Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Zdravlje

Uspjeh poliklinike Fokus: U Virovitici ugradnja leća koje skidaju dioptriju

  Goran Gazdek           30.05.2009.         14972 pogleda
Uspjeh poliklinike Fokus: U Virovitici ugradnja leća koje skidaju dioptriju

 VIROVITICA - U virovitičkoj poliklinici Fokus u srijedu je izvedena operacija ugradnje Verysize leće koja predstavlja zamjenu za lasersku refraktivnu kirurgiju kod velikih dioptrija i kompliciranijih slučajeva. Ugradnja leće koja «skida» dioptriju veću od minus ili plus 10, ne oštećuje strukturu oka i ne utječe na zdravu leću, prvi puta je izvedena istočno od Zagreba čime virovitičku polikliniku svrstava uz bok najvećih oftalmoloških centara u Hrvatskoj gdje je takva operacija već obavljena. «Zahvat se radi na oku na kojem, zbog raznih razloga nije moguće napraviti lasersku operaciju. Skidanje dioptrije traje 15 minuta, a opravak tjedan dana», kaže specijalist oftalmolog dr Nataša Brijačak.

Luka Čupan, šezdesetogodišnji poljoprivrednik iz Bušetine prvi je pacijent kojemu su oftalmolozi Fokusa, dr Jozo Šimić i dr Nataša Brijačak, uz instrumentarku Vesnu Rajnović ugradnjom leće skinuli dioptriju od +15 i vjerojatno ga zauvijek riješili naočala.

«Bio sam pod lokalnom anestezijom, ništa me nije boljelo niti sam što vidio, osim svjetlosti. Trajalo je jako kratko», opisuje operaciju gospodin Luka koji naočale nosi posljednjih 20 godina.

Prije operacije je, kaže, vidio samo siluete, a kako se cijeli život bavi poljoprivredom, na operaciju koja je za hrvatske prilike relativno skupa odlučio jer mora sjesti za svoj traktor od kojega živi, a to nije mogao s bolesnim okom. «Koliko je opresija uspjela znat ću za par dana, do tada moram kapati oko i čuvati ga te ići na preglede. Mislim da će sve biti dobro», kaže Luka.

Poliklinika «Fokus» otvorena je prije tri mjeseca, u njoj je moguće operirati sivu mrenu i glaukom, obaviti plastičnu operaciju na vjeđama te dijagnosticirati bolesti oka. Osim iz Virovitičko-podravske županije pacijenti su dolazili iz Osijeka, Valpova, Našica, Daruvara, Kutine i Rijeke što stručno-medicinskom osoblju otvara nove vidike razvoja. «Želimo formirati ustanovu koja će biti prepoznata kao brend iz oftalmološke zdravstvene zaštite kao oblik zdravstvenog turizma gdje će pacijente iz Slavonije, ali i iz cijele Hrvatske, dobiti vrhunsku zdravstvenu uslugu po cijenama koje su prilagođene ekonomskoj situaciji u Slavoniji. Time želimo konkurirati cijenama takvih usluga u susjednim zemljama Europske unije, Mađarskoj i Sloveniji, ali i drugim zemljama u regiji jer je od Zagreba do Beograda ovo jedina privatna oftalmološka ordinacija u kojoj se izvode zahtjevne očne mikrokirurške operacije», kaže specijalista oftalmolog, dr Jozo Šimić.

Ne čudi veliki interes pacijenata jer operacija mrene na jednom oku stoji šesti tisuća kuna dok za isti operativni zahvat u Zagrebu, primjerice, treba izdvojiti deset tisuća kuna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje