Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Udruga Krupan list: Cijene svih ratarskih kultura rastu, jedino duhan zaostaje za 40 posto

  vn           02.06.2021.         2906 pogleda
Udruga Krupan list: Cijene svih ratarskih kultura rastu, jedino duhan zaostaje za 40 posto

I dok cijene ratarskih kultura u 2021. godini bilježe rast te su se približile ili izjednačile s europskim, jedino duhan za nekih 40 posto zaostaje od europskih prosjeka, upozoravaju iz Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list", prenosi Argoklub.  Kako stoji u priopćenju, ova se proizvodnja već 60 godina odvija u monopolu. Iako je Hrvatska od 2013. punopravni član Europske unije, proizvođači ni nakon sedam godina nisu konzumirali europsko tržište jer ih sprječava Zakon o duhanu koji nije usklađen s jedinstvenim EU tržištem proizvoda i usluga. 

Nakon turbulentne 2020., dodaju, pokazalo se kako je proizvodnja duhana u zemlji izuzetno ranjiva jer 70 posto proizvodnje kontrolira industrija koja prijeti odlaskom iz Hrvatske. 

"Više godina upozoravamo na taj problem koji se unutar EU pokazao poguban za proizvodnju duhana jer je proizvodnja u nekim zemljama gotovo nestala“, naglašavaju.

Trenutno je na cjelokupnom sirovinskom području u Podravini i Slavoniji rasađivanje duhana u završnoj fazi, a iz Udruge procjenjuju da će presaditi nešto više od 3.100 hektara, što je manje nego godinu dana ranije. 

Ukupno će tako biti 77 milijuna zdravih presadnica s očekivanom proizvodnjom od 6,7 milijuna kilograma suhog duhana, što je upola manje u usporedbi na prije desetak godina. 

"Česte oborine te suvišak vlage u tlu, odgodile su sadnju duhana za oko 15 dana, što u konačnici i ne mora imati utjecaja na prirod i kvalitetu, ako vremenske prilike do jeseni budu pogodovale proizvođačima“, navode u priopćenju. 

Također, podsjećaju, ovih je dana Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine posjetio tvrtku Agroduhan iz Slatine, koja je u većinskom vlasništvu države te izjavio kako postoje ozbiljni investitori koji žele ulagati u tvrtku i duhanski biznis u Hrvatskoj.  

Ulaganja bi, pojašnjavaju, išla u smjeru povećanja proizvodnje, prerade i finalizacije proizvoda cigaretne industrije koja je puni pogodak za razvoj Virovitičko-podravske županije, obitelji koja živi od proizvodnje duhana kao i povećanju zaposlenosti. 

Pregovori Vlade i investitora u završnoj su fazi te se očekuju ubrzo i rezultati. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
7.6.2021. 21:00
Na ovom portalu objavljeno je izvješče fine o stanju u duhanskom sektoru posljednjih godina. Vidljivo je da je prodaja duhanskih proizvoda u padu , a plače u istom sektoru rasle su 87%. Odakle novac , ako su rezultati prodaje loši... Po izvješču udruge malih dioničara prerada duhana u Viroviticu ima dobit svake godine oko 20 _25 miliona kuna , aki se kroz papire provuče da ima dobit manju od 5 miliona. Odakle dobit 20 miliona kuna , pa jednostavno kroz 40% manju cijenu proizviđačima duhana. Tako da je računica jednostavna , proizvođačima duhana manje 40% , a menađerima 87% više.


Još iz kategorije Poljoprivreda