Predrag Štromar novi predsjednik HNS-a
Nino Raspudić: Bit ću kandidat Mosta
Bernardić: Plenković štiti Sanaderova štićenika
Plenković: Škoro nije čovjek koji je spreman vući Hrvatsku naprijed
DZS: Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
U prvom tromjesečju hrvatski BDP možda porastao, no slijedi duboka recesija
Crna Gora prva "korona free" država u Europi

  Gospodarstvo

Uskoro konferencija o Nacionalnom inovacijskom sustavu

        06.05.2009.         690 pogleda
Uskoro konferencija o Nacionalnom inovacijskom sustavu

U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te   Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO, u zagrebačkom hotelu Westin će se 11. svibnja održati prva po redu konferencija o Nacionalnom inovacijskom sustavu. Konferencija će se   održati  u Zagrebu, 11. svibnja, u hotelu  Westin s početkom u 9 sati.  Naglašavajući ključnu ulogu Nacionalnog  inovacijskog sustava, okupljeni će moći saznati nešto više o  mjerama i programima usmjerenim  razvoju gospodarstva znanja. Sam događaj  zamišljen je kao dijalog  o postignutim rezultatima  u dosadašnjem razvoju gospodarstva utemeljenog na inovacijama kao i budućem smjeru Hrvatske kao države znanja. Konferencija će okupiti predstavnike Vlade Republike Hrvatske, Delegacije Europske komisije, Svjetske banke, tijela državne uprave kao i sudionike iz privatnog sektora, predstavnike sindikata, sveučilišta i znanstvenih instituta. Najavljeno je kako će konferenciju otvoriti ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Dragan Primorac. Detaljne informacije o konferenciji dostupne su na internetskim stranicama: www.bicro.hr.

Hrvoje Meštrić, direktor Uprave za znanost pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa  istaknuo je kako se konferencijom želi podići svijest javnosti o potrebi ulaganja u istraživanje i razvoj. Meštrić je također dodao kako se kod gospodarstvenika želi potaknuti potražnja za programima Ministarstva usmjerenih razvoju nacionalnog inovacijskog sustava što u konačnici potiče gospodarstvo temeljeno na znanju.

Konferencijski program   tematski će biti podijeljen na dva dijela - "Kreiranje i implementacija politike, financiranje" te  „Komercijalizacija znanosti".  Na prvom dijelu konferencije, izlagači će okupljenima predstaviti mjere potpore i tržišne potencijale za istraživanje i razvoj te sudjelovanje Hrvatske u programima Europske komisije. Sudionici drugog dijela konferencije saznat će više o dinamičkom modelu proračuna energije pri uzgoju riba, razvoju inovativne pneumatske brusilice, transferu tehnologije u sustavima upravljanja hidroelektranom te korištenju inkubacijskih usluga za ICT start-up poduzeća.

Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO izrazio je zahvalu svim prethodnicima koji su ugradili svoj trud u razvoj znanosti i tehnologije te je izjavio kako je konferencija rezultat višegodišnjeg rada stručnjaka na području znanosti i tehnologije. Marijanović je istaknuo kako se još od HITRA-e (Hrvatski inovacijski tehnologijski razvitak) traži optimalan način ulaganja u tehnologije i znanost te dodao: "Kada se definira ovakav sustav trebate imati viziju i vjerovati u promjene. Upravo je ministar Dragan Primorac takva osoba jer je, zanesen tehnološkim razvojem Japana i Izraela, inzistirao na sličnim modelima. Rijetki znaju kako je UKF fond njegova ideja. Fond koji Svjetska Banka nudi i drugim zemljama u regiji kao instrument koji pomaže uključenju dijaspore u znanstveno tehnološki okvir Hrvatske. Njegov drugi strateško važan doprinos je uključivanje Svjetske Banke u gradnju NIS-a. Na taj način je osiguran transparentan i konkurentan prijenos sredstava prema krajnjim korisnicima, ali i izvor financiranja u razdoblju nepovoljnih tržišnih uvjeta".

Posljednjih su godina, kroz provedbu strategije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, osnovani ili značajno unaprijeđeni mnogi programi poput: Poslovno - inovacijskog  centra Hrvatske (BICRO), Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIZ), Fonda „Jedinstvo uz pomoć znanja", Ured za transfer tehnologije pri sveučilištima i institutima, od kojih svaki ima važnu ulogu u stvaranju novih znanja u pokretanju hrvatskog gospodarstva.

Marijanović je naglasio: "Ono što nam predstoji je promocija slučajeva dobre prakse dok se ne pojave rezultati koje prosječan građanin Hrvatske može osjetiti. Činjenicu kako se nalazimo u pretpristupnom razdoblju i kada već imamo NIS te radimo na iskorištenju strukturnih fondova treba iskoristiti". Marijanović je rekao kako je kod ovakvih sustava najvažnije imati kontinuitet podrške jer je potrebno izvjesno vrijeme da se sustav uspostavi te će se podrška sustavu realizirati kvalitetnim investicijama kroz spomenute programe.

Za razvoj cjelokupnog nacionalnog inovacijskog sustava skrbi Vlada Republike Hrvatske kroz svoja dva tijela, Strategijsko vijeće za znanost i tehnologiju te Vijeće za Nacionalni inovacijski sustav s ciljem poticanja ulaganja u znanost i istraživanje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.