Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  Komentar

Uskršnja i Vaskršnja molitva

  Davor Suhan/MojaRijeka           04.04.2011.         1785 pogleda
Uskršnja i Vaskršnja molitva

Uvijek je lijepo vidjeti Katoličku crkvu u Hrvata i Srpsku pravoslavnu crkvu kako i bez druga Tita mogu živjeti u kršćanskoj slozi... A tako to uvijek biva kada se jedna i druga strana drže Svetog pisma gdje lijepo piše da trebamo ljubiti svoje neprijatelje...I onda se dogodi čudo...jer, ljubav može sve... pa i to da obje ove Crkve ujedini u združenoj molitvi za pravednu presudu hrvatskim generalima kojima se sudi daleko od svoje domovine. A kako je do toga došlo?

Pisani tragovi koji se nalaze u povijesnoj arhivi muzeja nizozemskog grada Den Haaga, kao i bolna sjećanja preživjelih Hrvata, Srba i Bošnjaka, ukazuju na činjenicu da u novostvorenim balkanskim državicama s kraja 20. stoljeća još ne postoji razvijeni institut pravne države, nego se o pobjedi dobra nad zlom staraju političari i svećenici - svjetovni i duhovni pastiri naroda koji se u to vrijeme nisu držali svoje vjere.

 Zato je na inzistiranje međunarodne zajednice, odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, osnovana posebna institucija koja će do uspostave pravnog poretka na prostoru bivše Jugoslavije jedan dio sudbene odgovornost preuzeti na sebe.

 I dok se političke vlasti pomiriše sa takvom ponižavajućom sudbinom, one crkvene nikada ne klonuše duhom, i zato se u kontekstu pravde za  (ne)djela iz optužnica koja skovaše strani tužioci, odlučuju molitvom obratiti za pomoć sa Nebesa.

 Na svu sreću, navika molitve u našim bratskim Crkvama traje od pamtivijeka... molilo se čak i 91-ve  kada je vrag ušao u jedne i u druge,  ali sve je kulminiralo upravo u ove pred-uskrsne dane kada se očekuje konačno izricanje presude hrvatskim generalima.

 "Komisija HBK  Iustitia et pax zasjedala je u četvrtak 24. ožujka u Zagrebu pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića, predsjednika te Komisije.

Na zasjedanju se raspravljalo o Haškom tribunalu te je zaključeno da se pripremi izjava na tu temu koja će biti objavljena 12. travnja.

Komisija ujedno poziva sve katolike u Hrvatskoj na post i molitvu za pravednu presudu hrvatskim generalima u Haagu i to u petke 1., 8. i 15. travnja" - izvještava Glas Koncila

 Obzirom da i Srpska  pravoslavna crkva dijeli isti duhovni svjetonazor pri spomenu na Haag, kao i jednaku ljubav prema istini, sasvim je sigurno da će ovogodišnji korizmeni dani najvećeg kršćanskog blagdana  proteći u zajedničkom molitvenom bdijenju sve do posljednjeg trenutka objave službene presude, jer u obje Crkve - koje krasi istinska privrženost kršćanskim vrijednostima - gori žarka želja da ona bude PRAVEDNA.

 U svakom slučaju, neizvjesnost ove sudbene drame neće trajati još dugo. Dana 15. travnja 2011., točno u 11 sati, saznati ćemo čija molitva je uslišana.

 Kolumna Priroda društva, portal MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.