Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Udruge stvaraju savez za obranu demokracije


  Aktualnosti           Boris Pavelić/Novi list           29.02.2016.         587 pogleda
Udruge stvaraju savez za obranu demokracije

A ntifašistička liga i Platforma 112 pokrenule su široko okupljanje nevladinih građanskih udruga i građana kako bi »obranili ustavne vrijednosti slobode govora, javnog izražavanja i slobode mišljenja« te »upozorili na neskriveno urušavanje političkih, društvenih, medijskih i pravosudnih institucija.« - piše Novi list.

Antifašistička liga i Platforma 112 i same su koordinacijska tijela desetaka nevladinih organizacija posvećenih obrani antifašističkih vrijednosti, tolerancije i afirmacije manjina te slobode govora i mišljenja.

Potaknute potezima nove vlade i vladajuće većine, ali i predsjednice Republike, odlučile su osnažiti koordinaciju te pozvati ostale zainteresirane da im se pridruže kako bi pokušali spriječili eskalaciju javnoga govora mržnje, ojačali civilni nadzor vlasti i povjerenje građana u vlastiti utjecaj u javnosti.

»Pozivamo na dogovor o strategiji i konkretnim akcijama za obranu ustavnih vrijednosti. Kriza demokracije vidljiva je već duže kroz gubitak povjerenja građana u institucije, a produbit će se još više kroz nasrtaje nove vlade i zazivanje smjena u institucijama, kojima se dodatno urušava vjera u mogućnost slobode govora i mišljenja«, kazala je za naš list Vesna Teršelič iz Platforme 112. Ona dodaje kako je »ostavka ministra kulture jedan od najvažnijih ciljeva, ali je takvih svjetonazorskih tendencija bilo i prije, a bit će ih još«.

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić kaže kako »žele osnažiti glas racionalne manjine te okupiti razdrobljene glasove koji se činjenicama suprotstavljaju negativnom političkom i civilizacijskom pravcu u kojem je zemlja krenula«.

Prije i poslije izbora, kaže Pusić, »čuli smo izjave koje bi trebale biti zastrašujuće ne samo za nevladine aktiviste. One, međutim, nikoga iz vlasti ne smetaju, štoviše, svaka se kritika dočekuje argumentima ad hominem, a i od najviših državnih dužnosnika čuli smo izjave koje podjednako brinu. Sve to ukazuje da je situacija jako ozbiljna«, kaže Pusić, dodajući kako nevladine udruge žele »razbiti predodžbu da su građani tek amorfna masa kojoj se vlast prije izbora dodvorava, a inače ih ne zarezuje«.

Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, koji je član Platforme 112, kazala je za naš list kako bi se nova inicijativa iz Zagreba trebala proširiti i u manje sredine, po uzoru na ad hoc akciju »Građani glasaju protiv«, organiziranu ujesen 2013. uoči referenduma o braku. »Motiv nam je i sad sličan – zajednička obrana ustavnih vrijednosti«, kaže Jelena Berković.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: