Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Gospodarstvo

Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije 739,7 milijuna kuna

        24.11.2015.         1122 pogleda
Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije 739,7 milijuna kuna

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Maria Bobanac, direktora tvrtke Zanatpromet-trgovine d.o.o. iz Virovitice i predsjednika Strukovne grupe, danas je održana 13. sjednica Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica. Članovi Strukovne grupe raspravljali su o aktualnom stanju u trgovini na području Virovitičko-podravske županije.

Konstatirano je da je dolaskom velikih trgovačkih lanaca, koji imaju sjedište izvan Virovitičko-podravske županije, udio domicilnih tvrtki trgovine u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije smanjen s 29,85 posto u 2003. godini na 15,71 posto u 2011. godini. U 2014. godini udio trgovine u ukupnom prihodu poduzetnika Virovitičko-podravske županije iznosio je 22,43 posto, dok je u strukturi ukupnih rashoda udio trgovine 22,86 posto.

Ukupan je prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije u 2014. godini bio 739,7 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 2,5 posto. Ukupni su rashodi za isto razdoblje bili 732,4 milijuna kuna, što je povećanje od 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je razlika između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda u iznosu od 7,3 milijuna kuna.

U 2014. godini u trgovini na veliko i malo Virovitičko-podravske županije bilo je 234 tvrtki (2010. godine 254 tvrtke ili 8,5 posto više) u kojima je bilo zaposleno 831 djelatnik (2010. godine 1.301 zaposlen ili 56,6 posto više).

Prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u Virovitičko-podravskoj županiji u 2014. godini iznosila 3.442 kune, što je više za 0,9 posto u odnosu na isplaćenu neto plaću po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u 2013.g. u Virovitičko-podravskoj županiji.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica, zaključeno je:

  • naznake su oporavka djelatnosti trgovine, što je i evidentno iz blagog povećanja prihoda
  • djelatnost trgovine opterećena je skupim bankarskim sredstvima, što proizlazi iz visokih kamata, koje su znatno više u odnosu na kamate u zemljama EU
  • zbog navedenog je nemoguće financirati razvoj i biti konkurentan stranim trgovačkim lancima, koji poslovanje financiraju uz manje kamatne stope
  • tvrtke djelatnosti trgovine, imaju izuzetno veliki izdatak kroz naknadu za komunalni doprinos, te bi visinu istoga trebalo preispitati, na način da isti bude u korelaciji sa kretanjem ukupnog prihoda u djelatnosti trgovine, u razdoblju 2008.g. – 2014.g.

 Očekuje se da će završetak poslovne godine, u predblagdansko vrijeme biti obilježen većom potražnjom i prometom u djelatnosti trgovine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.