Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Poljoprivreda

Udruga proizvođača duhana Krupan list: Izdašno punimo proračun, a na margini smo kad nam terba isplatiti poticaj

        27.04.2016.         1945 pogleda
Udruga proizvođača duhana Krupan list: Izdašno punimo proračun, a na margini smo kad nam terba isplatiti poticaj

Udruga hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list” svakodnevno prima na desetke poziva ogorčenih i razočaranih proizvođača duhana diljem Podravine i Slavonije. Proizvođači duhana razočarani su dinamikom isplate poticaja, koji kasne dobrih dva mjeseca, a i ono što je isplaćeno je na simboličnoj razini.

Proizvođači duhana do sada su imali isplate poticaja za 2015 proizvodnu godinu u dva navrata i to u studenom mjesecu 2015 g u iznosu od 7,5 % i ovih dana u iznosu od 3,5 % , što znači da je dosadašnja isplata samo 11 % .

Sektor proizvodnje duhana je u skladu sa Zakonom o poljoprivredi označen kao vrlo osjetljiv sektor i sektor koji prvi kreće sa proizvodnjom unutar proljetni kultura. Temeljem toga u dinamici isplate poticaja ranijih godina, bio je među prvima koje mu su isplaćivani poticaji, to znači siječanj –veljača tekuće godine.

Po najavljenoj dinamici isplate Ministarstva poljoprivrede, koje je objavljeno na stranicama APRRR, vidljivo da duhan dolazi u svibnju , a po neslužbenim informacijama moguće i u lipnju mjesecu, a visina isplate još nije utvrđena, jer po onoj staroj vidjet ćemo koliko će biti sredstava.

Iako u izborno vrijeme sada vladajuće političke stranke jasno su naglašavale prioritete u svojim programima, a to je gospodarstvo tj proizvodnja odnosno poljoprivreda kada se govori o ruralnim područjima.

Nažalost to je samo predizborno obećanje koje je već u prvih 100 dana Vlade vidljivo da je poljoprivreda ponovo marginalizirana djelatnost u RH.

Činjenica je, da su trošarine na duhanske proizvode u 2015. godini u državni proračun stavile iznosu od 4.187,212,030,36 kuna što je u odnosu na 2014. godinu više od 311.644,980,67 kuna ili 8 %.

Da se očekuje u narednim godinama i izdašnije uplate, što nam govori da duhansko gospodarstvo izdašno puni proračuni da su te trošarine plaćene odmah.

Temeljem toga postavlja se logičko pitanje, kako to da proizvođači duhana nisu dobili poticaj, a još logičnije kako to da nemaju informaciju kolika je visina istog.

Očito da sredstava ima i da netko tko proizvodi, zapošljava i puni proračun ima pravo iz tog proračuna tražiti neodgodivu isplatu, a u skladu sa podnesenim pravom.

Sukladno navedenim činjenicama Udruga hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list”obavijestila je Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija o nastalim problemima i ogromnom nezadovoljstvu proizvođača duhana. Temeljem toga zatražila je da se iznađe model i što hitnije isplate poticaj a sektoru proizvodnje duhana u skladu sa podnesenim zahtjevima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.