Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Unatoč suši, soja je u vrlo dobrom stanju

  Vladimir Grgurić/Glas Slavonije           01.09.2022.         2577 pogleda
Unatoč suši, soja je u vrlo dobrom stanju

Poljoprivrednici muku muče ove godine s vremenskim neprilikama, a posebno se to odnosi na dugotrajno razdoblje suše koje je prouzročilo uništavanje poljoprivrednih nasada. No, brojni poljoprivrednici nisu odustali, nego se bore svim silama kako bi svoje usjeve održali u što boljem stanju te ostvarili što bolje prinose i urode. Takav borac je i Goran Ileš iz Podravske Moslavine koji uzgaja soju, pivarski ječam i kukuruz - piše Glas Slavonije.

"Soju uzgajam na 20 hektara i ove godine moram priznati da je dosta, kako mi uzgajivači volimo reći, ‘abortirala‘, odnosno uništila ju je suša i podbacile su mahune, ali kada sve zbrojim i pogledam što se sve događalo i nije tako loše. Bez kiše smo već dva mjeseca, sve je suho, ali borimo se. Navodnjavanje nemam i to je veliki problem, ali to je za mene i ovakav mali OPG kao moj preskupo", kaže Goran Ileš, koji uz soju uzgaja pivarski ječam te kukuruz.

"Uzgajam pivarski ječam koji nitko nema na ovom području i time sam jako zadovoljan, kao i kukuruz. Ove godine i kukuruz je također stradao, ali bit će i od njega nešto. Što reći, žestoka je borba, ali nema odustajanja, činimo sve kako bismo spasili ovu godinu", nastavlja Ileš, koji je dio jedne lijepe priče, odnosno suradnje s tvrtkom Axereal i Općinom Podravska Moslavina koji mu mnogo pomažu. Naime, baš na njegovom polju održani su Dani polja soje u organizaciji tvrtke Axereal Croatia d.o.o., uz svesrdnu pomoć Općine Podravska Moslavina i njezina načelnika Dominika Cerića.

"Axereal Croatia d.o.o. prisutna je na području općine Podravska Moslavina i široj okolici zadnjih pet godina te je razvila jaku kooperacijsku mrežu na ovome terenu, što pokazuju i Dani polja. Zahvalni smo im na pomoći našim poljoprivrednicima, a da je to korisno pokazuje i priča upravo Gorana Ileša. Naravno da je Općina tu i pomaže koliko može svim našim poljoprivrednicima, jer nije im lako, uz sve probleme i cijene još i vrijeme ne dopušta punu i pravu proizvodnju", kaže Cerić.

Axereal Croatia d.o.o., ističu, trudi se na zadovoljstvo svih, i proizvođača i same tvrtke, uvoditi svake godine nove sortimente pšenice i soje. “Upravo ti sortimenti do sada pokazuju izvrsne rezultate u prinosima. Isto tako, Axereal Croatia jedini je ugovaratelj proizvodnje pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj koji se pokazao u ovim sušnim godinama kao visoko dohodovni proizvod”, kaže predstavnik tvrtke Igor Češek. Poljoprivrednik Goran Ileš zadovoljan je ovom suradnjom koja mu, kako kaže, donosi bolje tržište i plasman njegovog proizvoda: “S Axerealom surađujem svih pet godina otkako su u našoj općini. Ova tvrtka pomaže mi u tretiranju, otkupljuju moje proizvode. Zadovoljan sam i cijenom otkupa soje, ali u ovom trenutku još ne znam kolika će biti ove godine jer u ovoj tvrtki nema pobijanja cijena, a njihova je uvijek u vrhu. Prošle godine cijena za kilogram bila je 2,30 kuna, a prema naznakama ove godine mogla bi biti 4,50 kuna za kilogram, ali sve ovisi o tržištu. Moram zahvaliti i tvrtki Axereal i Općini Podravska Moslavina te načelniku Dominiku Ceriću, koji su mi puna potpora i to me zapravo spašava i daje nadu u budućnost posla kojim se bavim”, zaključuje Goran Ileš.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda