Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Udruga Glas poduzetnika: Kadija te tuži, kadija ti sudi

  ugp           06.02.2024.         1592 pogleda
Udruga Glas poduzetnika: Kadija te tuži, kadija ti sudi

Udruga Glas poduzetnika oštro osuđuje odluku Ustavnog suda koja podržava nametnute izmjene Zakona o trgovini, a koje oduzimaju temeljne slobode poslovanja i nanose neizmjernu štetu hrvatskim poduzetnicima. Smatramo da odbačeni Prijedlog za ocjenu suglasnosti izmjena Zakona o trgovini s Ustavom RH, koji je UGP zajedno sa svojim članovima podnio u srpnju 2023., predstavlja težak udarac za cijeli poduzetnički sektor, a naročito male trgovce. Pitanje rada nedjeljom najbolje je ostaviti na odluku poslodavcima, uz pridržavanje svih zakonskih obveza prema radnicima i poštivanje njihovih prava.

Odobravanje nametnutnog Zakona od strane Ustavnog suda dovodi u pitanje egzistenciju mnogih poduzetnika i ugrožava financijsku stabilnost obitelji koje ovise o tim poslovima. Udruga Glas poduzetnika nove odredbe Zakona smatra diskriminatornima i u suprotnosti s temeljnim slobodama poslovanja i pravima poduzetnika, kako ih jamči Ustav RH. Čini se da je Ustav RH samo mrtvo slovo na papiru, ako ga Ustavni sud ne odluči koristiti u svrhu zaštite svojih građana, poduzetnika koji grade hrvatsko gospodarstvo i aktivno pridonose razvoju Republike Hrvatske. Nažalost svjesni smo dubokih korupcijskih i političkih utjecaja na pravosudni sustav. Ovakva situacija ne samo da podcjenjuje vjerodostojnost Ustava RH, već i šalje poruku da su interesi malih poduzetnika i njihova borba za pravdu često nebitni u očima onih koji donose ključne odluke.

Ono što Ustavni sud nije uzeo u obzir prilikom donošenja odluke je da su ovim Zakonom teško narušene poduzetničke slobode i ustavna prava poduzetnika, te se o tome uopće nije referirao. Obrazloženje koje nudi ne daje odgovor na pitanje zašto nije dozvoljeno raditi vlasnicima pojedinih malih trgovina, gdje su vlasnici ujedno i radnici, s obzirom da time ničija radnička prava nisu narušena. Ovdje Zakonodavac grubo zadire u prava poduzetnika i jednim zakonskim rješenjem Zakona o trgovini rješava pitanje radničkih prava, te time sam želi reći da radnička prava nisu na zadovoljavajući način zaštićena putem propisa kojih ih regulira, a to je Zakon o radu. Isto tako Zakonodavac radi razliku između pojednih radnika, to su radnici u trgovini i radnici na drugim mjestima, gdje su radnici u trgovini zaštićeniji od drugih.

Zanima nas zašto se ne mijenja Zakon o radu, ako se već trebaju uređivati pozicije radnika? Ni sami radnici ovime nisu zaštićeni zato što se time njima onemogućuje rad nedjeljom kada bi imali veća primanja, što je mnogima i potrebno. Prema našim saznanjima, mali trgovci bilježe gubitak prometa od oko 20%, što predstavlja ozbiljne probleme u isplati plaća radnicima. Ovo stvara realnu prijetnju za otpuštanje radnika i smanjenje radne snage, što nije u interesu ni radnika ni poslodavaca.

 “Duboko smo razočarani, ali nismo iznenađeni obzirom da smo kao društvo miljama udaljeni od neovisnog sudstva. Ovakav rezultat još jednom potvrđuje da politika i pravosuđe često djeluju na način koji ne ide u korist zaštiti prava građana. Nažalost, sve stane u jednu rečenicu: "Kadija te tuži, kadija ti sudi, ali UGP neće stati u nastojanju da svaki poduzetnik ima pravo na rad!”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo