Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Unatoč manjku prostora i opreme, učenici donose nagrade

  Snježana Fridl/Glas slavonije           24.11.2011.         1328 pogleda
Unatoč manjku prostora i opreme, učenici donose nagrade

Djelatnici i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici i ovu školsku godinu dočekali su u staroj neuvjetnoj zgradi iz 1917., podignutoj na mjestu prve iz 1868. od kada datira školstvo u tom mjestu. Naime, radovi na dogradnji novog dijela zgrade koji su počeli 2009. prekinuti su 2010., i to zbog odlaska izvođača radova u stečaj. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prije mjesec dana raspisalo je natječaj za nastavak dogradnje, i radovi bi trebali početi iduće godine. Inače, dogradnju financiraju Ministarstvo sa 85 posto i Općina Nova Bukovica sa 15 posto.

- Problem je nastao jer je bivši izvođač posao pogodio s niskim cijenama, a istovremeno je imao nekoliko poslova, i sve je to utjecalo da završi u stečaju. Sada kada je odabran novi izvođač, siguran sam da će radovi krenuti u proljeće i da će nova škola biti gotova do iduće školske godine - rekao je načelnik općine Tomislav Žagar. Dodaje da je građevinski zgrada praktični dovršena i da je potrebno još obaviti završne obrtničke radove. U dogradnju će biti uloženo oko 4,5 milijuna kuna, a još oko 500.000 kuna potrebno je za opremanje. Novi dio školske zgrade imat će četiri učionice, knjižnicu s čitanicom, informatičku učionicu, kuhinju i sanitarni čvor.

- Imam obećanja da će taj novac osigurati Virovitičko-podravska županija s kojom Općina dobro surađuje. Također očekujem da ćemo iduće godine imati gotov projekt za nastavno-sportsku dvoranu kako bi Općina mogla nominirati za državna ili europska sredstva - kaže Žagar.
U staroj školi uvjeti za održavanje nastave su neprimjereni, a pravu težinu možda najbolje oslikava podatak da 136 djece nema informatičku učionicu i školsku kuhinju. Djeca se hrane u učionici u kojoj je i nastava tjelesne kulture.

- Naša djeca zaslužuju jednake uvjete kao i ostala djeca u hrvatskim školama. Djeca i učitelji su toliko puni optimizma da ne razmišljaju o deficitu prostora i opreme. I u otežanim uvjetima postižemo zavidne rezultate - kaže ravnateljica škole Lareta Žubrinić. Navodi da, osim izvrsnih rezultata na nastavi, djeca donose brojne nagrade s raznih natjecanja i pokreću zanimljive školske projekte. Školski list izlazi od 2004., a ove godine izdana je kuharica "Mala riznica zavičajne kuhinje", koja donosi stare autohtone recepte.

Glazbeno darovita djeca

Osnovna škola u Novoj Bukovici rasadnik je budućih glazbenika. Dvadesetak učenika pohađa glazbenu školu u Slatini, svirajući klavir, saksofon, kalerinet ili gitaru. Škola je prepoznala glazbeni talent djece i svake godine prigodnom manifestacijom obilježava blagdan sv. Cecilije, koja je svojevrsni društveni događaj sezone u mjestu. U programu pjesmom, plesom i muziciranjem sudjeluju učenici škole i gosti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta