Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Vjerski život

Uskrsna poruka biskupa Škvorčevića: Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša

        27.03.2013.         2712 pogleda
Uskrsna poruka biskupa Škvorčevića: Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 26. ožujka predstavnike medija s područja Požeške biskupije, čestitao im Uskrs i predstavio svoju Uskrsnu poruku pod naslovom „Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša" (1 Kor 15,17).

Na početku Uskrsne poruke upućene svećenicima, đakonima, redovnicima, redovnicama, vjeroučiteljima, bogoslovima i svim vjernicima biskup čestita blagdan Uskrsa u Godini vjere i dijeli radost vjere u Isusovu pobjedu nad smrću, u njegovu trajnu djelatnu prisutnost po Crkvi, u snagu žrtve njegove ljubavi koja liječi našu ranjenost zlom i grijehom te daruje dioništvo u božanskome životu.   

Osvrćući se na svakodnevno hrvanje s nedaćama zbog ozbiljnih gospodarskih poteškoća, gubitka radnih mjesta, siromaštva i društvenih napetosti, biskup ističe kako navedeno postavlja pitanje kamo nas vode navedena zbivanja, osobito u svjetlu nemogućnosti rješenja problema u kratkom roku. Osim toga, kazao je, znanost nije u mogućnosti nadvladati  našu prolaznost, patnju i smrt, što je najveći problem našeg postojanja. Do sada se Isus Krist predstavio kao najbolji odgovor na ta pitanja, jer je u njemu božansko prodrlo u našu smrtnost, ističe biskup i nastavlja kako se u najtamnijoj zoni ljudskog postojanja Kristovim uskrsnućem dogodio susret između Boga i čovjeka koji preobražava trpljenje i umiranje: „Sjeme vječnosti, svjetla, života i spasenja zasađeno je u našu ograničenost i zlo, jer je kroz nju prošao Onaj koji se objavio kao vječni „Ja-jesam" (Iv 21, 7) - neugasivo svjetlo i život. Taj njegov prolaz kroz našu smrtnost ima konačni pobjeđujući ishod - uskrsnuće" pojašnjava biskup i donosi riječi sv. Pavla iz poslanice Korinćanima „Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša," a potom dodaje kako je uzaludan i cijeli ljudski život ako čovjek nema mogućnosti pobijediti smrt.

U nastavku Uskrsne poruke biskup tumači evanđeoski prikaz Isusova uskrsnuća zapisan u izvještajima o praznom grobu, platnenim povojima i ženama svjedocima i zamjećuje dvosložnost događaja: „S jedne strane u Isusovu uskrsnuću nije nestala utjelovljenska povijesna dimenzija, s druga pak strane taj događaj se ne iscrpljuje u povijesno faktografskoj provjeri, utemeljenoj na riječima prvih svjedoka, jer njegovoj biti pripada božanska razina koja nadilazi ljudsku."

Tumačeći potom evanđeoski izvještaj puta u Emaus i nemogućnost prvih učenika da odmah prepoznaju uskrslog Isusa biskup Škvorčević ističe kako su potrebni i razumska spoznaja i vjera kao dva koraka koji vode k susretu s Uskrslim. Pritom je „prvi korak u slušanju suputnikovih tumačenja i shvaćanju dubokoga značenja Pisma, a drugi u trenutku kad putnici u strančevu lomljenju kruha vjerom prepoznaju Uskrsloga. Kruh i vino znakovi su njegove nove prisutnosti koju je obećao u kafarnaumskoj sinagogi, a uspostavio na posljednjoj večeri. To su dvije sastavnice svakoga euharistijskog slavlja u kojem je po opipljivoj stvarnosti - kruhu i vinu na sakramentalan način - provjerljiva njegova trajna utjelovljenska povijesna ukorijenjenost među nama i ujedno susret s njegovom božanskom proslavljenom onostranošću" spominje biskup i ističe kako u pristupu tom otajstvenom zbivanju „vjera pomaže razumsku spoznaju u shvaćanju stvarnosti koja je nadilazi" te pritom citira poljskog pisca Jana Dobraczyńskog koji u svom djelu Nikodemova pisma kaže: »Treba imati hrabrosti vjerom  zaroniti u otajstvo kao kad zaranjamo u vodu, sigurni da će se ona pod nama rastvoriti. Zar niste primijetili kako postoje stvarnosti u koje najprije trebamo vjerovati da bi ih mogli shvatiti?"              

U zaglavku svoje Uskrsne poruke biskup Škvorčević zahvaljuje svim vjernicima uključenima u korizmene napore oko boljega upoznavanja vjere po Katekizmu Katoličke Crkve kao i na karitativnim nastojanjima odjelotvorenja vjere ljubavlju prema najpotrebnijima te izražava želju da na svakome nedjeljnom euharistijskom slavlju u tumačenju Pisma i u lomljenju kruha vjernici trajno susreću živoga Isusa Krista, gospodara povijesti. „Želim vam da dublje shvatite na koju ste nadu pozvani u njegovoj pobjedi nad smrću, da njemu povjerite sav teret svoga ljudskoga postojanja te da vas on obasja svojom besmrtnom slavom i zahvati snagom svoga Duha. Tako ćete u trenutku velikih hrvatskih nevolja biti osposobljeni svjedočiti siguran ishod naše sudbine, puninu života u proslavljenom Gospodinu." stoji na kraju Uskrsne poruke požeškog biskupa Antuna Škvorčevića u Godini vjere.  

Izvor: Službena starnica Požeške biskupije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Vjerski životVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.