Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  HGK-Županijska komora Virovitica

Unatoč teškoj godini poljoprivrednici uspješno privode kraju berbu i provode jesensku sjetvu

        21.10.2014.         1162 pogleda
Unatoč teškoj godini poljoprivrednici uspješno privode kraju berbu i provode jesensku sjetvu

Na sjednici Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica raspravljalo o aktualnom stanju u agraru, s posebnim osvrtom na berbu kasnih usjeva i jesensku sjetvu na području Virovitičko-podravske županije. Ova godina bila je izuzetno teška za poljoprivredne proizvođače, s obzirom na obilne količine oborina i cijene poljoprivrednih proizvoda koje ne prate ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

Završena je berba duhana, a obilne količine oborina , od svibnja do listopada, utjecale su na prinos. Procjenjuje da će biti otkupljeno oko 6.500 tona duhana tipa „virginija“ i oko 1.200 tona duhana tipa „burley“.

U tijeku je vađenje šećerne repe, kampanja prerade pčela je počela je 12.. rujna.

Počela je i berba kukuruza! Strukovna grupa agrara apelira na poljoprivredne proizvođače da krenu intenzivnije u berbu kukuruza, s obzirom da vremenska prognoza najavljuje oborine i hladno vrijeme što bi moglo dovesti do pojave bolesti fuzarioze.

Obilne količine oborina tijekom svibnja u vrijeme berbe kamilice smanjile su prinos za oko 50%, a ponegdje je znatno smanjena i kvaliteta kamilice, dok su na pojedinom ljekovitom i začinskom bilju (metvica, melisa i dr.) štete 100%-tne.

Berba soje na području Virovitičko-podravske županije je završila, prinosi su dobri, s obzirom na vremenske uvjete, a otkupna cijena je zadovoljavajuća, u odnosu na ostale kulture. Kod suncokreta su prinosi nešto slabiji, a otkupna cijena je niska.

Obilne količine oborina, smanjile su prinose i u proizvodnji lješnjaka, kao i u proizvodnji grožđa, dok su pogodovale proizvodnji ribe.

Zbog obilnih količina oborina u rujnu, nešto kasnije je obavljena sjetva uljane repice, pa se očekuju problemi sa nicanjem, a kasnije se krenulo i u sjetvu kamilice;

Sjetva pšenice je u tijeku i očekuje se, ako vremenski uvjeti budu povoljni, da će planirane površine biti zasijane u optimalnim agotehničkim rokovima;

S obzirom na izuzetno tešku godinu u poljoprivrednoj proizvodnji, predlaže se da resorno ministarstvo pronađe model, kako bi se potpore isplatile na vrijeme, te da se poljoprivrednim proizvođačima daju određene subvencije, kao što je to u zemljama u okruženju (npr. u Mađarskoj), da bi se sjetva mogla obaviti u optimalnim agrotehničkim rokovima,

Pri izradi kalkulacija u poljoprivrednoj proizvodnji, treba koristiti i respektirati iskustva više proizvođača, s obzirom na različitost proizvodnih troškova, koji su determinirani pedološkim uvjetima, te u korelaciji s tim i različitim agrotehničkim mjerama.

Članovi Strukovne grupe agrara dobili su informaciju da predstavnici pojedinih zemalja i diplomatskog kora, žele upoznati, na području Virovitičko-podravske županije, pojedine agroproizvodnje, te im se to u suradnji s pojedinim proizvođačima i omogućuje.

U organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica, Nj.E. Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke u RH sa suradnicima, 27. listopada 2014. godine posjetit će Virovitičko-podravsku županiju i susresti se s proizvođačima meda i ljekovitog bilja.

Članovi Strukovne grupe su upoznati i sa održavanjem 10. Međunarodnog gospodarsko-znanstvenog skupa o akvakulturi, u Vukovaru, 27. i 28. studenog i mogućnošću sudjelovanja na jubilarnom 20. „Viroexpo“-u, Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se održati u Virovitici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.