Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Promet

Uoči Martinja: Ne sjedajte za volan pod utjecajem alkohola

        10.11.2012.         1488 pogleda
Uoči Martinja: Ne sjedajte za volan pod utjecajem alkohola

Uoči Martinja, Hrvatski autoklub upozorio je sve vozače, posebice mlade, da su alkohol i vožnja kobna kombinacija te da je vrijeme tradicionalnog običaja krštenja mošta na blagdana sv. Martina, 11. studenoga, najcrnji dan na prometnicama. Primjerice tijekom Martinja 2009. u prometnim je nesrećama poginulo deset osoba, a 300 ih je lakše ili teže ozlijeđeno, navodi u priopćenju HAK.

Policija će i ove godine u vrijeme Martinja pojačano provoditi nadzor na cestama, a posebna pozornost bit će posvećena adolescentima kod kojih čak i mali utjecaj alkohola može biti poguban.

Dokazano je kako vozači sve sporije reagiraju što je veća količina alkohola, te da samo 40 milisekundi kasnija reakcija uzrokovana alkoholom pri brzini od 60 kilometara na sat znači pola metra dulji zaustavni put. Uz 0,5 promila alkohola u organizmu rizik nastanka prometne nesreće se udvostručuje, s 0,8 promila učetverostručuje, za 1,0 promila rizik je sedam puta veći, kod 1,2 promila deset, a pri 1,4 promila čak 20 puta veći.

Prema Kaznenom zakonu, ako vozač ima više od 1,5 promila alkohola u organizmu, ne smatra se da je do nesreće došlo iz nehaja te može dobiti kaznu zatvora od tri do deset godina ako je u nesreći bilo poginulih, odnosno od šest mjeseci do pet godina ako je netko ozlijeđen.

Vozače se poziva da ne sjedaju za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića. Novčana kazna za vožnju pod utjecajem alkohola kreće se od 700 kuna do 0,5 promila (za profesionalne vozače), pa sve do 15 tisuća kuna za koncentracije više od 1,5 promila.

Vozač s nedopuštenom koncentracijom alkohola isključuje se iz prometa te mu se, kao mjera opreza, oduzima vozačka dozvola na najviše osam dana, upozorava HAK.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet