Banner
Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu
INA donirala 900.000 kuna dječjim odjelima zdravstvenih institucija
Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama
Jutarnji list: Za pripreme osmaša za nacionalne ispite traže i do 2900 kn
Večernji list: Privatnici - za isti novac obavili bismo 25 posto više pregleda
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

  Dossier Turudić

USKOK zatražio izuzeće suca Turudića pa odgođeno suđenje Lovrić Merzel

  Index.hr           17.05.2016.         1677 pogleda
USKOK zatražio izuzeće suca Turudića pa odgođeno suđenje Lovrić Merzel

Gotovo godinu dana otkako je USKOK podigao optužnicu protiv bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel, danas joj je trebalo početi suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.  Suđenje je odgođeno nakon što je USKOK zatražio izuzeće suca Ivana Turudića - piše Index.hr.

"Sud je odbio sporazum jednog od optuženih s tužiteljstvom, smatrajući da je neprimjeren. Sve što USKOK servira sudovima ne prolazi pa ona njihova statistika dolazi na primjerenu razinu. Tužiteljstvo je trazilo izuzeće suca Turudića. Rade pritisak na njega", kazao je odvjetnik Marine Lovrić Merzel Čedo Prodanović.

"Sud je izdvojio kao nezakonit dokaz zapisnik o prvom ispitivanju svjedoka Žužica zajedno s DVD snimkom. Uskok ce uložiti žalbu na to rješenje", najavila je Martina Jaklin iz Uskoka. Nisu htjeli komentirati zahtjev za izuzeće.

Sudac Ivan Turudić je, dakle, izdvojio ključni dokaz na kojem se temelji cijela optužnica. "Predsjednik raspravnog vijeća odbio je sporazum uskoka i Žužićeve obrane da mu se izrekne uvjetna osuda na 1 godinu s rokom kušnje od 4 godine. Sudac Turudić je odbio to rješenje. Nakon završenog pripremnog ročišta USKOK je najavio da ce tijekom dana zatražiti izuzeće suca Turudića. Jos uvijek nemamo obrazloženje za taj zahtjev. Mogu potvrditi da je donijeta odluka za izuzimanjem dokaza, ispitivanja i DVD snimke, i USKOK se na to može žaliti", kazao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Vrhovni sud će odlučivati o izuzeću dokaza, a na odbijanje sporazuma nema mogućnosti žalbe. O izuzeću suca Turudića odlučivat će predsjednik suda.

Višemilijunske malverzacije

USKOK je tereti zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je 12. studenoga. Uskok ju tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Bivša županica je zajedno sa svojom obranom tvrdila da je riječ o političkom progonu te da je ona radila sve po zakonu.

Osim nje optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - poduzetnik Željko Žužić, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.

Podsjetimo kako je Lovrić Merzel uhićena u travnju 2014. godine, a u istražnom zatvoru je provela pet mjeseci, da bi se nakon izlaska iz Remetinca vratila u saborske klupe i nastavila braniti sa slobode.

Sumnja se da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna.

Istraga protiv nje proširena je i zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića. Uskok je dodatno širio istragu protiv nje zbog sumnje da je službenu karticu peglala u privatne svrhe i to po luksuznim hotelima, restoranima i barovima u Opatiji.

Sumnjivi troškovi ispeglani su u srpnju 2009. i travnju 2011. godine. Istražitelji su doznali da je u isto vrijeme županica privatno bila u jednoj riječkoj poliklinici koja se bavi estetskom kirurgijom. Osim službene kartice, županica je za odlazak u polikliniku koristila i službeni automobil.

Budući da je 1. listopada 2014. prestala biti članicom SDP-a u Saboru je nastavila obnašati zastupničku dužnost kao nezavisna zastupnica sve do kraj mandata prethodne Vlade.

Nakon zatvora u Sabor pa na novi posao

Nakon toga se, kako je Index otkrio, zaposlila u Jadranskom osiguranju.

Nedavno smo doznali i kako je njezin sin Saša Lovrić također postao predmet istrage od strane DORH-a i policije između ostalog i zbog njegovih prekovremenih sati, što je Index prije nepune dvije godine prvi otkrio.

Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) Indexu je tada potvrdio da policija istražuje njihovog zaposlenika Sašu Lovrića zbog mogućih malverzacija s receptima i prekovremenim satima.

S druge strane, prije nekoliko dana nam je županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić potvrdila da Općinsko državno odvjetništvo u Sisku provodi izvide koji su u tijeku.

"Kako je, sukladno odredbi članka 206.f stavak 1. Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida tajno, nismo u mogućnosti dati detaljan odgovor na Vaša pitanja", kratko je kazala Huskić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Turudić