Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Aktualnosti

Upitan posao za oko 4000 uzgajivača sorte burley u Hrvatskoj

  Jolanda Rak Šajn/Večernji list           28.11.2013.         2629 pogleda
Upitan posao za oko 4000 uzgajivača sorte burley u Hrvatskoj

Usvajanje članka 6. nove duhanske direktive Europske komisije (TPD), ugrozit će posao milijuna farmera u Europi i svijetu, a i potencijalni je rizik za  trgovinske pregovore između EU i SAD, koji u Uniju izveze više od 110 milijuna dolara vrijedne duhanske sorte burley, zavapile su ovih dana iz europske i međunarodne organizacije uzgajivača duhana UNITAB i ITGA, koje je i Hrvatska član - piše Večernji list.

Zabrane sastojaka

Iako su svjesni rizika pušenja po ljudsko zdravlje, na što će, nakon donošenja direktive upozoravati i uznemirujuće fotografije raka pluća i slično na 65% kutije, „famozni" je članak neozbiljan i diskriminirajući, poručili su iz ITGA-e Komisiji, Parlamentu i Vijeću EU. Tvrde kako je neshvatljiva zabrana gotovo svih sastojaka koji se koriste u klasičnoj proizvodnji duhana ili mu daju specifičan okus, miris i boju. Mnogi od njih nesmetano se koriste u medicini, prehrambenoj i kozmetičkoj  industriji. Tako bi se, u prvom redu, onemogućila proizvodnja mješavina, tzv. blend cigareta, kakve čine više od 90 posto ukupne potrošnje u Europi te, posljedično, drastično smanjila potreba za primarnom proizvodnjom duhana.

Najteže bi bile pogođene države koje proizvode orijentalne vrste duhana poput Grčke, a kako se ni sorte koje se uzgajaju u Hrvatskoj - virginia i burley -  bez dodataka ne mogu pušiti, štete po hrvatske, ali i poljske, talijanske, francuske, španjolske i bugarske farmere, koji čine 90% proizvodnje u EU, bile bi nemjerljive. Apsurd svih apsurda zabrana je sastojaka koji izgaranjem emitiraju ugljični monoksid. On je, upozoravaju iz ITGA-e, normalna posljedica bilo kakvog gorenja, što se tehnički može protumačiti i apsolutnom zabranom proizvodnje svih cigareta i cigara u EU. 

Zna li se da 96% duhana u EU proizvode mala obiteljska gospodarstva s 0,5 do 3 hektara, puno njih zamišlja najcrnji scenarij. U Hrvatskoj je 1500 farmera koji na površini od oko 6000 hektara s obiteljima godišnje proizvode 12.000 tona duhana. O njima ovisi i 10-ak tisuća sezonaca te još 2 tisuće ljudi koji su stalno  ili honorarno zaposleni u trgovini i obradi duhana te proizvodnji i distribuciji duhanskih proizvoda.

Prema Željku Aragoviću, predsjedniku Udruge Krupan list, prema članku 6. EU zasad je najnepoželjnija sorta burley, koju u Hrvatskoj uzgaja oko 550 obiteljskih gospodarstava, što znači da bi se samo u primarnoj proizvodnji te sorte moglo zatvoriti do 4000 radnih mjesta.

- No zabrani li se burley, tko garantira da se kasnije neće zabraniti i virginija - pita on, ističući kako je zbog niske otkupne cijene i visokih troškova proizvodnje uzgoj duhana u RH već lani pao 15%. Ove se pak, zbog kišnog proljeća pa suše i na kraju ranog mraza, nezapamćenog u zadnjih 15 godina, očekuje i 30% manji urod, što će se dodatno odraziti na prihode farmera.

Manje u proračunu

U duhanskoj industriji zasad su oprezni s izjavama jer, kako kažu, ne postoji konačni tekst direktive već samo verzije koje su prošle Europski parlament i Vijeće. Očekuje se, naime, da će se direktiva na razini EU usvojiti najkasnije u prvoj polovici 2014., do kraja mandata sadašnjeg saziva EP-a, a potom bi članice imale 18 mjeseci da ju primjene u svojim nacionalnim zakonodavstvima.

Planirane restriktivne mjere negativno će se odraziti na gospodarstva država članica kroz gubitke poslova, smanjenje proračunskih prihoda te porast nedozvoljene trgovine, upozorio je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, uvjeren kako je legitimne javne zdravstvene ciljeve moguće postići i bez posljedica po druge ekonomske aktivnosti.

- Duhan i duhanski proizvodi predstavljaju i značajnu stavku u izvozu, oko 6000 tona sirovog duhana godišnje te polovicu ukupne proizvodnje TDR-a, koji je jedini domaći proizvođač - tvrde iz HUP-a.

S druge strane državni je proračun samo lani od trošarina na duhanske proizvode i PDV-a uprihodovao oko 5 milijardi kuna, dok je neto zarada u primarnoj proizvodnji te industriji također bila oko 5 milijardi kuna.

Ministarstvo poljoprivrede: Pratimo što se događa

Zamjenica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić kaže kako je Hrvatska na sastanku Vijeća za poljoprivredu u Bruxellesu nedavno s još osam članica EU potpisala deklaraciju o dodatnoj zaštiti proizvođača duhana koji bi mogli biti ugroženi novom duhanskom direktivom EU. U ministarstvu su, dodaje, i te kako svjesni osjetljivosti hrvatskog duhanskog sektora koji pomaže i u očuvanju života u specifičnim ruralnim područjima te će iskoristiti sve raspoložive alate kako bi RH zadržala svoje pozicije u EU.

- Pratimo što se događa i nadamo se izuzecima, no činjenica je da je dosad jako malo inicijativa odobreno od EK - ustvrdila je Blažić.

Hrvatska 7. u EU po proizvodnji duhana

U mišljenju mjerodavnim ministarstvima financija, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, vanjskih poslova te zdravlja, direktor HUP-a Davor Majetić poručio je kako bi Hrvatska trebala braniti svoje interese, s obzirom da spada u manji broj članica EU koje imaju potpuni lanac proizvodnje duhana, od poljoprivredne proizvodnje do konačnog proizvoda.

RH je sedma zemlja u EU po ukupnoj proizvodnji sirovog duhana i prvih pet u proizvodnji sorte virginia. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti