Banner
Plenković Saboru predstavio proračun: Bit ćemo još otporniji na krize
Sabor: Negodovanje oporbe na samom početku rasprave o proračunu
Inovativna farmaceutska inicijativa traži povlačenje Pravilnika iz e-Savjetovanja
KB Sveti Duh otvorio najsuvremeniju ginekološku salu u Hrvatskoj
Od nove godine 7503 osobe s invaliditetom bez osobnih asistenata
U Hrvatskoj nedostaju tri vrste lijeka, no dostupna je zamjena
Zastupnici bez definitivnog stava o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

  Humanitarna akcija

Ukrajinci u manastiru Orahovica

  vj           28.05.2022.         2634 pogleda
Ukrajinci u manastiru Orahovica

Na poziv paroha slatinske SPC parohije Dragana Gačeše jučer u manastiru Orahovica na svetoj liturgiji bilo i 25 žena i djece izbjeglica iz Ukrajine koji su smješteni na pustari Višnjica kraj Slatine. Liturgiju je zajedno s 10- tak svećenika i monaha predvodio vladika Pakračko-slavonske eparhije gospodin Jovan Ćulibrk uz krasno meditativno pjevanje zahvala i molbenica monahinja iz manastira u Jasenovcu.

Nakon posvete slavskog kolača i žita (koljiva) vladika Jovan obratio se izbjeglicama iz Ukrajine rekavši: „Naš dom je i vaš dom, bol u vašem srcu, bol je i našem srcu“ i s njima proveo vrijeme u srdačnom razgovoru. Rekao je i da ih uskoro planira posjetiti i ohrabriti na pustari Višnjica.

Nakon toga bio je zajednički domjenak (posluženje) za sve nazočne pod sjenicama pokraj manastira i kulturno umjetnički program malih folkloraša iz Tenje i ženske pjevačke skupine.

Manastir Orahovica jedan je od najstarijih duhovnih centara Srba tzv. Donje Slavonije, odnosno Podravine. Spominje se krajem 15. vijeka pod imenom Remeta što znači "pustinja monaška", a kasnije ime Duzluk dobio je po istoimenom obližnjem selu. Manastir Orahovica se nalazi duboko u šumi, u jednoj uvali usred Papuka. Saborni hram manastira posvećen je Svetom Nikolaju Mirlikijskom – Čudotvorcu koji je živio je u 4. st. u gradu Mira u Maloj Aziji. Bio je poznat je po tome što je tajno davao ljudima novac, a sada se na zapadu često uspoređuje s Djeda Mrazom kojeg na engleskom zovu Santa Claus  što je skraćeno od Santa Nikolaus – sv. Nikola. – Otac Ambrosije iz manastira Krka, kaže da stari Dalmatinci tvrde da je manastir Orahovica najstariji pravoslavni manastir u Hrvatskoj, negdje s početka 14. vijeka. Na mjestu ove crkve nalaze se temelji jedne starije građevine, a to će se preciznije znati nakon iskopavanja koja će uslijediti u godinama koje su pred nama. Postoje pretpostavke da su ovdje do dolaska Turaka bili Pavlini, a posle su nestali. Crkva, ovakva kako sada izgleda, izgrađena je 1592. godine, a dve godine kasnije je i freskopisana. Radili su je majstori iz Vlaške, iz današnje Rumunjske.

Svake godine u manastiru Orahovica održavaju se dva velika sabora. Prvi je hramovna slava Prijenosa moštiju svetitelja Nikolaja koja se proslavlja 22. svibnja, a drugi se održava na Preobraženje 19. kolovoza. Na oba ova datuma u manastiru se okuplja na stotine pravoslavnih vjernika iz svih krajeva Hrvatske.

Više o manastiru: https://srbi.hr/manastir-orahovica-pravoslavni-svetionik-srba-slavonije/.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Humanitarna akcija