Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

Ultrazvuk kukova za bebe opet u Virovitici, od rujna i logoped za djecu

  Marija Lovrenc/Večernji list           14.08.2014.         1972 pogleda
Ultrazvuk kukova za bebe opet u Virovitici, od rujna i logoped za djecu

Roditelji novorođenčadi na prvi ultrazvučni pregled kukova više ne moraju putovati u obližnju Koprivnicu nego taj prvi, neophodni pregled, opet mogu obaviti na Dječjem odjelu virovitičke Opće bolnice. Nije to jedina radosna vijest za roditelje sa područja Virovitičko-podravske županije. Od rujna bi sa radom trebao početi i logoped, kadar koji roditelji i struka već godinama traže putem molbi, zahtjeva i anketa, a sada će im biti besplatno na raspolaganju, uz uputnicu liječnika pedijatra.

– Sretni smo što od rujna djeci i roditeljima možemo omogućiti besplatnu pomoć logopeda. Do sada su za vježbe putovali u Zagreb i Osijek ili privatno plaćali sate o svom trošku. Po broju djece koja se školuju po prilagođenim programima kao županija nalazimo se iznad državnog prosjeka i sve su češće dijagnoze mješovitog poremećaja vještina učenja i studiranja kao što su disleksija, disgrafija i diskalkulija, za liječenje kojih je neophodan angažman i suradnja logopeda. Zato nam je drago što smo kao bolnica konačno dobili suglasnost za ovaj kadar - kaže dr. Marijana Živko, sanacijska ravnateljica virovitičke Opće bolnice.

Traje natječaj za 18 medicinskih sestara

Logoped je samo jedan od novih kadrova u bolnici. Traje natječaj za 18 medicinskih sestara, kao i za psihologa. On ili ona pomagati će ne samo odraslima nego i djeci koja se sve češće nalaze u situacijama koje zahtijevaju hitnu intervenciju ove vrste stručnjaka. Novi psiholog ili psihologinja bit će na raspolaganju djeci koja se, primjerice, pripremaju za operaciju, koje čeka određena pretraga, prilikom priprema za školu ili imaju određene teškoće u razvoju. Radit će i sa pacijentima u dnevnoj bolnici, odraslima koji trebaju psihodijagnostičku obradu, sa pacijentima sa problemima ovisnosti i bit će djeci i roditeljima psihološka potreba u životnim situacijama koje ugrožavaju kvalitetu života, ističu u Općoj bolnici Virovitica.

Vijest o novom kadru, logopedu u bolnici, roditelji su dočekali sa radošću. - Sin nam treba vježbe govora bar jednom tjedno. Privatno ih plaćamo 200 kuna po satu, no to si ne možemo priuštiti kao trajno rješenje. U Zagrebu ili Koprivnici termin smo dobili jednom u šest mjeseci, što nam je premalo i vježba na taj način nema efekta. Dođemo na vježbe, a dijete je umorno od puta ili neraspoloženo, pa nam je i taj, jedan jedini sat vježbe, uzaludan. Ovo je izvrsna vijest, potez koji će olakšati probleme i roditeljima i djeci - o iskustvu koje prolaze stotine roditelja na području Virovitičko-podravske županije kazala je Ivanka K., majka jednog četverogodišnjaka. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

lastan
14.8.2014. 15:56
Prekrasno , samo u praksi je to ipak malo drugačije. Predlažem da ravnateljica proba anonimno nazvati i proba dogovoriti snimanje kukova mislim da će ostati razočarana .... nažalost


Još iz kategorije Zdravstvo