Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Aktualnosti

Udruga Kreda: Mnogobrojni propusti konverzije kredita: Tko je odgovoran?

        12.11.2015.         1508 pogleda
Udruga Kreda: Mnogobrojni propusti konverzije kredita: Tko je odgovoran?

„Udruga kreditnih dužnika - KREDA dobila je obavijest od dužnika da je konverzijom kredita, u prvo dostavljenim ponudama Erste banke, pojedinim potrošačima kamatna stopa promijenjena iz fiksne u promjenjivu, čime se krše odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju. Ovim zakonom legalizirana je pljačka eurskih dužnika jako visokim kamatnim stopama, a sve to ide u prilog bankama koje čiste svoje bilance i rješavaju se velikog broja potencijalnih sudskih sporova“ izjavljuju predstavnici Udruge. Dodaju da je Ministarstvo financija, koje je izradilo Nacrt zakona, u potpunosti zanemarilo presudu Vrhovnog suda i legaliziralo jednostranu promjenu kamatnih stopa od strane poslovnih banaka.

„Ministar Lalovac je u predizbornim mjesecima poput čarobnjaka mahao čarobnim štapićem i obećavao izlazak iz dužničkog ropstva, uhićenje bankara, sankcije za neplatiše poreza, a potom netragom nestao. Od svih čistki koje je najavljivao, jedino je očistio loš portfelj bankara. Izjavljivao je da su bankari bahati i da su podcijenili 50 000 dužnika, a ustvari ih je podcijenio upravo on kalkuliranjem s izborima, datumima i rokovima provođenja zakonima“, objašnjavaju. Smatraju da se ministar Lalovac previše bavio medijskim ratovima koji, nažalost, nisu urodili nikakvim plodom. „S obzirom da je Ministarstvo financija glavno i odgovorno tijelo koje je još jednom dopustilo potpunu samovolju banaka pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske narodne banke. Može li biti slučajnost što zakonodavac nije predvidio adekvatnog regulatora i nadzorno tijelo koje će osigurati transparentnost provođenja konverzije, a istovremeno spriječiti manipulacije banaka?“, pitaju se iz Udruge.

Ističu kako se Erste banka osigurala odredbom ugovora protivno Zakonu, da aneks ugovora, u slučaju da ocjena ustavnosti zakona bude riješena u njihovu korist, neće proizvoditi pravne učinke. „Dužnici su opet u strahu, nakon nekoliko godina svakodnevne neizvjesnosti hoće li im se i to jutro u sandučiću pojaviti obavijest banke da podižu kamatu, zaziranja od dnevnog pregleda tečajne liste, nestrpljivog čekanja izglasavanja zakona u Hrvatskom saboru, špekulacija oko rušenja zakona na Ustavnom sudu odmah nakon parlamentarnih izbora“, naglašavaju.

Udruga kreditnih dužnika – KREDA smatra kako niti nakon potpisa dugo očekivane konverzije, za one koji je odluče prihvatiti sa svim njenim nedostacima, neće imati mir te da će svi dužnici koji odluče potpisati novi ili izmijenjeni ugovor morati osigurati da ga potpišu i svi ostali sudionici u kreditu. Vjeruju kako će to mnogima predstavljati problem jer su zbog teških okolnosti narušeni međuljudski odnosi, a mnogi su se u međuvremenu odselili u inozemstvo. Zaključuju kako je ministar Lalovac dobro tempirao provedbu zakona jer je znao da će ga dužnici, u slučaju da kuverte stignu prije izbora, debelo kazniti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti