Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije 739,7 milijuna kuna

        24.11.2015.         1347 pogleda
Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije 739,7 milijuna kuna

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Maria Bobanac, direktora tvrtke Zanatpromet-trgovine d.o.o. iz Virovitice i predsjednika Strukovne grupe, danas je održana 13. sjednica Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica. Članovi Strukovne grupe raspravljali su o aktualnom stanju u trgovini na području Virovitičko-podravske županije.

Konstatirano je da je dolaskom velikih trgovačkih lanaca, koji imaju sjedište izvan Virovitičko-podravske županije, udio domicilnih tvrtki trgovine u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije smanjen s 29,85 posto u 2003. godini na 15,71 posto u 2011. godini. U 2014. godini udio trgovine u ukupnom prihodu poduzetnika Virovitičko-podravske županije iznosio je 22,43 posto, dok je u strukturi ukupnih rashoda udio trgovine 22,86 posto.

Ukupan je prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije u 2014. godini bio 739,7 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 2,5 posto. Ukupni su rashodi za isto razdoblje bili 732,4 milijuna kuna, što je povećanje od 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je razlika između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda u iznosu od 7,3 milijuna kuna.

U 2014. godini u trgovini na veliko i malo Virovitičko-podravske županije bilo je 234 tvrtki (2010. godine 254 tvrtke ili 8,5 posto više) u kojima je bilo zaposleno 831 djelatnik (2010. godine 1.301 zaposlen ili 56,6 posto više).

Prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u Virovitičko-podravskoj županiji u 2014. godini iznosila 3.442 kune, što je više za 0,9 posto u odnosu na isplaćenu neto plaću po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u 2013.g. u Virovitičko-podravskoj županiji.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica, zaključeno je:

  • naznake su oporavka djelatnosti trgovine, što je i evidentno iz blagog povećanja prihoda
  • djelatnost trgovine opterećena je skupim bankarskim sredstvima, što proizlazi iz visokih kamata, koje su znatno više u odnosu na kamate u zemljama EU
  • zbog navedenog je nemoguće financirati razvoj i biti konkurentan stranim trgovačkim lancima, koji poslovanje financiraju uz manje kamatne stope
  • tvrtke djelatnosti trgovine, imaju izuzetno veliki izdatak kroz naknadu za komunalni doprinos, te bi visinu istoga trebalo preispitati, na način da isti bude u korelaciji sa kretanjem ukupnog prihoda u djelatnosti trgovine, u razdoblju 2008.g. – 2014.g.

 Očekuje se da će završetak poslovne godine, u predblagdansko vrijeme biti obilježen većom potražnjom i prometom u djelatnosti trgovine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo