Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Viroexpo

Uoči Viroexpa: Donosimo članak Mare Matočec "Kako se dojmila svakog seljaka kulturno-gospodarska izložba u Virovitici" iz 1928. godine

  Mara Matočec           21.02.2017.         1467 pogleda
Uoči Viroexpa: Donosimo članak Mare Matočec "Kako se dojmila svakog seljaka kulturno-gospodarska izložba u Virovitici" iz 1928. godine

Virovitička izložba ne samo da je bila lijepa nego upravo rečeno za svakog čovjeka školana i neškolana, veličanstvena. Virovitički izložbeni odbor učinio je veliko djelo, veliki polet i veliki korak, da se prodre u dušu, u oni nepokvarenu seljačku dušu, da ta duša spozna zbilja kako je velika, kako je lijepa u ovoj izložbi. Kako je velika u onim žitaricama. Kako je velika u onom krasnom voću i povrću, kako je lijepa u onim krasnim ručnim radovima, i muškim i ženskim.

Na svim tima izradbama, muškima, na svim raznim vezovima i gospođa a i seljačkih žena, na svim vezovima i preborima, ulivena je duša one hrvatske velke žene, koja ljubi svoj rod i u boj i u toj ljubavi teži za prosvjetom i napretkom. Virovitička izložba mnogo je doprinijela, da se dade i pokaže pravac, kojim mora svaki seljak da podje, da zbilja bude u svim selima i u svim gradovima napredak u svakoj grani gospodarstva; da naša polja dadu, jer mogu dati naprednim obrađivanjem mnogo više žita, - da naši vinogradi urode što više sa vinom; da naši vrtovi budu cvjetnjaci; da su nam staje pune krasnog blaga; da naša ravna Slavonija na onom mjestu koje ju i pripada; da bude na onom mjestu, koje joj je mjesto, opredijelio sam Svevišnji Tvorac, jer ju je obdario lijepim i rodnim poljima.

Samo treba rada i volje za napretkom. A ta volja i napredak doći će sve više i više među naše seljake raznim predavanjima i priređivanjem ovako veličanstvenih izložbi, kakova je bila u Virovitici.
Čast i poštivanje virovitičkom izložbenom odboru, jer je učinio mnogo za napredak i grada i sela, obrtnika i seljaka.

Napisala Mara Matočec, seljakinja iz Korije kraj Virovitice u listu Napredni gospodar

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroexpoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.