Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Aktualnosti

Uskoro započinje suđenje zapovjednicima srpskih postrojbi za pokolj u Voćinu

        04.04.2016.         1320 pogleda
Uskoro započinje suđenje zapovjednicima srpskih postrojbi za pokolj u Voćinu

Optužnicu za zločin u Voćinu krajem 1991. godine, za što je u Haagu svoje uloge oslobođen Vojislav Šešelj, a bile su i dio optužnice protiv Slobodana Miloševića, upravo je objavio je Županijski sud u Zagrebu - doznaje Net.hr. Time će i formalno započeti sudski proces protiv 32 pripadnika srpske paravojne postrojbe TO Podravska Slatina kojima se na teret stavlja ubojstvo 31 civila u Voćinu, te uništavanje njihove imovine.

Prema optužnici, ova je skupina  od srpnja do 15. prosinca 1991. godine činila zločine z selima na sjevernim obroncima Papuka, posebno Humu, Bokanima, Čeralijama i Voćinu. Cilj im je bilo rušenje državnog i društvenog ustrojstva Hrvatske, te odvajanje tog teritorija i stvaranje etnički čistog državnog prostora u funkciji velikosrpske ideje, odnosno “Velike Srbije”.

Zapovjedni lanac

Naoružana paravojna postrojba koju je predvodio komandant štaba Borivoje Radosavljević raspustila je legalne organe vlasti i preuzela zapovjedništvo na tom području. U zapovjednom lancu uz Radosavljevića su, prema optužnici, bili i Rajko Bojčić,  zapovjednik vojnog štaba u Voćinu, te Borivoj Lukić, zloglasni komandant “Zvečevskog odreda”. Izdavali su naredbe civilima, zabranili opskrbu kruhom i ostalim živežnim namirnicama, vodili svim Hrvatima radnu obvezu bez plaćanja. Radilo se o najtežim poslovima, a pri tome su pljačkali njihovu imovinu, palili i minirali kuće, te gospodarske i sakralne objekte, zabranjivali sprovode i ukope Hrvata, te svakodnevno privodili, zatvarali, batinali civile i držali ih kao taoce. Za to vrijeme više od 50 mještana ubijeno je vatrenim i hladnim oružjem.

U optužnici je navedeno precizno na koji je način svaki od mještana ubijen, svako ime kao dokaz ratnog zločina. Dio mještana je strijeljan, dio zaklan, a dio njihovih tijela nakon ubojstva je spaljen.

Krvavi pir “Belih orlova”

Detaljno su opisana i teška mučenja mještana. Više od mjesec dana Franjo i Krešimir Dorić držani su zetočeni u metalnom kontejneru. Na lageru Sekulinci bili su zatvoreni i Drago Jurić i Franjo Banovac, dok su 19. kolovoza u Policijskoj postaji u Voćinu mučeni Ante Šimić, Ivica Dorić i Ivan Vučeta. Kao tamnica je korišten i podrum poslovnice “Jugobanke” u Voćinu, a dio zarobljenika su početkom prosinca 1991. godine predali pripadnicima “Belih orlova” koji su se na njima iživljavali.

Ova skupina optužena je za miniranje voćinske crkve “Svete Marije” u ranim jutarnjim satima 14. prosinca 1991. godine.

Optužnica je podignuta još u svibnju 2009. godine, iako je, kako se može vidjeti prema dostupnim podacima, spis formiran 1992. godine. Zločin su paravojne snage počinile prilikom povlaćenja, pa su hrvatski istražitelji prikupili brojne dokaze njihovog iživljavanja nad stanovništvom.  Svi okrivljenici nedostupni su hrvatskom pravosuđu, no za njima su na snazi tjeralice. Sada je odlučeno da će im se suditi u odsutnosti.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.