Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Uskoro turistička prometnica Szentlörinc - Szigetvar - Slatina

  Radio Slatina           20.10.2011.         2836 pogleda
Uskoro turistička prometnica Szentlörinc - Szigetvar - Slatina

U okviru mađarsko-hrvatskog  IPA međugraničnog programa suradnje 2007 - 2013. održan je 18. listopada, 2011. godine, radni sastanak nositelja Akcijskog plana.

U okviru mađarsko-hrvatskog  IPA međugraničnog programa suradnje 2007 - 2013. održan je 18. listopada, 2011. godine, radni sastanak nositelja Akcijskog plana pod nazivom «Održivi turizam na području rijeka Mura-Drava-Dunav».

Da podsjetimo, program zajedničke međugranične suradnje potpisali su:

-  Szigetvari Kultur- es Zold Zona iz Szigetvara- kao Vodeći korisnik,
-  VIDRA - Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije - Projektni partner 1
 - GRAD SLATINA- Projektni partner 3.
 U realizaciji projekta sudjeluju Općine: Sopje, Čađavica, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.

Cilj programa je razvoj različitih oblika turizma utemeljenih na zaštiti okoliša (eko-turizam, ruralni turizam i aktivni turizam), te prirodnim i kulturnim vrijednostima međugraničnog regionalnog prostora. Realizacija programa obuhvaća četiri hrvatske i tri mađarske  županije,  podijeljenih na  IPA- A, B, C zone.
Napravljen je plan razvoja različitih oblika turističko-rekreativnih aktivnosti na području  Grada Slatine i susjednih Općina, s naglaskom na programe vezane uz ruralni turizam, biciklizam, ribolov, eko-turizam, kulturni turizam, zdravstveni i wellness turizam, vinski turizam te poslovni turizam.

Partneri iz Szigetvara, kao Vodeći korisnik, organizirali su radionicu za predstavnike Slatine i susjednih Općina, koji su, podijeljeni u četiri grupe, sistematizirali postojeće prijedloge te ponudili izgled  WEB-stranice s najvažnijim i  najatraktivnijim turističkim sadržajima svoga područja. Važno je istaknuti kako su svi sudionici radionice aktivno  sudjelovali u njenom radu, domišljato povezivali buduće trase biciklističkih staza  s poznatim lokalitetima kao što su ergele konja, obiteljska odmarališta, kuće za odmor na rijeci Dravi i dr.

Realizacijom ovoga Projekta Grad Slatina i susjedne općine dobivaju posve novi sadržaj koji ulazi u službenu turističku mapu, pri čemu suradnja s mađarskim regijama i gradovima dobiva novi smisao i otvara posve nove horizonte svekolike suradnje.
Za Projekt «Razvoj aktivne i eko-turističke infrastrukture na obalnom području pograničnih rijeka, razvoj biciklističkih staza» o kojemu je bilo riječi na radionici,  predviđen je maksimalni iznos do 2.000.000 €.

Na kraju sastanka u Višnjici, voditelji  Projekta Zentai Gabor-Predsjenik Zelene zone u Szigetvaru, sa savjetnicima: Balazs Berkecz, Kovacs Gabor i Borda Laszlo, istaknuli su da je u planu realizacija projekta povezivanja mađarskih gradova Szentlörinca i Szigetvara sa Slatinom, pri čemu bi se s mađarske strane osigurao koridor - cesta - koji bi prešao graničnu crtu kod Sopja  (ili Čađavice) te ih spojio sa Slatinom. Ova dionica  postat će uskoro  značajna turistička atrakcija  koja će omogućiti  bolje upoznavanje  s prirodnim i kulturnim vrijednostima naših regija, posebno njihovom gastronomijom, te pružiti šansu za razvoj poduzetništva.
Također, spomenuta turistička ruta  bit će još jedan dokaz izvrsne suradnje mađarskih i hrvatskih  partnera na zajedničkim projektima i korištenju sredstava iz IPA - Programa. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo