Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  In memoriam

Umro pjesnik Mirko Kovačević, jedan od osnivača Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu

        07.04.2021.         1787 pogleda
Umro pjesnik Mirko Kovačević, jedan od osnivača Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu

U utorak 6. travnja 2021. u Zagrebu preminuo književnik i specijalist za promociju kulture, profesor Mirko Kovačević, jedan od osnivača i dopredsjednik Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, čijih je dvadeset godina rada prikazao u opsežnoj knjizi "Kronika Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu od 1999. do 2019.", koju je uredio. Rođen je 29. listopada 1948. u Virovitici. Diplomirao je hrvatski jezik i južnoslavenske književnosti te latinski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 <<<Mirko Kovačević: Pratimo sadašnjost našega grada da bismo proniknuli u njegovu budućnost

Kao referent za kulturu radio je 28 godina u INA-Naftaplinu i INI. Od 2006. do 2010. godine bio je zaposlen je u Hrvatskom saboru kulture kao tajnik, a od 2010. do 2013. te od 2015. do 2016. godine kao stručni suradnik za kazališnu, književnu i likovnu kulturu. Od 2014. godine obnašao je dužnost predsjednika Stručnog savjeta za književnost.

Književnim radom bavio se od 1967. godine. Pisao je poeziju i mnogobrojne novinske članke o kulturi u Vjesniku INE. Objavljivao je pjesme i kazališne kritike u časopisima i novinama, napisao je tridesetak proslova ili pogovora za pjesničke zbirke i zbornike, te za monografije veće tekstove o kulturnim djelatnostima u INI. U više od 30 godina pripremio je i uredio 40 knjiga. Biblioteku INE utemeljio je 1980. i uređivao je do 2006. godine.

<<< Poezija Mirka Kovačevića u Cugu: Događaj prepun ljubavi i misli neugaslih

Objavio je osam samostalnih knjiga: Zbirke pjesama „Svakidašnji krajolik“ (1994.), „Slike srednjih godina“ (1997.), „Čežnjive daljine“ (2000.), „Zagasite sretnosti“ (2002.) i „Prisne, razborite i poneka crnozlatna“ (2011.), monografije „Dvadeset godina u hrvatskoj kulturi KUD-a INA“ (1999,) i „Jedanaest godina Nagrade INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu“ (s Mijom Ivurekom, 2005.) i knjigu proze „Članci i eseji“ (2005.).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam