Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Viroexpo

Uoči Viroexpa: Donosimo članak Mare Matočec "Kako se dojmila svakog seljaka kulturno-gospodarska izložba u Virovitici" iz 1928. godine

  Mara Matočec           21.02.2017.         2063 pogleda
Uoči Viroexpa: Donosimo članak Mare Matočec "Kako se dojmila svakog seljaka kulturno-gospodarska izložba u Virovitici" iz 1928. godine

Virovitička izložba ne samo da je bila lijepa nego upravo rečeno za svakog čovjeka školana i neškolana, veličanstvena. Virovitički izložbeni odbor učinio je veliko djelo, veliki polet i veliki korak, da se prodre u dušu, u oni nepokvarenu seljačku dušu, da ta duša spozna zbilja kako je velika, kako je lijepa u ovoj izložbi. Kako je velika u onim žitaricama. Kako je velika u onom krasnom voću i povrću, kako je lijepa u onim krasnim ručnim radovima, i muškim i ženskim.

Na svim tima izradbama, muškima, na svim raznim vezovima i gospođa a i seljačkih žena, na svim vezovima i preborima, ulivena je duša one hrvatske velke žene, koja ljubi svoj rod i u boj i u toj ljubavi teži za prosvjetom i napretkom. Virovitička izložba mnogo je doprinijela, da se dade i pokaže pravac, kojim mora svaki seljak da podje, da zbilja bude u svim selima i u svim gradovima napredak u svakoj grani gospodarstva; da naša polja dadu, jer mogu dati naprednim obrađivanjem mnogo više žita, - da naši vinogradi urode što više sa vinom; da naši vrtovi budu cvjetnjaci; da su nam staje pune krasnog blaga; da naša ravna Slavonija na onom mjestu koje ju i pripada; da bude na onom mjestu, koje joj je mjesto, opredijelio sam Svevišnji Tvorac, jer ju je obdario lijepim i rodnim poljima.

Samo treba rada i volje za napretkom. A ta volja i napredak doći će sve više i više među naše seljake raznim predavanjima i priređivanjem ovako veličanstvenih izložbi, kakova je bila u Virovitici.
Čast i poštivanje virovitičkom izložbenom odboru, jer je učinio mnogo za napredak i grada i sela, obrtnika i seljaka.

Napisala Mara Matočec, seljakinja iz Korije kraj Virovitice u listu Napredni gospodar

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Viroexpo