Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Županija

Ujedinjeni narodi podržat će projekt u Budakovcu

  mm           14.11.2003.         1199 pogleda
Ujedinjeni narodi podržat će projekt u Budakovcu
mocvara u budakovcu, listopad 2003.

VIROVITICA, 14. studednoga – «Realizacija projekta u Budakovcu trajat će oko dvije i pol godine kako bismo od faze istraživanja mogli doći do prvih rezultata provedbe projekta na terenu. Prilika koju pruža Budakovac od iznimne je važnosti za cijelu Europu, jer utječe na pilot projekte zaštite okoliša u Rumunjskoj i Slovačkoj, te približava Hrvatsku Europi», istaknuo je Andy Garner, stručnjak za okoliš pri Ujedinjenim narodima na sastanku sa članovima pilot-projekta zaštite okoliša na području Budakovca.
Podsjetimo, Budakovac i blizina Drave nedavno su privukli pažnju europskih stručnjaka za okoliš, nakon studije koju su, uz ljubitelje prirode i brojne institucije, proveli Ivan i Jasna Grlica, a koja je pokazala mogućnost obnavljanja močvarnih staništa na području u blizini Drave sa velikim brojem rijetkih biljnih i životinjskih vrsta koje su se uspjele očuvati u ovom dijelu Europe.
Jučerašnji razgovor predstavljao je završetak prve faze projekta, nakon koje bi se krenulo u potpisivanje ugovora između Ujedinjenih naroda i udruga i institucija koje će se, prema želji, uključiti u projekt. Riječ je o međunarodnom projektu zaštite okoliša koji uključuje sve zemlje dunavskog sliva.
«Želja nam je pobrinuti ne samo za pitanje voda i revitalizacije močvarnih staništa, nego pomiriti težnje i gospodarskih zahtjeva, ekonomije i, dakako, interesa ljudi koji žive uz Dravu. Ako mještani Budakovca budu željeli zaštitu svog okoliša, uz napredak koji im se pritom nudi, ako te interese ubrzo prepozna Zagreb i cijela Hrvatska, onda će projekt željeti i Ujedinjeni narodi. Bez pristanka mještana i državnih institucija ne možemo i ne želimo ništa», istaknuo je Andy Garner.
Dr. David Reeder, međunarodni koordinator projekata na rijeci Dravi pohvalio je Virovitičko-podravsku županiju koja je pokazala velik interes za hrvatski pilot-projekt.
«Nadam se da će se do sredine siječnja riješiti pitanje suradnje s Hrvatskim vodama, kako bi projekt mogao prijeći u drugu fazu. Lokalno stanovništvo, domaći istraživači i Županija dosad su učinili sve što su mogli. Ostaje na državnoj razini riješiti podržava li Hrvatska taj projekt i nakon toga krenuti u realizaciju», zaključio je dr. Reeder.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija