Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu
  Biljana Kovačević           25.06.2018.         2903 pogleda
Umobolnica

Slaba točka, novela u nastavcima
Umobolnica, 19.
dio
Prethodna poglavlja

Ludnica ili umobolnica je mjesto gdje slobodno možeš biti lud. Tamo je to dopušteno. Dapače, nije preporučeno da bi itko tko nema potvrdu o svom ludilu bio ovdje. Na odjelu je postojao i zatvoreni dio. Bio je sakriven od pogleda na dnu hodnika. Tamo su bile osobe koje su trebale posebnu skrb. Obično se radilo o pokušajima samoubojstva ili ubojstva. Razmišljala je kako je i Ona mogla završiti tu. Samo da ju je tko osim njenih ukućana vidio dok je trgala sve knjige redom.

Stranicu po stranicu. Na tisuće komada. Onda ih potapljala u vodu. Bojala se paliti ih. Knjige nisu za paljenje. Ta znamo tko je u povijesti palio knjige. Imala je strahopoštovanje prema vatri. Vatra je sve uništavala, no s njom se moralo vrlo oprezno. Kroz vatru bi se možda mogli uzbuniti duhovi iz knjiga i tko zna što su joj sve mogli učiniti. Ali, bila je toliko puna bijesa i gorčine. Svi su joj govorili da su knjige krive za njeno stanje. I zato ih je Ona morala uništiti svojom rukom. Sve koje je netom prije tako pomno sakupljala, čitala i čuvala kao svoju djecu.

Ukućani su sa strahom gledali u nju dvojeći kako bi se trebali ponijeti u ovoj situaciji. Rješavala se svega, svoje prošlosti, starih stvari, tuđih predmeta i odjeće, neimanja Njega. Sve, sve, sve joj je to bilo neprijatelj. Luđačkog pogleda i snagom luđaka prebirala je od sobe do sobe. Nigdje više nije vidjela prijateljsko lice, niti sigurno utočište. Za Njom su kasnije išli i spašavali što se spasiti da. Kada bi konačno zalegla da dalje u snu nastavi sa svojim pohodom na vještice, malo bi se mira spustilo na tlo na kojem je živjela.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slaba točka