Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Aktualnosti

Udruga Franak ispred HNB-a traži ostavku guvernera Vujčića

  uf/gg           14.09.2015.         1839 pogleda
Udruga Franak ispred HNB-a traži ostavku guvernera Vujčića

„Hrvatska narodna banka sada pokazuje brigu za najsiromašnije dužnike. Gdje je ta briga bila kada su tim istim građanima utrpavale toksične kredite, svjesno im šuteći o glavnom riziku? Gdje je ta briga bila kada su zbog tih kredita, mnogi građani završili na ulici? Nažalost, mi više ne vjerujemo u njihove dobre namjere“, poručili su danas predstavnici Udruge Franak na konferenciji za novinare.

 Najavili su prosvjed koji će održati u srijedu s početkom u 9,00 sati ispred Hrvatske narodne banke kako bi, zajedno sa svojim članovima, iskazali nezadovoljstvo radom ove institucije koja, umjesto da brine za interes svojih građana i država, plasira lažne informacije kojima želi utjecati na odluku Vlade o konverziji CHF kredita. „Nedopustivo je ovakvo ponašanje jedne od najvažnije instutucije u Hrvatskoj. Zahtjevamo ostavku guvernera Borisa Vujčića zbog sramotnog ponašanja i neetičnog poslovanja njega osobno, ali i Hrvatske narodne banke“, izjavljuju iz Udruge.

 Smatraju kako je neobično da je HNB promijenila retoriku jer su mjesecima tvrdili kako je moguća jedino konverzija u eure jer bi konverzija u kune uništila devizne rezerve, a sada govore upravo suprotno. Pritisak HNB-a i austrijskog ministra financija Schellinga, koji je ovih dana u medijima kritizirao konverziju braneći bankarske interese, oštru osuđuju te upozoravaju kako se bankarski sektor svojim manipulacijama pokušava umiješati u donošenje Vladinih odluka.

 „Udruga Franak u potpunosti podržava svaki napor da se problem švicarskog franka zauvijek iskorijeni iz Hrvatske te da svi prevareni građani dobiju pravdu koju zaslužuju. Banke su pokazale prirodu svoga poslovanja i sada je vrijeme da tome netko stane na kraj“, zaključuje Udruga Franak.

Potpis guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića nalazi se na dokumentu koji je upućen ministru financija Borisu Lalovcu i hrvatskim medijima, a sadrži 13 zaključaka kojima se pokušava zastrašiti javnost. U navedenom dokumentu, HNB navodi kako će konverzija kredita iz CHF u EUR ozbiljno ugroziti hrvatsko gospodarstvo te kako će ova konverzija donijeti više štete nego koristi. Udruga Franak osvrnula se na svih 13 zaključaka.

 

ARGUMENTI UDRUGE FRANAK PROTIV 13 ZAKLJUČAKA HNB-a

 1. Moguće smanjenje tečaja kune prema Euru

 Potpuno proizvoljna i ničim argumentirana tvrdnja. Tko će prodavati kune i kupovati eure? Građani koji, sa svojim mizernim plaćama, jedva otplaćuju kredite? Banke, koje će navodno “izgubiti” 8 milijardi kuna, prodavat će kune i kupovati eure kako bi imale još manje kuna?

 2. Gubitak međunarodnih pričuva rizik za deviznu likvidnost

 Nakon što su mjesecima tvrdili kako je moguća jedino konverzija u eure jer bi konverzija u kune uništila devizne rezerve, sada su okrenuli ploču. Jasno je da je glavni razlog to što je konverzija koju želi provesti Vlada Republike Hrvatske bitno nepovoljnija za banke od one koju su prvobitno predlagale same banke, a koja bi samo zacementirala sadašnje stanje.

 U HNB-u vrlo dobro znaju da najveći dio protustavki CHF kreditima predstavljaju špekulativni prodajni forward ugovori. Isto tako, u HNB-u vrlo dobro znaju da obveze po tim ugovorima nije potrebno zatvarati kupovinom deviza, nego se to vrlo jednostavno može napraviti kupovnim forward ugovorima. Prodajni forward ugovori sklapani su s matičnim bankama, koje sad s domaćim bankama samo trebaju sklopiti kupovne forward ugovore, što će zatvoriti cijelu financijsku konstrukciju i značajno smanjiti valutne rizike banaka. Ako matične banke to ne žele, neka se onda same pobrinu za to da hrvatske banke imaju dovoljno deviza za pokriće valutnih rizika. Zašto bi to morala biti obveza HNB-a i zašto bi taj teret morala snositi hrvatska država i njeni građani?

 Ostali se valutni rizici (nepokriveni devizni depoziti), također ne moraju zatvarati kupnjom deviza jer banke mogu od države kupiti kunske obveznice s valutnom klauzulom, što će eliminirati njihove valutne rizike. Kako ne bi došlo do porasta neto zaduženja države, taj se novac može ostaviti kao kunske depozite u bankama. Devizni rizik u tom slučaju preuzima država, što se može kompenzirati višom kamatom na kunske depozite države, a manjom kamatom na državne obveznice s valutnom klauzulom.

 3. Percepcija povećanog kredinog rizika u bankama

 Za to će biti odgovorna upravo HNB, koja iznošenjem neistina o padu tečaja i smanjenju deviznih rezervi (ako se ne ispune želje banaka), prvo bez potrebe širi paniku, a nakon toga upozorava.

 4. Opasnost da se povise kamatne stope na kredite

 Nakon ovakvih izjava HNB-a, jasno je da najvažnija funkcija kamatnih stope na kredite nije nekakav imaginarni rizik (potraživanja banaka zaštićena su jamstvima i hipotekama), nego još veće zarade banaka. Na koji način će smanjenje glavnice i rata CHF kredita (čime će ih građani lakše otplaćivati) povećati rizičnost tih i svih ostalih kredita? Bankama nije dovoljno to što će im država kroz porezne olakšice kompenzirati “troškove” konverzije, nego bi htjele zaraditi još više.

 5. Mogućnost narušavanja povjerenja štediša i kreditora u banke zbog iskazanih gubitaka

 Svi “gubici” kojima prijete banke i HNB u stvari su nelegalno stečena zarada, koju će banke ipak zadržati zbog poreznih olakšica koje će im dati država. Navodni “gubitak” od 8 milijardi kuna rasporedit će se na 10-15 godina.

 6. Moguć odljev depozita u gotovinu i inozemstvo

 Devizni depoziti koje hrvatski građani imaju u bankama već su u inozemstvu jer ih domaće banke u drže u matičnim bankama, a teško je zamisliti situaciju u kojoj bi građani u jastučnicama držali 20 milijardi eura.

 7. Kaskadni proces: narušavanje povjerenja u monetarni i financijski sustav

 Taj proces traje već dvadeset godina, za što je odgovorna upravo HNB koja se još uvijek ponaša kao da se malverzacije u hrvatskim bankama događaju u drugoj državi. Ne zaboravimo da su gotovo sve banke u Hrvatskoj sanirane novcima poreznih obveznika. Osim toga, iznošem neistina o gubitku deviznih rezervi i proizvoljnim tvrdnjama o rušenju tečaja i porastu kamatnih stopa, upravo HNB aktivno pridonosi i potiče sve veće nepovjerenje u bankarski sustav.

 8. Najranjiviji dužnici i dalje će imati problema u otplati kredita

 Dirljiva je briga HNB-a za najsiromašnije dužnike. Gdje su bili kad su im banke prevarom utrpavale CHF kredite, svjesno im prešućujući glavni rizik (tečaj CHF/EUR/HRK) i kad su ih zbog neplaćanja lihvarskih rata izbacivale na ulicu? Rješenje koje predlažu malo je neobično - onima koji nemaju novca ostavimo lihvarske rate, jer ih tako i tako neće moći plaćati. Zanimljivo je da se briga HNB-a za sirotinju vremenski poklapa s pobunom banaka zbog “nepravedne” konverzije CHF kredita.

 9. Profitirat će kućanstva i osobe koji su kreditirali svoju gospodarsku aktivnost

 Hrvatska vapi za bilo kakvim ulaganjima, ali ne smije zaraditi nitko osim banaka.

 10. Dužnici u francima bolje će proći od onih koji su dizali kredite u kunama

 Budući da će se svi CHF krediti konvertirati u EUR, i oni s kreditima u EUR će bolje proći od onih s kunskim kreditima. Ako je tako, zašto HNB nije zabranila kredite s valutnom klauzulom još prije 20 godina, ili ih bar s mjerama koje ima na raspolaganju (povećanje obvezne rezerve) nije učinila neisplativima? Sva briga za korisnike kunskih kredita opet se vremenski poklapa s pobunom banaka.

 11. Upitna ustavnost cijelog paketa zakona

Kvalifikacija ustavnosti zakona nameće pitanje kako to da HNB ima isti stav kao i HUB. Prva reakcija HUB-a bila je upravo na temu ustavnosti i podnošenja tužbe Ustavnom sudu. Uostalom, ako netko smatra je li zakon koji će se donijeti ustavan ili ne, neka podnese tužbu. To je njihovo pravo. Ovim Zakonom će se konačno ukinuti ropstvo.

 12. Treba izbjeći retroaktivnu primjenu predloženih mjera

 Zakon će se primijeniti 30.09.2015. godine na zatečeno stanje. Kako onda može biti retroaktivan?

 13. Nisu provedene konzultacije s ECB-om

Iako se gospodin Vujčić i ostali iz HNB-a već ponašaju kao da smo u eurozoni, Hrvatska je još uvijek suverena država koja izdaje vlastitu valutu - kunu. Sabor i Vlada Republike Hrvatske za svoj rad odgovaraju građanima, dok ECB, a očigledno i HNB, za svoj rad odgovara samo financijskoj oligarhiji.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Survive
15.9.2015. 10:35
Samo jedno pitanje gdi iz udruge i svima nama:
tko će i hoće li tko odgovarati i platiti štetu ako RH izgubi spor pred međunarodnom arbitražom? Jer to je realan scenarij, a RH je jedan takav spor izgubila s Hypo bankom. Lalovca i Milanovića, kojima se danas vjeruje, vjerojatno više neće biti na javnoj sceni.


Još iz kategorije Aktualnosti