizvodima tvrtke Signal grad d.o.o iz Zagreba koja se bavi izradom i montažom vertikalne promete signalizacije i opreme te izradom horizontalne signalizacije. „Posla u Hrvatskoj imamo dosta, radili smo na nekim većim projektima izgaranje autocesta Zagreb-Split, Zagreb-Macelj i Zagreb-Rijeka, a surađujemo s dosta hrvatskih gradova u segmentu vertikalne i horizontalne signalizacije te s manjim lokalnim zajednicama na projektu postavljanja turističke signalizacije i izrade totema za turizam.  Po prvi puta smo na inozemnom tržištu gdje pokušavamo vidjeti kakvo je stanje u ovom dijelu europe. Ovdje se puno gradi, a u trideset godina rada stekli smo prepoznatljivu kvalitetu  i u potpunosti smo konkurentni. Ne zaostajemo za drugima, a po nekim tvrdnjama smo i ispred mnogih tvrtki iz drugih zemalja", izjavio nam je komercijalista Saša Tarle.

...wc sjedalice i druge proizvode...

Tvrtka Ivanićplast" iz Ivanić Grada koja će za dvije godine proslaviti pedesetu obljetnicu postojana na sajmu se predstavila wc sjedalima. Vlasnik i generalni direktor Vitomir Klasić ističe kako je to nekada je to bila firma za preradu plastičnih masa, ali se nakon stečaja i uspješne privatizacije 1999. godine orijentirali proizvodnju wc sjedala.  „Ocijenili da ne možemo raditi sve i svašta, a na kraju ništa nego se moramo specijalizirati što se pokazalo odličnom odlukom. Godišnja proizvodnja iz duroplasta, najkvalitetnijeg, antibakterijskog materijala je od 400 do 450 tisuća komada što znači da je naša dnevna proizvodnja od dvije do tri tisuće dnevno. Imamo preko 40 modela, a 80 posto proizvodnje izvozimo u 12 država. Na Kosovu nemamo kupce pa smo došli ovdje u nadi da ćemo ga naći. Imamo velikog kupca u Albaniji i on nas je došao posjetiti, a nedavno smo otvorili tržište Rusije nakon dugih pet godina potrage. U zadnjih godinu i pol dana tamo sam bio sedam puta i sada imamo agenta koji vrlo dobro obrađuje tamošnje tržište", rekao nam je dodavši kako tvrtka zapošljava osamdesetak radnika

Izložbeni prostor HGK posjetio je Mustafe Hasani, izvršni direktor u Agenciji za promicanje investicija, Ministarstva trgovine i industrije u Republici Kosovo sa suradnicima. Razmatrana je mogućnost daljnjeg povećanja obima međusobne vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske i Kosova. „Ne pravimo razliku između domaćih i stranih ulagača jer su pravila ista za sve. Zemljište dobivaju 99 godina na korištenje, PDV je 16 posto, porez na dobit 10 posto, a izdvajanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po 5 posto", rekao je Hasani.

Vanđura: Početak odličan, slijedi prezentacija i ostalih proizvoda

Poslovni tajnik HGK-Županijske komore Virovitica i  glavni koordinator nastupa hrvatskog gospodarstva na sajmu u Prištini Milan Vanđura ocijenio je ovaj nastup izuzetno opravdanim jer su posjetitelji iskazali veliki interes za hrvatskom proizvodima. „Osobito ističem interes za proizvodima tvrtka s područja Virovitičko-podravske županije, primarno Pan parketa iz Orahovice. Tržište Kosova je izrastanju, ima preko dva milijuna potrošača, a sama Priština oko 500.000 stanovnika i hrvatske tvrtke imaju veliku šansu. Najbolji primjer da se proizvodi uspješno mogu plasirati je Slovenija - njihove tvrtke su na ovom sajmu okružile prostor hrvatskih izlagača i tamo već godinama nastupaju pa Slovenija ima daleko veću vanjskotrgovinsku razmjenu s Kosovom od Hrvatske. Mislim da je ovo izuzetno za početak, a vrlo brzo slijedi prezentacija i ostalih vidova djelatnosti iz strukture hrvatskog gospodarstva na kosovskim sajmovima", izjavio je Vanđura.

 Svi izlagači
DALEKOVOD d.d. Zagreb, DRVOPROIZVOD d.d. Jastrebarsko, ĐURO ĐAKOVIĆ KOMPENZATORI d.o.o.proizvodnja i usluge Slavonski Brod, ĐURO ĐAKOVIĆ KOTLOVI d.o.o. Slavonski Brod, ELEKTROMETAL d.d. Bjelovar, ENDRESS ELEKTRO STROJEVI d.o.o. Valpovo, FREE PORT d.o.o. Zagreb, HIDROIZOLACIJA KATRAN d.o.o. Zagreb, IVANIĆPLAST d.o.o. Ivanić Grad, KUMAL S d.o.o. Sirač, MIAB d.o.o. Šibenik, OPEKA d.o.o. Osijek, PANEX MIX d.o.o. Čakovec, PAN PARKET d.o.o. Čačinci, PELMEN d.o.o. Zagreb, PLANKOS d.o.o. Zagreb, SENKO d.o.o. Čakovec, SIGNALGRAD d.o.o. Brestovje, VEDRIŠ d.o.o. Bjelovar, ZAGORJE - TEHNOBETON d.d. Varaždin, TEHNOBURIMI d.d. Mitrovica, TVIN d.o.o. Virovitica.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica